eskort samsun

ÜNYENETHABER

Sel Risklerini Azaltmada Kullanılacak 8 İş Makinesi Dere Islahına Başladı

Sel Risklerini Azaltmada Kullanılacak 8 İş Makinesi Dere Islahına Başladı
15 Mayıs 2024 - 14:15

Ülkemizde sel ve taşkın risklerinin azaltılması amacıyla İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce başlatılan “Risk Azaltma Faaliyetleri Kapsamında Dere Islahı Çalışmalarına Dair İş Birliği Protokolü“ kapsamında ilimize tahsis edilen 8 paletli ekskavatör ile dere ıslahı çalışmalarına başladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla, 29 Nisan 2024 tarihinde AFAD Başkanlığı’nda düzenlenen törenin ardından Karadeniz bölgesindeki 13 ilimize gönderilen 111 iş makinesinin kullanımına başlandı.

Karadeniz bölgesindeki 13 il’de sel, su baskını ve taşkınlara yönelik risk azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmalarında kullanılacak olan 111 iş makinesinden Ordu’ya tahsis edilen 8 iş makinesi, bugün Altınordu ilçesi ile Perşembe ilçesinin sınırını oluşturan Akçaova Irmağı’nda çalışmalarına başladı.

8 iş makinesinin dere ıslahı çalışmalarına başlaması nedeniyle Vali Muammer Erol, Vali-AFAD Başkanı Okay Memiş ve DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, çalışmaların yürütüldüğü Perşembe ilçesi Efirli mahallesine giderek, çalışmaları yerinde inceledi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Vali-AFAD Başkanı Okay Memiş, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

AFAD Başkanı Okay Memiş, Karadeniz’deki derelerin ıslahının projesinin Ordu ayağının başlama merasimi bir araya geldiklerini belirterek, bütün dünyada ve Türkiye’de iklim değişikliği sonucunda olduğu değerlendirilen ve daha önce hiç tanık olmadıkları doğa olaylarına maruz kaldıklarını söyledi.

Artık bir ayda yağan yağmurun neredeyse bir gün veya saatlerin içerisinde yağdığına tanık olduklarını ifade eden Memiş, “Dünyadaki bilim insanlarının ifadesine göre, dünyanın oluşumundan itibaren son 10 yılda ölçülen hava sıcaklığı kainatın oluşumundan itibaren en sıcak havaların ölçüldüğünü ifade ediliyor. Şöyle de bir ön görülüleri var. Hem Türkiye’de hem de dünyanın herhangi bir bölgesinde tahmin edilemeyen ani iklim değişikliklerine bağlı sel, su baskınları ve doğa olaylarına maruz kalacağız şeklinde ön görüleri var.” diye konuştu.

AFAD olarak asli görevlerinin başında risk azaltma geldiğine işaret eden Memiş, “Afet olmadan önce afete müdahale etmek, risk azaltmak ve öncelikli olarak vatandaşlarımızın can güvenliğini tesis etmek, onların afetlerden dolayı can kayıplarının önüne geçmek gibi öncelikli hedefimiz var. Sonrasında müdahale ve iyileştirme geliyor.” şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti ve AFAD olarak afetlere müdahalede, afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz” diyen Memiş, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 6 Şubat’tan sonra dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme operasyonunu bu devlet ve bu millet hep beraber yapıyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla birlikte risk azaltmada tıpkı müdahalede ve müdahale sonrasındaki iyileştirmede olduğu gibi risk azaltmada da çok önemli çalışmalarımız ve projelerimiz var. Onlardan birisi de bu proje. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine AFAD üzerinden 111 ekskavatör satın alındı ve inşallah 2 yıl içerisinde Türkiye’nin bütün derelerini, öncelikli olarak Karadeniz’de geçtiğimiz yıllarda meydana gelen sellerde riskli derelerin nereler olduğunu biliyoruz. O bölgelerden başlayarak ıslah çalışmalarını yürüteceğiz.”

Araçların AFAD tarafından alındığını ve bu araçların yerli ve milli olduğunu söyleyen Memiş, bu araçların Devlet Malzeme Ofisi üzerinden temin ediğini aktardı.

Memiş, inşallah bundan sonra risk azaltma çalışmalarına hep birlikte şahitlik edeceklerine vurgu yaparak, “Bu konuda ilk ıslah çalışmasını Ordu’dan başlatıyoruz. Giresun, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sinop, Karabük, Kastamonu ve diğer illerimizde bu çalışmalar devam edecek.” dedi.

Son 3 yılda 113 vatandaşın bu sellerden hayatını kaybettiğini belirten Memiş, “400’ün üzerinde de vatandaşımız yaralandı. İnşallah başarılı bir çalışma yürütülür ve önceden aldığımız tedbirlerden sonra hiçbir can kaybı yaşamayız. Bu projenin uygulanmasında destek veren başta sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın İçişleri Bakanımıza, sayın Tarım ve Orman Bakanımıza, bugünkü programa ev sahipliği yapan Valimize teşekkür ederim.” açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin Karadeniz Bölgesi’nde yazın meydana gelebilecek sel heyelanlara karşı nasıl bir uyarıda bulunursunuz sorusu üzerine Memiş, şu yanıtı verdi:

“Makinelerde derelerde çalışırken köylerde vatandaşlara eğitim vereceğiz. Bizim sel ve su taşkınlarını önlemeyle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre hareket edeceğiz. Sayın Valimiz, kaymakamlar, muhtarlarımız ve diğer paydaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımızı köy köy gezeceğiz ve gerekli bilgilendirmeleri yapacağız. Teknolojik imkanları kullanacağız. SMS üzerinden camilerin hoparlöründen vatandaşlarımızı uyaracağız. Can kayıpları istemiyoruz. Bunun içinde vatandaşlarımızı ikaz etmemiz gerekiyor.”

Programda, Vali Muammer Erol da bir açıklama yaparak, “111 iş makinesinin temini hizmetlere sunulması noktasında gayret ve çabalar ürününü verdi. Bugün de şu an çalışmaları başlatıyoruz. Bu önemli hizmet için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza, AFAD Başkanımıza Ordulular adına teşekkürü bir borç biliyoruz. Bize sağlanan bu imkanlarla DSİ ve AFAD ne yapabiliriz çalışmasını yapalım ve bir program ortaya koyalım demiştik. Bunun sonucunda bize tahsis edilen 8 iş makinesi ile DSİ’nin programına ilaveten 7 ilçemizde 16 derede yaklaşık 70 km dere yatağı temizliği yapılacak. 1,5 milyon metereküp rüsumat temizliği yapılmış olacak. İnşallah bu tamamlandığında da sel ve taşkın baskınıyla ilgili ciddi risk azaltma faaliyeti gerçekleştirilmiş olacak” dedi.

Programa, Vali Muammer Erol, Vali-AFAD Başkanı Okay Memiş, DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik’in yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Vali Yardımcısı Ayhan Durmuş, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Perşembe Kaymakamı Fatma Turhan Keser, Gülyalı Kaymakamı Hatice Üstün, Gülyalı Belediye Başkanı Medet Cörüt, Deprem ve Riski Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Başkanları Davut Şahin, Recep Şalcı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Serdar Güzel, Şube Müdürü Turgay Malkoç, DSİ Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Birhan Oğurlu, DSİ Ordu 77. Şube Müdürü Mehmet Kurul, daire müdürleri, AFAD ve DSİ teşkilatı mensupları ile AFAD gönüllüleri katıldı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-