eskort samsun

ÜNYENETHABER

BAŞKAN USLU FINDIK ÜRETİCİSİNİ UYARDI

BAŞKAN USLU FINDIK ÜRETİCİSİNİ UYARDI
09 Aralık 2015 - 0:07

video haber

vvvv

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu son zamanlarda fındık üreticisinin beklentisinin aksine fındıkda ki fiyatların iniş paritesinde seyretmesin sebeplerini anlatırken,şu unutulmamalı insanlarımız çok fazla beklentiye sokuldu,belkide yılbaşından sonra bu rakamları arar olacağız dedi.Başkan Uslu konuşmalarına şöyle devam etti;

Yeni Fındığın Hareketi Fiyatları Şekillendirecek

Uslu, fındığın düşüşündeki nedenleri ile ilgili ise şöyle konuştu; “Şimdi rakam olarak bir şey diyemem. Ama ben insanların beklentisini şöyle görüyorum. Başlangıçta fiyatları 15 TL bekliyorlardı. Ama üreticin şuan ki düşüncesi belki 15 TL değil. Yani belki 12-13 TL’dir.

İnsanlar eski fiyatları bulsak ta fındığı satsak demeye başladılar.

Kırılma daha ziyade yılbaşından sonra olur. Yılbaşından sonra zaten satımların yavaş yavaş başlaması lazım. Yeni fındığın hareketi fiyatları şekillendirecektir. Eğer yılbaşından sonra daldaki fındığın oluşumu iyi giderse biz bu fiyatları dahi arayabiliriz. Tamamen yeni yılda fındığın doğumuydu devamındaki gelişmeler fındığın fiyatını belirleyecektir. Ama 15 TL’lik beklentinin düştüğünü tahmin ediyorum. Fındık hep 11 TL’de kalmaz. Çıkabilirde düşebilirde fındık arz talebe bağlıdır. Şuanda alıcı yok. O yüzden fiyatlar düşüyor zaten alıcının zayıf olması fiyatları düşürüyor. Avrupa zaten kısa bir süre sonra Noel tatiline girecek. Avrupa tatilden çıktıktan sonra iş nasıl şekillenecek onu göreceğiz”dedi.

İnsanlar Çok Fazla Beklentiye Sokuldu

Uslu, sözlerini şöyle noktaladı; “Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Şimdi insanlar çok fazla beklentiye sokuldu. 1111Geçen sene Ziraat Odaları’nın tahmini 375-380 bin tondu. Bu sene 590 bin ton rekolte tespiti vardır. Geçen sene 20 TL’yi bulan fiyat bu sene 13-14 TL’yi buldu. Ama insanlar bununla yetinmedi. Burada insanlar yanlış yönlendirildi.

Onların tespitinde dahi 200 bin ton fazlalık var. Ziraat Odaları’nın geçen seneki tespiti 380 bin tondu. Bu sene 590 bin ton. Kendi tespitlerinde dahi 200 bin tonluk bir fark var. Bu da kesinlikle fiyata yansıyor. Bunu iyi görmek lazım. Ben fındığımı 15-20 TL’ye satacağım diyebilirsin. İmkânın varsa bekleyebilirsin. Ama biz sezon başından beri bunu söylüyoruz. İnsanlarımız bu senenin rekolteli bir sene olduğunu unutmamalıdır. Bugün sen 500 binlik rekolte varken 20 TL’ye satıyorsun. 700-750 bin ton fındık varken de bunu 20 TL’ye satalım diye zorlamak. Biraz beklentiyi geri çekmek lazım diye düşünüyorum”Umarım üretici bu fiyatları aramaz dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-