eskort samsun

ÜNYENETHABER

Trabzon’a Giderken Bir Daha Düşünün ”AIDS Patladı”

Trabzon’a Giderken Bir Daha Düşünün ”AIDS Patladı”
03 Mart 2024 - 13:59

Son zamanlarda ülke genelinde artan HİV/AIDS vakalar Trabzon’da da kendini göstermeye başlarken KTÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Firdevs Aksoy, durumun ciddiyetini vurguladı.

25-35 YAŞ ARASINDA ARTIŞ VAR

Son zamanlarda Türkiye genelinde HİV/AIDS vakalarında endişe verici bir artış yaşanıyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Uzmanı Dr. Öretim Üyesi Firdevs Aksoy, Trabzon’da da durumun ciddiyetini vurguladı. Aksoy, Dünya genelinde azalan HİV/AİDS’in ülkemizde arttığını ve Trabzon’da da durumun benzer olduğunu belirtti. Özellikle genç yaş grubunda, 25-60 yaş aralığında daha çok görüldüğünü, artışın daha çok 25-35 yaş aralığındaki vakalarda gözlendiğini, ifade etti.

 

KONTROL ALTINA ALINMALI

AIDS’in bulaşma şekli göz önüne alındığında, hastaların birlikte olduğu kişilerin de test edilmesi gerektiğini dile getiren Aksoy, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesinin önemine değindi. Bundan birkaç sene öncesinde Trabzon’da bir ayda en fazla 1 tanının konulduğunu belirten Aksoy, son zamanlarda ise bazı haftalarda 1-2 yeni vakaya ulaşıldığını aktardı. Erken teşhisin hastalığın kontrol altına alınması açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten Dr. Aksoy, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-