eskort samsun

ÜNYENETHABER

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahverengi Kokarca İçin Biyolojik Mücadeleyi Başlatıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahverengi Kokarca İçin Biyolojik Mücadeleyi Başlatıyor
27 Nisan 2024 - 15:34

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden biri olan fındık başta olmak üzere 300’e yakın meyve ve sebzenin zararlısı olan kahverengi kokarca böceğiyle biyolojik mücadeleyi başlatıyor. Edinilen bilgilere göre, laboratuvarda üretilen samuray arısı, kahverengi kokarca ile mücadele için başta Ordu olmak üzere 30 ilde doğaya salınacak.

Kahverengi kokarca, son yıllarda Türkiye’nin birçok bölgesinde tarım ürünlerine büyük zararlar vererek üreticileri olumsuz etkilemekteydi. Bu zararlı böcekle mücadelede biyolojik yöntemlerin önemi giderek artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı bu proje kapsamında samuray arıları, kahverengi kokarca ile doğal bir mücadele sağlamak amacıyla kullanılacak.

Bakanlık yetkilileri, samuray arılarının kahverengi kokarcayı doğal yollarla kontrol altına almak için etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. Samuray arıları, kahverengi kokarca larvalarını bulup parazitleştirerek zararlı populasyonunu azaltıyor ve tarımsal zararın önlenmesine katkı sağlıyor.

Biyolojik mücadele programı kapsamında Ordu’nun yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki tarım alanlarına samuray arılarının salınacağı bildirildi. Bu uygulama ile zararlıya karşı doğal bir denge sağlanarak tarımsal ürünlerin korunması hedefleniyor.

Bakanlık yetkilileri, çiftçilere ve tarım uzmanlarına bu biyolojik mücadele programına destek vermeleri çağrısında bulunarak, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmak için çeşitli yöntemlerin kullanılmasının önemini vurguluyor.

Biyolojik mücadele programının başarılı olmasıyla birlikte, kahverengi kokarca zararının azalması ve tarım ürünlerinin daha sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi hedefleniyor.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-