eskort samsun

ÜNYENETHABER

Sarıkahraman’dan Fındık Fiyatlarında Yükseliş Sinyali ve Kahverengi Kokarca İle İlgili Uyarı!

Sarıkahraman’dan Fındık Fiyatlarında Yükseliş Sinyali ve Kahverengi Kokarca İle İlgili Uyarı!
28 Şubat 2024 - 23:35

 

 

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, son zamanlarda artan fındık fiyatları ve kahverengi kokarca ile mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Sarıkahraman, serbest piyasa koşullarında fındık fiyatının 120-125 TL civarında seyrettiğini belirterek, fiyatın yükseliş trendinin devam edeceğine dair sinyal verdi.

Aynı zamanda kahverengi kokarca ile ilgili uyarılarda bulunan Başkan Sarıkahraman, üreticilerin bu tehlikenin farkında olmaları gerektiğini vurguladı. Kahverengi kokarcanın fındık üretimine zarar veren önemli bir faktör olduğunu belirten başkan, çiftçilere bu konuda dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları çağrısında bulundu.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’ın açıklaması;

-Fabrikacı Önümüzdeki Yılın Stoğunu Yapmaya Çalışıyor

Fındığın şu anda serbest piyasada 120-125 TL arasında olduğu söyleniyor. Elbetteki fındık fiyatının son zamanlarda yükselişi geçmesinden elinde fındığı olan üretici memnundur. Biz de memnunuz. Ama ben bu fiyatların buralarda kalacağını düşünmüyorum.

Bu fiyatların gün gün yükselişe geçmesi arz taleple alakalı bir durum. Üretici, tüccar, alıcı, satıcı önümüzdeki yıl ile ilgili kahverengi kokarca tehlikesi hissediyor. Hatta fabrikacı bir an önce önümüzdeki yılın stoğunu yapmaya çalışıyor.

-Kahverengi Kokarca İle Mücadele İçin Tüm Paydaşlarımı Göreve Davet Ediyorum

Kahverengi kokarca ile mücadele konusunda da muhtarlarımızla istişarelerde bulunuyoruz. Hatta belediyemiz ve Fındıkçı iş adamlarımızın katkıları ile ilaç kampanyası yaptık. Fakat amacımıza ulaştık diyemem. Ben bu konuda fındıkla ilgili tüm paydaşlarımı göreve davet ediyorum. Bu ertelenecek bir konu değil. Üretici hala durumun ciddiyetinin farkında değil. Kahverengi kokarcanın tehlikesini ilçe tarım müdürlüğü’ndeki yetkili arkadaşlarımız ve biz her hafta mahalle mahalle gezip anlatıyoruz. Eğer önlem alınmazsa bizi felaket bekliyor.

-Fındık Şımardı Ama Önümüzdeki 2 Ay Tehlikeli!

Fındık artık uyandı hatta halk tabiriyle şımardı diyebiliriz. Bu havalar fındığın hoşlandığı havalar. Bahçeleri gezdiğimizde çok güzel fındık işareti püskül olduğunu görüyoruz. Ama tabii önümüzde tehlikeli 2 ay var. 2 ay içerisinde hava durumunda göreceğimiz eksi sıcaklıklar fındığı tehlikeye sokar. Bu da bizim gardımızı düşürüyor. Üretici fındık sigortasını yaptırmalı. Maliyetlerin yüksek olduğunu biliyoruz ama ne olursa olsun fındığa gübresini atmalı, ilacını atmalı, küllenme ile kokarca ile donla mücadele etmelidir. İnşallah bu tehlikelerin içerisinden çıkacağız.” Dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-