eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE RİSK ALTINDA

ÜNYE RİSK ALTINDA
01 Nisan 2016 - 3:17

hava_5Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerinden derlenen bilgilere göre Altınordu İlçesine bağlı 92 mahalleden biri olan Karşıyaka Mahallesi’nde hava kalitesi, 107’e yükselerek, alarm vermeye başladı. Hava kalitesinin düşük olduğu yer bir tek Karşıyaka Mahallesi ile sınırlı değil. Verilere göre Fatsa ve Ünye İlçelerinde de hava kalitesinin çok düşük olduğu tespit edildi.

Partikül Madde değerinin ulusal sınırı metreküp başına 80 mikrogram olarak belirlenirken, bu sınır Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde metreküp başına 50 mikrogram olarak sınırlandırıldı.  Buna göre Ünye’nin hava kalitesi metreküp başına 97 mikrogram olarak ölçülürken, Fatsa da ise bu hava kalitesi metreküp başına 64 mikrogram olarak ölçüldü. Karşıyaka Mahallesi’nin hava kalitesi ise metreküp başına 107 mikrogram olarak belirlendi. Bu sınırlandırılmaya göre Karşıyaka Mahallesi ile Fatsa ilçesinin hava kalitesi AB ülkelerinin sınır değerini aştığı saplandı. Ünye’nin hava kalitesi ise ulusal sınır değeri ile AB ülkelerinin sınır değerini aştı. Ayrıca Ünye’nin hava kalitesinin hassas dereceye çok yaklaştığı tespit edildi.

ÜNYE RİSKLİ ÇİZGİDE

Ünye İlçesi’nde de yapılan son değerlendirmelere göre, partikül değeri metreküp başına 153 mikrogram olarak ölçüldü. Metreküp başına kükürtdioksiti ise 57 mikrogram olarak tespit edildi. Metreküp başına azot dioksit değeri 162 mikrogram olarak ölçüldü.

Ölçümlere bakıldığında üç noktada da azot dioksit değerlerinin yüksek olduğu tespit edildi.

SAĞLIKÇILAR UYARIYOR

Uzmanlara göre hava kalitesinin düşmesindeki nedenlerin başında kömür kullanımı geldiği belirtiliyor. Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Engimyurt, hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde düşük kalorili kömürlerin kullanıldığına dikkat çekerek, “Hava kirliliği yakılan yakıtlardan kaynaklanıyor. Kalorisi yüksek kömür kullanılırsa o bölgelerde hava kirliği yaşanmayacaktır. En önemlisi de bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız astım ve KOAH gibi solunum yolları hastalıkları ile karşı karşıya kalabilirler. Kendi sağlıkları için vatandaşlarımızın önümüzdeki yıl itibariyle doğalgaz kullanımına başlaması gerekmektedir.” dedi

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-