eskort samsun

ÜNYENETHABER

“Dünya 5’ten de 20’den de Büyük”

“Dünya 5’ten de 20’den de Büyük”
16 Ekim 2023 - 1:12

Ordulu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasının ardından yapılan ilk uluslararası toplantıdaki oturumlar ve mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve insani yardımların ulaştırılabilmesi için diplomasi yürüttü.

Ordulu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş,  Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleşen ve iki gün süren G20 Parlamento Başkanları Zirvesi’nde (P20) uluslararası güncel meseleleri, sorunları ve Türkiye’nin çözüm önerilerini paylaştı.

Kurtulmuş, zirve kapsamındaki oturumlarda, 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir  Filistin devletinin kurulmasının, yasa dışı yerleşimciler ile  İsrail’in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesinin ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslam’ın bütün kutsal mekanlarının masuniyetinin korunmasının barışın önünü açacağını belirtti.

Yashobhoomi Hindistan Uluslararası Konferans ve Sergi Merkezi’ndeki zirvede, yeni bir küresel mimariye duyulan ihtiyacı, dünyanın 5’ten de 20’den de büyük olduğunun kabul edilerek sorunları çözecek yeni mekanizmalar kurulması gerektiğini vurguladı.

Bu çerçevede Filistin’de bir an önce huzur ortamının tesis edilmesi gerektiğini, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve insani yardımların ulaştırılabilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini bir kez daha güçlü bir şekilde ifade etti.

Tüm insanlığın barış ortamına erişebilmesi için başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, yasa dışı yerleşimin ve İsrail’in işgal teşebbüslerinin sona erdirilmesi ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslam’ın bütün kutsal mekanlarının masuniyetinin korunmasının mutlak bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ayrıca Kurtulmuş, P20 Zirvesi kapsamında, Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Güney Kore, Endonezya ve Rusya’nın meclis başkanlarıyla bölgesel ve uluslararası gelişmeler ışığında ülkeler arası ilişkilerimizin özellikle parlamentolar düzeyinde geliştirilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda zirveye değinen Kurtulmuş, “Zirve neticesinde elde ettiğimiz çıktıların; insanlığı her gün daha zor şartlar altında bırakan küresel adaletsizlik, ayrımcılık, bölgesel ve ülkeler arasındaki çatışmaların çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamasını ümit ediyoruz.” dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-