eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜTSO BAŞKANI ZOR”Rusya Doğalgazı Kesemez”

ÜTSO BAŞKANI ZOR”Rusya  Doğalgazı Kesemez”
02 Aralık 2015 - 9:54

VİDEO HABER

zor

Son günlerde gündemi meşgul eden Türkiye-Rusya gerilimin ekonomiye yansımaları hakkında Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor gazetemize açıklamalara bulundu. 

Durmuş Zor, Türkiye-Rusya arasındaki gerilimin ekonomiye yansımaları hakkında şunları söyledi; “Tabi devletlerarası hukukta kısa süreli değişikliklerin olmaması gerekir. Ama maalesef hissi bir kısım hareketler oluştuğunda bunun her iki taraf içinde zararları görülecektir. Bu bir gerçek ki Türkiye’nin doğalgaz ve diğer ticareti ile Rusya’ya bağlılığı vardır. Ama Rusya’nın da bize bağımlılığı vardır. Çünkü özellikle gıda ve sebze konusunda en çok alışveriş ettiği ülkelerin başında biz geliriz. Tabi biran için kısa süreli bu tür krizlere hazır olamayan ülkeler ve ekonomiler bundan zarar görürler. Ama diplomaside bu kadar hissi ve acil değişikliklere çok ender rastlanır. Ben bu durumun kısa süre sonra düzeleceğine ve iki ülkenin de tedbir alacağına inanıyorum. 10-15 gün sonra bakacağız ki değişiklikler olmuş, eski halimize yakın pozisyona dönmüşüz ve kısmi gördüğümüz zararları da telafi etmeye doğru gittiğimizi göreceğiz. Yani diplomaside sürekli dostluk olmayacağı gibi sürekli düşmanlıkta olmaz”dedi.

Onlar Bize, Bizde Onlara Muhtacız

Rusya ile biz komşu olan iki güçlü devletleriz. Onlar bize muhtaçtır, biz de onlara muhtacız diye belirten Durmuş Zor, sözlerine şöyle devam etti; “Rusya ile biz komşu olan iki güçlü devletleriz. Onlar bize muhtaçtır, biz de onlara muhtacız. Buradan bizim hissi olarak onları yok sayıyoruz dememiz ne kadar sağlıksız ise onların da ben Türkiye’yi yok sayıyorum demesi o kadar sağlıksızdır. Onun için ben çok yakın bir zamanda değişiklik olacağına inanıyorum. Çünkü hem Cumhurbaşkanımızın, hem Başbakanımızın, hem de Dış İşleri Bakanımızın bu konuda girişimlerinin olduğunu karşı tarafında bu istikamette çalışmalarının olduğunu ben az çok hissediyorum. Ama tabi bir uçak düşürülmüş. Kendilerinin kusurlu olduğunu Türkiye Cumhuriyeti Devleti belgeleri ile bunu ortaya koymuştur. Şimdi benim sınırımdan sen dolaşıyorsun, çok uzak yerden oraya geliyorsun ve orada insanların kafalarına bomba indirme hakkını kendinde görüyorsun. Öyle ise benim sınırımı ihlal ettiğin zamanda da ben de bağımsız bir devletim. Sınırımın güvenliği benden sorulur. Tepesine bomba indirdiğin, seni birilerinin davet ettiğini zannettiğin ve oradaki masum insanların kanını döktüğün devletçiklerden biri bizim olmadığımızı onlarda görmek zorundadır”dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Üzerine Düşen Sorumluluğu Yerine Getirmiştir

Rusya uçağının düşürülmesi ile ilgili ise Durmuş Zor, şunları söyledi; “Türkiye Cumhuriyeti üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Türk Ordusu doğru olanı yapmıştır. Bu noktada bütün vatandaşlarımızın devletimizin aldığı, ordumuzun da yaptığı bu hareketin yanında olduğu kanaatini taşıyorum. Bir tabir vardır, öküzün altında buzağı aramak diye başka yerlerde buzağı falan aramayacaklar. Olay kapanıp gitmek zorundadır gitmek zorundadır diye düşünüyorum. Ekonomik olarak şuanda anlık zarar gören firmalarımız olacaktır. Bununla ilgili ise tedbirler alınmıştır. Ben aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bununla ilgili bir komisyon kurduğunu biliyorum. Yani Türkiye genelinde de bununla ilgili çalışmalar var”dedi.

Rusya Ben Doğalgazı Vermiyorum Demeyecek

Durmuş Zor, sözlerini şöyle noktaladı; “Tabi Rusya ben doğalgazı vermiyorum demeyecek. Yani bunu diyemez. En çok doğalgazı biz tüketiyoruz. Onun için Rusya rest olarak karşılığını görecektir. Alternatifiniz olmak zorundadır. Bir yere bağımlı olarak ekonomi sonsuza kadar yürütülmez. Elbette Azerbaycan veya bir başka ülkeden de biz doğalgazı temin etmek zorundayız. Hemen veriyorum demek kolay değil. Doğalgazı vermek için o boruların döşenmiş olması gerekir. Şimdi ilk anda belki insanın nefsine hoş geliyor. Rusya yapılan bütün anlaşmalara rağmen ben doğalgazı kesiyorum, vanayı kapatıyorum diyemez. Çünkü bu anlaşmalar o kadar ucuz şey değil. Ben bu durumun düzeleceğine inanıyorum. Bu dönemin yok farz edileceğine inanan biriyim. Teşekkür ediyorum”dedi.

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-