eskort samsun

ÜNYENETHABER

Başkan Demir, Seçme ve Seçilme Hakkımız Kutlu Olsun

Başkan Demir, Seçme ve Seçilme Hakkımız  Kutlu Olsun
05 Aralık 2015 - 2:00

Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 81.Yıldönümü

12325070_1644306905828432_1084496077_n

Ünye Kent Konseyi ve Kadın Meclisi adına açıklama yapan Kadın Meclisi Başkanı Mimar Sevindik Diktepe Demir: “Kadınlarımıza verilen hakların bilinciyle siyasette ve toplumun her alanında daha fazla ve daha güçlü olacağımız günler dileyerek, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 81. yılını kutlarım.”

Kadın, insan yaşamının tarihsel gelişiminde; doğuran, üreten, koruyan, mücadele eden, anaç ve sorumluluk sahibi olması dolayısı ile yaşamın yapı taşıdır. Türk toplumunun gelişip yükselmesinde de kadınlarımızın büyük katkısı olmuştur. Türk kadınının elde ettiği haklar bu başarının sonucudur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ile birlikte, gerçek siyasi seçimlerin henüz yapılmadığı bir dönemde, kadınlarımız 1930 ve 1934 yıllarında birçok sosyal ve siyasal haklar elde etmişlerdir. Türkiye’deki kadınlar dünyanın birçok ülkesinden ve ileri Avrupa ülkelerinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır. Bu öncelik Atatürk’ün Türk kadınlarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Kadınlarımıza 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı, 1933’te Köy Kanunu’nda ‘Muhtar Seçme ve Köy Heyetine Seçilme Hakkı’, 5Aralık 1934 yapılan anayasa değişikliği ile ’Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ verildi. Kadınların katıldıkları ilk genel seçim 8 Şubat 1935 yılında 5. dönem seçimidir. Seçim sonucunda kadınlarımız 18 kadın milletvekili ile T.B.M.M. ‘de temsil haklarını elde etmişlerdir.

Kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkından itibaren kadınlar sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal olarak yasalar önünde erkeklerle eşittirler. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması bir ülkenin gelişimi açısından önemlidir ve demokratik toplumlar kadının haklarını bilerek ve kullanarak ilerleyebilirler. Atatürk 5 Aralık 1934’de Türk kadınlarına yaptığı konuşmada; ‘‘kadınların bu haklarını yetki ve liyakatle kullanması gerektiğini’’ söylemiştir.

Türkiye 81 yıl önce1934’de parlamentodaki ’18 kadın milletvekili’ ile % 4.5 olan kadın temsil oranı ile dünyada 2. iken; 2011yılında ’78 kadın milletvekili‘ ile meclisin %9 unu oluşturmakta, 2015 yılında ise ‘81 kadın milletvekili’ ile dünya ortalamasında ne yazık ki son sıralarda yer almaktadır!

  1. yüzyılda dünya ortalamalarındaki yerimiz, kazanılan haklara rağmen acaba neden bu kadar düşüktür?

‘’İnsan ırkı iki kanatlı kuştur, bir kanadı kadınlar diğer kanadı erkeklerdir. Her iki kanatta eşit düzeyde gelişmedikçe, insan ırkı uçamayacaktır. Kadının davası şimdi, her zamankinden daha fazla insanlığın davasıdır.’’ (B.Boutras Ghali)

Kadınlarımıza verilen hakların bilinciyle siyasette ve toplumun her alanında daha fazla ve daha güçlü olacağımız günler dileyerek, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 81. yılını kutlar, saygılar sunarım.

Ünye Kent Konseyi ve Kadın Meclisi Adına

Kadın Meclisi Başkanı

Mimar Sevindik DİKTEPE DEMİR

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-