eskort samsun

ÜNYENETHABER

Torun,”Tarım Bakanlığı Uyuyor”

Torun,”Tarım Bakanlığı Uyuyor”
24 Nisan 2024 - 1:37

Tarım Bakanlığı Uyuyor Kokarca Uyumuyor

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu’da uzun süredir bazı bölgeleri istila eden kahverengi kokarca böcekleriyle mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ”seferberlik ilan etmesi” gerektiğini söyledi. Torun, “Bütün fındık bahçelerini talan eden, Ordu’daki tarım ve hayvancılığı tarumar eden kokarcaların kışlaklardan çıktığını ve kışlak çevrelerinin ilaçlanması gerektiğini söylüyor İl Müdürlüğü. Günaydın” dedi.

Seyit Torun, yaptığı yazılı açıklamada, “Fındık stratejik üründür, hemşerilerimin en önemli geçim kaynağıdır. Eğer etkili bir plan ve program çerçevesinde, doğrudan Bakanlığınızın bütün gücüyle bir mücadele başlatmazsanız kokarca böcekleri fındığı, Ordu’yu ve Orduluyu bitirecektir” diyerek sitem etti.

Torun, şöyle devam etti: “Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 4 gün önce internetten bir yazı yayınlayarak kahverengi kokarca böceğinin özellikleri hakkında bilgi verdi, bu zararlıya karşı nasıl mücadele edileceğini tarif etti. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri fındık üreticilerimizin bu büyük derdinden kimi zaman haberdar oluyor sonra bir bakıyorsunuz kokarca sorununu unutmuşlar. Daha önce verdiğimiz bir soru önergesinin cevabında kokarca ile mücadeleye 2023 yılının Haziran ayında başlandığını ifade eden Bakanlık, aradan geçen 10 ayda nasıl bir mücadele yürütmüş anlayamadık. Bütün fındık bahçelerini talan eden, Ordu’daki tarım ve hayvancılığı tarumar eden kokarcaların kışlaklardan çıktığını ve kışlak çevrelerinin ilaçlanması gerektiğini söylüyor İl Müdürlüğü. Günaydın!

 

KAÇ KERE SÖYLEDİK ARTIK AYISINI DAHİ HATIRLAMIYORUZ

Kahverengi kokarca böceklerinin kış aylarında toplu halde kışlaklarda kaldığını, bu kışlakların tespit edilerek havalar ısınmadan ilaçlanması gerektiğini tarım uzmanları da bizler de kaç kere yazdık, kaç kere söyledik artık sayısını dahi hatırlayamıyoruz. Koca bir kış mevsiminde kokarcalar ile birlikte uykuya yatan Tarım ve Orman Bakanlığı kokarcaların bahçelere saldırmaya başlamasının ardından harekete geçti ama iş işten geçti.

Bir tanesi 200 yumurta bırakan bu zararlılar toplu halde yok edilmediği için şu anda bahçelerde sinek avlar gibi kokarca avlanmaya çalışılıyor. İstila bir nebze kontrol altına alınabilir umuduyla bekliyoruz ama bu yöntemle kahverengi kokarca varlığının sona erdirilmesi mümkün değil.

 

YAŞANAN KOKARCA İSTİLASI ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL

Sayın Tarım ve Orman Bakanı’na sesleniyoruz: Ordu’da yaşanan kokarca istilası çocuk oyuncağı değil! Fındık üreticilerimizin tek başlarına baş edebilecekleri bir sorun kesinlikle değil. Enflasyonun altında ezilmiş olan üreticilerimize ‘şu şu ilaçları alın ve uygulayın’ demek üzerinizdeki sorumluluğa yakışıyor mu? Kokarca mücadelesi için seferberlik ilan etmeniz gerekirken ‘herkes başının çaresine baksın’ diyerek çekilmek Bakanlığınızın görevleri ile örtüşüyor mu? Fındık stratejik üründür, hemşerilerimin en önemli geçim kaynağıdır. Eğer etkili bir plan ve program çerçevesinde, doğrudan Bakanlığınızın bütün gücüyle bir mücadele başlatmazsanız kokarca böcekleri fındığı, Ordu’yu ve Orduluyu bitirecektir.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-