eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ordu’da 33 Bin Hane İlaçlandı

Ordu’da 33 Bin Hane İlaçlandı
22 Kasım 2023 - 2:00

Kahverengi Kokarcaya karşı yürütülen mücadeleler hakkında bilgi veren Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Bu zamana kadar 33 bin hanede ilaçlama yapılmıştır. Çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir.” dedi.

Yılmaz Ordu Olay’a şu açıklamayı yaptı: Kahverengi kokarca, ilk defa 2016 yılında Gürcistan’da tespit edilmesinin ardından 2017 yılında Artvin ilimizde görülmüş ve yıllar itibari ile Karadeniz Bölgesi’nde yayılmaya başlamıştır. Tabi biz İl Müdürlüğü olarak ülkemizde görülmeye başladığında hemen çalışmalara başlamıştık. İlk olarak 2018 yılında 9 ilçemizde feromon tuzaklar kurmuştuk ve ilimizdeki yayılımını takip etmeye başlamıştık. 2022 yılına kadar kurduğumuz bu tuzaklara sadece Fatsa ilçemiz Bolaman bölgesinde 2-3 tane zararlının tuzağa takıldığını gözlemlemiştik. Ancak İlimizde ilk tespitin yapıldığı 2018 yılından, bu yıla kadar düşük popülasyonda seyir eden Kahverengi Kokarca zararlısı, 2023 yılında özellikle Fatsa İlçemiz Bolaman havzası başta olmak üzere, sahil ilçelerimizde popülasyon artışı pik yapmıştır. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ilaçlama döneminde havaların yağışlı geçmesi ve ardından yaz mevsiminin sıcak geçmesidir.

 

SADECE TARIM DEĞİL AYNI ZAMANDA KENT ZARARLISI

Bahçelerde fındıkta beslenen zararlının ürünlerimize verdiği zarar yanında, fındık hasadından sonra beslenmesine devam etmek için evlerin etrafındaki sebze ve meyvelerde yoğunlaşması ve ardından havaların serinlemesi ile birlikte kırsal alanda ve şehir merkezinde ev, depo, odunluk vb. yerlere kışlamak için gelmesi vatandaşlarımızda rahatsızlık oluşturmuştur. Sadece bir tarım zararlısı olmayan kahverengi kokarca vermiş olduğu rahatsızlık sebebi ile ayrıca kent zararlısı durumundadır. Bu sebeple halk sağlığının olduğu alanlarda kullanılacak ilaçların ne olacağı ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü ile gerekli yazışma yapılmıştır. Kışlamak için insan yaşamının olduğu yerlere gelmesi aslında zararlı ile mekanik mücadele için iyi bir fırsat sunuyor. Arazide kışlasaydı mücadele çok daha zor olacaktı.

 

ORDU’DA DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak zararlı yoğunluğunun sürveylerde tespit edilmesinin ardından konu, sorumlu Bölge Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve Bakanlığımıza iletilmiştir. Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı, sorumlu Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanları, Ziraat Odası Başkanları, İlçe Müdürlerinin katılımı ile İlimizde bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

 

ORDU EYLEM PLANI TOPLANTISI YAPILDI

Sayın Valimizin Başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, İl Müdürlüğümüz, İhracatçılar, zararlının yoğun olarak görüldüğü İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve ziraat odası başkanları, İl Sağlık Müdürü, Ticaret Borsa ve Oda Başkanlarının katılımı ile Ordu İli Eylem Planı toplantısı yapılmıştır.

Burada alınan kararlar doğrultusunda zararlı ile mücadelenin tüm kurumların katılımı ile topyekün olması gerektiği, özellikle içinde bulunduğumuz dönem itibari ile kışlamak için evlere, depolara yani insan yaşamının olduğu yerlere gelen zararlı ile buralarda etkin mücadele yapılması gerektiği kararı çıkmıştır. Bu doğrultuda üreticilerin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi, bilgi kirliliğinin olmaması için muhtarlar ve imamlara eğitim toplantıları düzenlenmesi, tüm mahallelerde eğitim seferberliği yapılması, Cuma hutbelerinde konunun üreticilere anlatılması, kışlak alanlarının halk sağlığı ilaçları (biyosidal) ile ilaçlanması vb. kararlar alınmıştır.

