eskort samsun

ÜNYENETHABER

Perşembe ve Fatsa Karantinaya Alınmalı

Perşembe ve Fatsa Karantinaya Alınmalı
27 Eylül 2023 - 0:22

Fındık Fabrikasında Kahverengi Kokarca İstilası Altınordu, Fatsa ve Perşembe Karantinaya Alınmalı!

Türkiyenin en büyük ilk 500 sanayi kuruşu arasında yer alan fabrikayı ‘kahverengi kokarca’ böcekleri istila etti. Fabrikanın duvarlarında ve yerlerinde gezen böcekler, fabrika sahibi ve çalışanları tarafından toplandı.

Doğu Karadeniz’de fındık başta olmak üzere bahçelerde yaprakları yiyip kurutan ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek, Ordu’nun Altınordu ilçesindeki bir fındık fabrikasını istila etti.

Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan fabrikayı istila eden böcekler, fabrika sahibi ve çalışanlar tarafından toplandı.

Ordu’nun Fatsa ve Perşembe ilçelerinde fındık üretimi yapan iş insanı Dursun Oğuz Gürsoy, fabrikasını istila eden kahverengi kokarca böcekleriyle mücadele ediyor. Fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen kahverengi kokarca gelecek sezon yapılacak fındık hasadını tehlikeye atıyor.

Fabrikanın Her Yerini Sardı

Gürsoy, fabrikasının etrafını hemen hemen her yerinin bu böceklerle sarıldığını belirtti. Gürsoy,” Bu böcekleri inanın bir günde topladık. Fabrikanın etrafında yüzlerce, binlerce dolaşıyorlar. Bu böcekler, fındık bahçelerinde, köylerde, evlerde büyük bir aktivite gösteriyorlar.” dedi.

Önümüzdeki Sezon Ciddi Rekolte Kaybı Yaşanabilir

Kahverengi kokarca böceklerinin kış dönemini sıcak yerlerde geçirdiğini belirten Gürsoy, bu nedenle evlerin içine, ahırlara ve diğer sıcak mekanlara sığındıklarını ifade etti. Bu dönemde mücadele edilmezse, önümüzdeki fındık sezonunda ciddi bir rekolte kaybının yaşanabileceğine dikkat çekti. Gürsoy,” Bu kokarca kış dönemini sıcak yerlerde geçiriyor. Dolayısıyla sıcak olarak işte evlerin içine, ahırlara vesairelere, buralara saklanmaya çalışıyor. Dolayısıyla biz bu dönemde Mutlaka bunları yakalayıcı bazı tedbirler almak zorundayız. Tuzaklarla. Önümüzdeki fındık sezonuna kadar kahverengi kokarca böceğiyle mücadele edilmemesi durumunda ciddi bir rekolte kaybı yaşanması işten bile değil. Eğer önümüzdeki sezona kadar fiili bir tedbir alınmazsa, fındık sektöründe çok büyük zararlar doğabilir.” Dedi.

Yetkililere Seslendi

Gürsoy, yetkililere seslenerek bu zararlı böceklere karşı tuzaklar dağıtılması, farkındalığın arttırılması, görüldükleri yerlerde yakalanmaları ve öldürülmeleri gibi önlemlerin resmi otoriteler tarafından alınması gerektiğini vurguladı. Gürsoy,” ben yetkilileri uyarmak istiyorum. Mutlaka döneminde bunları yakalamak için üreticilere tuzaklar dağıtılması, farkındalığın arttırılması, bu böceklerin görüldüğü yerde yakalanması, öldürülmesi ve bununla ilgili yapılması gereken diğer tedbirlerin resmi otoriterler tarafından ilan edilmesi gerekiyor.”

Perşembe ve Fatsa Karantinaya Alınmalı

Ayrıca, Fatsa ve Perşembe bölgesinin karantina altına alınması gerektiğini belirten Gürsoy,” Özellikle Fatsa ve Perşembe bölgesinin karantina altına alınması ve  devlet tarafından gerekli mücadele yöntemleriyle bu bölgelerdeki popülasyonun azaltılmasında yarar görüyorum.” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-