eskort samsun

ÜNYENETHABER

kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edilir?

kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edilir?
19 Nisan 2024 - 10:14

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kahverengi kokarca ile mücadele hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üretiminin önemli zararlılarından biri olan Kahverengi Kokarca ile mücadele konusunda çiftçilere önemli bilgiler verdi. Kahverengi Kokarcanın tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde zarar oluşturduğu belirtilen açıklamada, ergin ve nimflerinin beslenme ve yumurta bırakma yoluyla bitkilere zarar verdiği vurgulandı.

Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde kışlak alanlardan çıkarak çevredeki bitkilere zarar vermeye başlayan Kahverengi Kokarcanın, yaprakların alt yüzeyine 14-28’li gruplar halinde yumurta bıraktığı ifade edildi. Yumurtadan çıkan nimflerin beslenerek ergin hale geldiği belirtilen açıklamada, bu süreçte bitkilerde kabartı ve renk kaybına neden olarak ürünlerin pazar değerini düşürdüğüne dikkat çekildi.

Mücadele yöntemlerine değinen açıklamada, Kahverengi Kokarca ile mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yapıldığı belirtildi. Kimyasal mücadelenin önemine vurgu yapılarak, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı biyosidal ürünlerin kullanımıyla zararlı popülasyonunun azaltılacağına işaret edildi.

Kahverengi Kokarcanın popülasyon yoğunluğuna göre ikinci veya üçüncü bir ilaçlamanın yapılması gerektiği ifade edilen açıklamada, ilaçlama esnasında güvenlik önlemlerinin alınması ve çevrenin korunması gerektiği vurgulandı. İlaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmaması gerektiği belirtilirken, arıcıların da ilaçlama alanlarından uzaklaştırılması gerektiği hatırlatıldı.

Son olarak, arıcılara yönelik önemli bir uyarıda bulunulan açıklamada, ilaçlamanın arıların su içtiği kaynaklara bulaşmaması için akşam saatlerinde yapılması ve çevredeki arı üreticilerinin uyarılması gerektiği vurgulandı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-