eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ayak Parmaklarınıza Dikkat!

Ayak Parmaklarınıza Dikkat!
30 Mart 2024 - 17:05

Bilim insanları Kıbrıs adasında ortaya çıkan Ayak parmaklarını ısırabilen istilacı böcek için Türkiye’nin Akdeniz bölgesini uyardı.

Akdeniz Bölgesi’nde yaşayanlar için alışılmadık bir durum ortaya çıktı. Türkiye’nin güney sahilleri olan Hatay, Mersin, Adana ve Antalya için acil durum uyarıları yapıldı. Kıbrıs’ta ise ender görülen bir durum rapor edildi; insanların ayak parmaklarını ısırabilen dev su böcekleri adada ilk kez tespit edildi. Bilim insanları bu durum karşısında alarma geçerek araştırmalarını yoğunlaştırdı.

DEV SU BÖCEKLERİNİN GELİŞ SEBEBİ MUAMMA

Bilim çevreleri, ayak parmaklarına saldıran bu dev su böceklerinin Kıbrıs’a ana karadan ulaştığı teorisini güçlü buluyor. Ancak böceklerin adaya nasıl ve neden geldikleri konusunda kesin bir bilgiye sahip değiller.

KIBRIS’I İSTİLA EDİYORLAR

Yapılan bir araştırma, insanları acı verici ısırıklarla tehdit edebilen bu dev su böceklerinin, Kıbrıs’ı istila ettiğini gözler önüne serdi. Lethocerus cinsi, yaklaşık 12 santimetre büyüklüğe ulaşabilen ve kuşları da avlayabilen dev su böceklerini içeriyor.

YÜZÜCÜLERİN YARDIMIYLA KEŞFEDİLDİLER

Araştırmacılar, adanın doğu kıyılarında yüzücülerin yardımıyla bu korkutucu böcekleri keşfettiler. Halk, daha fazla dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. “Kıbrıslılar gözlerini dört açmalı ve ayak parmaklarını sudan uzak tutmalı” şeklinde bir uyarı yapıldı

TÜRKİYE DE TEHDİT ALTINDA OLABİLİR

Bu dev su böcekleri, Türkiye, Lübnan, İsrail ve Mısır gibi ana kara ülkelerinde Kıbrıs’a yakın bölgelerde bulunmasına rağmen adada daha önce hiç tespit edilmemişti. Araştırma ekibi, bu hataların ani varlığı ve yayılımı hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla sosyal medya gruplarındaki paylaşımları inceledi. Çalışmanın bulguları, neredeyse tamamı sosyal medya üzerinden tür tespiti talep eden fotoğraf ve videolarla destekleniyor.

Bu beklenmedik keşif, bölgede yaşayanlar için yeni bir endişe kaynağı oluşturuyor ve bilim insanları, bu tehdidin daha geniş Akdeniz bölgesine yayılıp yayılmayacağına dair araştırmalarını sürdürüyor.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-