eskort samsun

ÜNYENETHABER

Sarıkahraman’dan Üreticilere Uyarı

Sarıkahraman’dan Üreticilere Uyarı
01 Mayıs 2024 - 0:25

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık bahçelerindeki son durumu değerlendirerek üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Fındıktaki doğum oranının iyi olduğunu ve herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa fındıktaki rekoltenin iyi olabileceğini belirten Sarıkahraman, her ne kadar fındık iyi görünse de doğa olaylarını unutmamak gerektiğini ifade etti.

Kokarca ile ilgili de uyarılarda bulunan Sarıkahraman, önlemler zamanında alınmazsa rekoltenin iyi olamayabileceğini söyleyerek üreticileri uyardı.

İlaç alırken dikkat edilecek konulara da değinen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Fındıkta Güzel Doğum Var Ancak Kokarca ve Küllemeye Dikkat

Fındığın daldaki durumu gayet iyi gözüküyor. Hava şartları da fındık için iyi gittiğinden dolayı güzel doğum olduğunu söyleyebiliriz. Fındık bu şekilde doğum yapar ve kuraklık da böyle devam ederse çuvala fındık girmez. Üretici de hava şartları uygun olduğunda gübresini, ilacını atmaya çalışıyor. Rekolte bu sene iyi olacak gibi gözüküyor. Ama doğada hesap edemediğimiz bazı olaylar var. 5-6 yıldır uğraştığımız bir külleme var. Küllemeyi bu sene henüz görmedim ve şikayet de almadım. Bunun yanında kokarca böceğiyle karşı karşıyayız. Eğer bunları hesap edersek ve önlemlerini zamanında almazsak daldaki fındık rekoltesinin çok iyi olmayacağını söyleyebilirim. Çünkü tarım beklemeye gelmez. Üretici de bunu bildiği için elinden geldiğince müdahale ediyor. İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez ve çok ciddi rekolte kayıpları yaşamayız.

Sarıkahraman’dan Üreticilere Uyarı

Üreticilerimiz mutlak suretle zirai bayilerden ilaçlarını alsınlar. İlaçlarını alırken rastgele merdiven altı yerlerden kaçsınlar. İlaçlarını devletin ruhsatlı ilaç, tarım bayilerinden ilaçlarını alsınlar. İlaçlarını da o bayide sorumluya sorarak, ilacın saatini, zamanını hesaplayarak atsınlar. Bu ilaçlar ne kadar tarım ilacı olsa da insan sağlığına zararı olan ilaçlardır. Yerinde, zamanında, dozunda kullanılırsa faydası görülür. Diğer türlü hem cebimize hem topluma zarar veririz. Özellikle doğu bölgesindeki üreticilerimiz çok dikkatli olmalılar. O bölgelerde ciddi anlamda kokarca var. Bununla alakalı da biz eğitimlerimizi ilçe müdürlüğümüzle birlikte aralıksız devam ediyoruz. Çiftçilerimiz bu işte profesyonel bir ekibe kulak vermeliler.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-