eskort samsun

ÜNYENETHABER

ARICILARA MÜJDE

ARICILARA MÜJDE
14 Aralık 2015 - 2:20

METROPOLHABER

bal_4Ordu Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Necati Aydın, barkot basımı için üreticilerin destek parasından kesilen para nedeniyle altı üreticinin açtığı davanın üçünün sonuçlandığını açıkladı. Başkan Aydın, mahkemenin üç üreticiye paralarını geri ödenmesine karar verdiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın, “Kovandan sofraya kadar balın takibi ile ilgili bir çalışma başlatmıştık. Bu barkotlu bir çalışmaydı. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü bu çalışmayı uygun görerek onayladı. Daha sonra Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün izni ile barkotları bastırdık. Bu barkotların ücretini de arıcılara ödenen destek ücretlerinden kestirerek, basım firmasına 100 bin lira ödedik. Fakat balına güvenmeyen, korkan bal üreticileri bu barkotları birlikten almadı ve altı üreticimiz bizi mahkemeye verdi. Şu anda üç tanesinin davası tamamlandı ve mahkeme kesilen paranın geri ödenmesini istedi. Diğer üç tanesinin davası da devam ediyor.” dedi.
Bakanlık bize sahip çıkmadı
Mahkeme sürecinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘barkotların kullanılması zorunlu değildir’ açıklamasını da eleştiren Aydın, “Ancak bizim anlamadığımız nokta, mahkeme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu barkotlarının gerekli olup olmadığını sordu. Bakanlık ‘bu barkotların kullanılması zorunlu değildir’ diye cevap vermiş. Yani bu ne demek; vatandaş ne üretirse üretsin, vatandaş ne tüketirse tüketsin. Bize ilk olarak Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü onay veriyor, çalışmaları birlikte yürütüyoruz, daha sonra bize sahip çıkmıyor.” diye konuştu.
Konuyu dikkatle takip ediyoruz
Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise yaptığı açıklamada, “Bal kavanozlarının üzerinde barkot sistemini uygulayacaklarını ve bu konuda taviz vermeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Kepçe ile bal satılmasını artık tarihe gömdük. Gömemezsek arıcılık biterdi. Kepçe ile kavanoza ne koyduğunu bilemezsiniz. Bu anlamda ürün çeşitliliği konusunda çalışmalarımız var. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde şuanda arı ürünlerinin tıpta kullanılmasıyla ilgili Alternatif Tıp Daire Başkanlığı kuruldu. Önümüzdeki dönem klinik çalışmalarına da inşallah başlayacaklar. Bizim arıcı arkadaşlarımızdan, kamudan istediğimiz ve yapılması gereken ürünü kovandan sofraya kadar izleyebilir bir hale getirmemiz gerekiyor. Merkez Birliği olarak kovanların sahibi olan arıcının işletme numarasını bal tenekelerine barkod haline getirerek yapıştırmak istiyoruz. Bizce mecburidir. Ama Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü her nedense Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde yazmasına rağmen mahkemelik bir durumda Ordu Başkanıma bu elle de yazılabilir diye bir mektup yazmışlar. Bunu biz çok garipsedik.” ifadelerinde bulundu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-