 

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK

Eylem Planı Toplantısı ardından zaman kaybetmeden 19 ilçemizde İl Müdürlüğümüz konu uzmanlarının sunumları ile muhtarlarımız konu hakkında bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca kırsal mahallelerde üreticilerimize gerek sunum şeklinde gerekse bahçe okulu eğitimleri ile eğitimler yapılmıştır. İl/ilçe Müdürlüklerimizde görev alan konu uzmanı personelimiz ile birlikte Ziraat Odalarında bulunan tarım danışmanlarımızın da görev aldığı bu eğitimler halen devam etmektedir. Bu zamana kadar 385 adet eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir. Müftülüklerimizle koordineli olarak Cuma hutbelerinde mücadelenin önemine değinilmiş, kırsalda halkın içinde olan imamlarımıza konunun öneminden dolayı eğitim toplantıları düzenlenmeye devam edilmektedir. Yüz yüze eğitimler yanında üretici cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek, kurumumuza ait web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla konu devamlı olarak gündemde tutulmaktadır. Eğitimlerde İl Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızca bastırılan liflet ve broşürler dağıtılmaktadır.

 

BİYOSİDAL ÜRÜNLERLE KIŞLAK İLAÇLAMASI YAPILIYOR

Kışlak alanlara gelen zararlı ile baharda havalar ısınmadan yapılacak kışlak mücadelesinde özellikle sektör paydaşlarımızı desteği ile alınan halk sağlığı ilaçları ile zararlının özellikle sahil ilçelerimizde zararlının çok yoğun olduğu mahallelerde Ordu Büyükşehir Belediyesine ait ilaçlama ekipleri tarafından ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu ilaçlamanın faydasını gören bazı muhtarlıklarımız kendi mahallelerinde ekipler kurmuşlardır. Müdürlüklerimizce eğitildikten sonra kendi Mahallelerinde ilaçlamaya katkı sağlamışlardır.  Bu zamana kadar sektör paydaşlarımızın ve bazı ilçe belediyelerimizin katkıları ile alınan ilaçlarla 33 bin hanede ilaçlama yapılmıştır. Tüm paydaşlarımıza göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı buradan teşekkür etmek istiyorum. Eylem Planı Toplantısında ilaçlama çalışmalarına katkı sağlayacağını belirten kurumlarımızın da sunacakları katkıları ile beraber çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir.

 

ÜLKESEL EYLEM PLANI TOPLANTISINA KATILDIK

Sadece İlimiz ve bölgemizde olmayan ve ülkemize hızla yayılan kahverengi kokarca ile ilgili Bakanlığımız tarafından yapılan ve ülkedeki tüm paydaşların katıldığı 2023-2025 yıllarını kapsayan ülkesel eylem planı toplantısına katılım sağladık. Tüm paydaşların görevlerinin ve yapacakları katkılarının belirlendiği toplantıda,  İlimizde yapmış olduğumuz çalışmaları anlatma imkanı bulduk.

 

SAMURAY ARICIĞI ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR

Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadelede kullanılan yumurta parazitoidi olan 1,5-2 mm boyunda Trıssolcus japonıcus Samuray arıcığı üretimi konu sorumlusu Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde devam ediyor. Bu arıcık kullanılarak yapılan biyolojik mücadele yanında mekanik, kimyasal ve biyoteknik mücadelenin hepsinin kullanıldığı entegre mücadele yöntemleri ile zararlıya karşı mücadele konusunda faaliyetlerimiz devam edecektir.

 

BU SENE YOK ET GELECEK SENE RAHAT ET

“Gördüğün Yerde Yok Et, Gelecek Sene Rahat Et” sloganı ile halkımızı bilinçlendirmeye devam ediyor ve mücadelede çok büyük yeri olan kışlak mücadelesini her fırsatta vurguluyoruz. Unutulmamalıdır ki, tüm paydaşların katılımı ile entegre mücadele şeklinde topyekün bir mücadele ile bu kahverengi kokarcayı zarar eşiğinin altında tutmak ancak mümkün olacaktır. Şuan için evlerin dış yüzeyi ve bahçelerden daha korunaklı alanlara geçen zararlı ile buralarda baharda havalar ısınmadan mücadele etmek popülasyonun artmaması için son derece önemlidir.

 

HEP BERABER BAŞARACAĞIZ

Mücadele çalışmalarında görev alan ve katkı sunan personellerimize, sektör paydaşlarımıza ve çok değerli üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca konuyu gündemde tutan tüm basınımıza da teşekkür ediyorum. Birlikte başaracağız!”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-