eskort samsun

ÜNYENETHABER

Fındık Piyasasında Kriz Büyüyor!

Fındık Piyasasında Kriz Büyüyor!
25 Eylül 2023 - 16:37

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, fındık alım fiyatlarının revize edilmeyeceğini açıkladı. Ordu’da Ziraat Odası Başkanları, TMO Genel Müdürü’nün bu açıklamasına tepki gösterdi. Çiftçiler, serbest piyasa fiyatlarının yükselmesi nedeniyle fındık alım fiyatlarının güncellenmesini talep ettiler.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO’nun fındık alım fiyatlarını revize etmeyeceğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Genel Müdür Ahmet Güldal açıklamasında, “Burada üreticinin kaybettiği bir husus yok. Üreticimiz bizim açıkladığımız referans fiyatlarının üzerinde satması halinde onun aleyhine bir durum söz konusu değil, aksine lehine bir durum söz konusudur. Dolayısıyla güncellemeye de ihtiyaç yoktur” ifadelerini kullanmıştı.

Ordu’da Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ile Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın tarafından TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın açıklamalarına karşı tepkiler geldi.

 

“Serbest Piyasada Fiyatlar Şu Anda TMO Üzerinden Seyrediyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, serbest piyasada fındık fiyatlarının yükseldiğini ve TMO’nun açıklamalarının artık fiyatları sabit tutmanın zor olabileceğini söyleyerek, “TMO Genel Müdürü’nün açıklamalarını takip ettik. Tabii serbest piyasada fiyatlar şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden seyrediyor. Çünkü fiyatların artık önü açık. Belki Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat revize yapmış olsa bile artık o revize bile fındık fiyatlarının yukarı çıkmasını engellemeyecektir. Fiyatlar yukarıya doğru çıkma eğiliminde. TMO’nun açıklamaları şu anda normal ama tabii TMO’nun sadece depolarının alım tarihine kadar açık vaziyette devam etmesi lazım. Artık revize fiyatların sabit bir fiyatta kalması da şu anda çok da beklenen bir durum olmayabilir. Çünkü fiyatlar hareketli sıcak. Bugünkü fiyatların üzerlerine doğru hani 100 liraların üzerlerine doğru devam edecektir sabit fiyatın artık söylenmesi çok da doğru olmaz. Bugünkü sıcak fiyatlar karşısında” dedi.

 

“Yönetmelikle Değiştirilebilecek Bir Durum!”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça üreticilerin TMO’ya ilk etapta düşük fiyattan fındık teslim ettiğini ve fiyatların artmasıyla mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, “Biz daha önceki günlerde TMO’nun fiyatı güncellemesi ile alakalı çağrılarımızı yapmıştık. Fakat bu süreç içerisinde yapmış olduğumuz araştırmalar, yapmış olduğumuz girişimler sonucunda TMO’nun kuruluş tüzüğünde böyle bir durumun söz konusu olmadığını gördük ve şahit olduk. Hatta biliyorsunuz biz önceki senelerde yaptığı kâr üzerinden üreticiye de bir pay dağıtmasıyla alakalı yine bir söylemde bulunmuşuz ama o da mümkün olmamıştı. Yönetmelik ve tüzükleri gereği tabii bizim bu bir Allah ayeti değil. Yani bu yönetmelikle değiştirilebilecek bir durum. Çünkü TMO aslında kuruluş amacı biliyorsunuz hububat alımıyla alakalı kurulmuş ve çiftçiye bu yönde hizmet vermekler alakalı bir kuruluştur. Fakat Fiskobirlik’in sıkıntı yaşaması ve sıkıntılı süreçten sonra piyasada gerektiği gibi etkin rol oynayamaması sonucu hükumet edenler tarafından TMO devreye sokulmak zorunda kalmış. Tabii esas fena amacı fındıkla alakalı bir durum gözetmediği için kurulurken de böyle bir kar payı dağıtma veya fiyatları güncellemeyle alakalı bir yönetmeliğinde bir madde veya bir oluşum yok. Dolayısıyla burada Ahmet Bey’in açıkladığı şey budur bildiğim kadarıyla. Tabii bizim esas bu sene dile getirdiğimiz ve isteğimiz olan da şudur. Devlet 82,5 TL levant kalite, 84 TL Giresun kaliteye fındık fiyatı açıkladı. Üreticilerimiz ilk günlerde yani 29 Ağustos’ta ilk alım başlamıştı biliyorsunuz. O bir hafta içerisinde serbest piyasada da fındık fiyatları 73-75 lira bandında seyrediyordu ve TMO’ya o hafta içerisinde yoğun bir talep oluşmuştu ve TMO Türkiye genelinde 20 bin tona yakın bir fındık aldı. Tabii o süreçten sonra hem rekoltenin az oluşması hem de üreticilerin yapmış olduğumuz çağrıya kulak vererek yapmış olduğumuz çağrıyı dikkate alarak kadar olan fındığı piyasaya getirip ihtiyacından fazla olan fındığı bir şekilde emanete bırakmadan saklama yolunu seçtiği için serbest piyasada süratle yükselen bir fiyat oluştu. Onun sonucunda da TMO’ya fındık gelmedi. Devletine güvenip fındığını o süreçte TMO’ya veren üreticilerimizin fiyatının arttırılmasıyla alakalı bir talebimiz var. Yani TMO çıkıp evet biz bu fındığı ilk etapta 82,5 liradan aldık ama bunu işte 95-100 lira bandı neyse artık kendi yapacakları analiz ve değerlendirmeler sonunda neye denk gelirse bu fiyattan ödeme yapacağız ile alakalı bir açıklama yapmasını bekliyoruz esasen. İnşallah bu yapmış olduğumuz çağrıları dikkate alırlar ve ufak da olsa mağduriyet yaşayan üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi yoluna gidilebilir” diye konuştu.

“Çiftçilerimiz Eziliyor”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, TMO’ya fındık veren çiftçilerin aldığı tarih ile ödeme tarihi arasında bir ay gibi bir süreç bulunduğunu ve bu süreçte fiyatların güncellenmesinin düşünülebileceğini belirterek, “TMO’nun fındık fiyatı güncellemesini tabii vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bu konuyla ilgili bir arz talebi var ama şöyle de bir durum söz konusu. Şu anda TMO’ya fındık veren vatandaşlarımızın fındık verdiği tarihte 82 liraydı fındık. Şu anda ödeme yapılacağı tarihte 1 ay sonra ödeme yapılacağından dolayı, 1 ay içerisindeki fındığının bugünkü piyasa şartlarına uydurarak fındığın parasını almamış olan çiftçilerin paralarını güncelleyebilir diye düşünüyoruz. Yani belki fiyat güncellemesi olmayabilir ama aldığı tarihle fındığın parasını verme tarihi arasında yaklaşık bir ay gibi bir süreç var. Bu da bizim çiftçilerimizi bu konuda çok eziyor ve rahatsız ediyor. Yani aldığı tarihle bugünkü tarih arasındaki oran var. Piyasa şartlarına göre ödeme yapabilir diye düşünüyoruz. Çiftçilerimizin genel isteği bu. Bir de TMO’nun tabii ki burada piyasadaki şartların iyileştirilmesinde çok büyük bir etken olduğunu düşünüyorum. Depoların alım tarihlerinin bitme tarihlerine kadar açık olması gerektiğini düşünüyoruz yani. Serbest piyasada fındığın önünü şu anda hiçbir şeyin tutması mümkün de değil. Bir de gelecek yılda fındık rekoltesinin ben buradaki Fatsa’da yaşamış olduğumuz sorunlardan dolayı kokarca meselesinin fındığa çok ciddi bir zarar vereceğini düşünüyoruz. Şu anda daha pik yapmış bir durumda değil. Bugün Fatsa’da yaşanılan her şey yarın Ünye’de, Terme’de, Çarşamba’da, Samsun’da ve Türkiye’nin sahil kısmındaki her yerde yaşanılacağını düşünüyorum. O yüzden fındığın önünde durmak hiç mümkün değil. Bence çiftçinin adına da bu görmüş olduğu çok ciddi bir zararı en azından revize edilmese bile güncel bir fiyat da üzerinden ödeme yapılması konusunda bir şeyler yapılabilir diye düşünüyoruz” dedi.

 

“Hiç Değilse Açıklama Yapmasaydı!”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık fiyatlarının diğer ürünler gibi güncellenebileceğini ifade ederek, “Türkiye’de daha önce söylediğim gibi her şey etiket üzerinden güncellenirken fındık fiyatları serbest piyasada kendini güncellerken evet her ne kadar devlet müdahil kurumu olsa da hakkında ayet yok ya onun da güncellemesi lazım diye daha önce söylemiştik. Sayın Genel Müdürün güncellenmeyecek diye bir beyanatını ben de okudum. Katılmıyorum güncellenebilir kanun değil hakkında ayet yok. Geçen sene aldığım 25 liralık peynir bu sene 125 lira her şey güncelleniyor. Niye güncellenmesin taban fiyatı. Çiftçi ilk defa bir fırsat  yakalamış. Kaldı ki geçen sene üçte bir oranında yarı yarıya, üçteki oranında fındık yaptı, rekolte yok. Dolayısıyla bence talihsiz bir açıklama. Hiç değilse açıklama yapmasaydı. Açıklama yapmasını da doğru bulmuyorum. Yani güncellenmeyecek açıklaması bu da doğru değil” diye konuştu

.

“TMO’nun Güncelleme Yapmasını Bizler Yine Talep Ediyoruz!”

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, serbest piyasa fiyatının TMO’nun alım fiyatının üzerine çıkmasının üreticileri rahatsız ettiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde tekrarladığımız gibi yine söylüyoruz. TMO Genel Müdürü Ahmet Bey’in yaptığı açıklamalarda bizler de yakinen takip ettik. Ama biz Ziraat Odaları Temsilcileri temsilcileri olarak yani çiftçi temsilcileri olarak bize gelen taleplere ve bizim sahadaki araştırmalarımıza göre de vatandaşlarımız bir kısmı ilk etapta TMO ve fındık verdi. Bu da 82,5 artı randımanla alındı. Vatandaşlarımız serbest piyasanın 100 lira bandını görmesiyle haklı olarak bir rahatsızlık hissettiler. En azından vatandaşlarımızın aldığı fındığı güncelleme gibi bir şey yaparsa TMO buradaki fındık veren üreticilerimiz mağduriyetini gidermiş olur. Yani bugün serbest piyasada fındık dalgalanması geçtiğimiz hafta iyi indi. Bugün tekrar çıkma eylemini gösteriyor. Burada bir dokunuş yaparsa TMO serbest piyasanın da üç haneli rakamlara çıkacağına inanıyoruz. Yani burada devlet vatandaşın her zaman yanındadır. Yanınca olacağından da şüphemiz yok. Müdahale etme konusunda geç kalmadan ivedilikle bir güncelleme yapmasını bizler yine talep ediyoruz” dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-