eskort samsun

ÜNYENETHABER

NİSAN AYI İL İSTİHDAM KURULU TOPLANDI

NİSAN AYI İL İSTİHDAM KURULU TOPLANDI
24 Nisan 2016 - 1:46

tyyOrdu’da 3 ayda bir, yılda 4 defa yapılan İl İstihdam Kurulu Toplantısının, 2016 yılı Nisan ayı olağan toplantısının Ünye’de yapılmış olması çok çok önemlidir.

Ünye’de düzenlenmiş olan bu toplantıda katılımcılar arasında olmasak da Türkiye’nin gerçek yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyeli olan nitelikli elemanlar Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği ve Ünye Fen Adamları Derneği olarak memnun olduğumuzu bu tür toplantıların çok faydalı olacağına inanıyoruz.

İstihdamın korunması, artırılması, geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen ve toplum yararına yapılan her çalışma ve projeyi destekliyoruz.

Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği ve Ünye Fen Adamları Derneği olarak kuruluş amaçlarımız arasında çok önemsediğimiz ve önceliğimiz; nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ve istihdamı, istihdam edilmesinde rol alan kurum ve kuruluşlar ile ortak paydada buluşmak, çözüm yaratmaktır.

Mesleğin, meslektaşlığın karşılıklı sevgi saygı içinde değer kazanacağını ve birlikte yaşama paylaşma becerisiyle ilerleyeceğine inanıyoruz. “Birlik olursak güçlü olur, bölüşürsek tok oluruz, düşüncesiyle hiçbir kurum kuruluştan ve herhangi bir kimseden karşılık beklemeksizin, Meslek Lisesi Mezunları ve Tüm MYO ları mezunları nitelikli arkadaşlarımızın mezuniyet sonrasında yaşadıkları karşılaştıkları sorunların çözümü ile özel sektör ve sanayi kuruluşlarına nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılamak adına hiçbir meslektaşımızı ötekileştirmeden çalışmalar yapma gayretindeyiz.

Nitelikli insan, Mesleki eğitim, Sanayi, işsizlik ve istihdam konulu toplum yararına olan toplantıları çok önemsiyoruz. Ancak böyle toplantılara ilgili kurum kuruluşlar ile işverenler ile Meslek Lisesi, MYO ları temsilcileri ile beraberinde STK lar ya da var olan mesleki derneklerin de paydaş olarak davet edilmesini arzu ederdik.

Bu toplantıya davet edilmeyişimizden asla kimseye, kurum kuruluşa, herhangi bir kişiye dargınlığımız kırgınlığımız yoktur. Eksiklik, bizim kendi eksikliğimizdir. İnşallah bundan sonraki Mesleki eğitim yeterlilik toplantılarında birlikte oluruz. Çünkü bir il ya da ilçede, yerel yönetimler, üniversite ve sanayi kuruluşları temsilcileri, kamu kurum kuruluş temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar odası, ticaret odası, STK ları, Dernekler ve halk birlikte olduklarında orada başarının gelmemesi, hedeflere ulaşılmaması diye bir şey yoktur.

Gerçekten İŞ-KUR kurum olarak çok önemlidir. Hele hele İş-kur İl müdürümüz, mesleki eğitime, nitelikli eleman yetiştirme kursları ve istihdamına yönelik çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Kendilerine teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Çoğu vasıfsız kişileri gençlerimizi, kadınlarımızı iş, aş sahibi yapmakta aracı oluyorlar.

Teknikerler Birliği ve Fen Adamları Derneği olarak; iş piyasasında, Sanayi-Teknik eleman, nitelikli üretim ve işgücü işbirliği için ilimizde ve ilçemizde ilgili günleri fırsat görerek, kurum kuruluş ziyaretleri yapmakta olup, hem kamu kurum kuruluşlarını, Meslek Lisesi ve MYO larında okuyan öğrenciler ile mezun olanları, hem de özel kuruluşları, halkımızı, esnafımızı ve sanatkarları gelişen değişen teknoloji hakkında teknik bilgilendirme için bilgi ve birikimlerimizi basın aracılığıyla herkesle paylaşmaktayız. Ancak gördük ki; hiç yol alamamışız. Kendimizi ifade edememişiz. Bunun için kimseye kırgınlığımız yoktur. Eksiklik bizimdir. Daha çok çalışacağız ve böyle mesleki sorunların, sanayinin ve istihdamın konu olduğu, kalkınma ve istihdam konulu toplantılarda yerimizi alacağız.

Doğduğun memlekete ve birlikte yaşadığın topluma hizmet etmek, medeni insan olmanın göstergesidir. Bu nedenle İlimizde, ilçemizde bulunan, çalışan ya da çalışmak isteyen, üretmek ve ilçe ekonomisine katkı olmak isteyen, Elektrik, Elektronik, Makine, İnşaat, Gıda v.b. tüm MYO mezunları “teknikerler”, Meslek Lisesi mezunları “teknisyenler” ve tecrübeli ustalarımız, kısacası mektepli ve alaylı nitelikli becerikli üretken insanlar; Birliğimize ya da Derneğimize başvuru yaparak iletişim bilgilerini bırakınız ki, mesleğinizdeki gelişmeler yasa ve yönetmeliklerden haberdar olun.

Evet; Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir.

Nitelikli insan gücü nerede varsa o toplumun aşamayacağı, ulaşamayacağı hedef yoktur. Nitelikli insan kaynağı, kalkınma stratejilerinin en önemli faktörüdür. Türkiye’nin yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyelini harekete geçirmek inanıyoruz ki Ülkemizi daha yukarıya taşıyacaktır.

Günümüzde, hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde Mesleki Teknik Eğitimin öneminin çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve söylenen gerçektir.

Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği ve Ünye (Elektrik Elektronik Mekanik ve benzer Meslekler Yapı) Fen Adamları Derneğimiz; Sanayimizin ve ekonominin kalkınmasında önemli rol üstlenen tekniker-teknisyen, Teknik Elemanlar, Bakanlığın tanımladığı ve yasalarla unvan verilmiş ve yetkilendirilmiş olan Fen Adamlarının akademik bilgilerinin geliştirilip-pekiştirilmesi, güncel bilgi tecrübelerle donanımının sağlanması ve yeni teknolojik gelişmelerden haberdar edilmesi yönündeki faaliyetlerine önem vermekte olup, Ordu-Ünye-Fatsa ve diğer ilçelerimizin yararına olacak her türlü faaliyetin altına elini koyarak sorumluluk alarak, herkesle paydaş olmak için var gücü ile çalışmaktadır.

Ordu’da 3 ayda bir, yılda 4 defa yapılan İl İstihdam Kurulu Toplantısının, 2016 yılı Nisan ayı olağan toplantısının Ünye’de yapılmış olması çok çok önemlidir. Bu denli bizleri yakından ilgilendiren paydaşlarımızın bir arada olduğu bir toplantıda olamayışımızın üzüntüsünü yaşarken her şeye rağmen toplantıyı düzenleyen Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu’na ve ev sahipliği yapan Ünye Çimento fabrikası Müdürü Sayın Yıldıray Yıldız’a, İş-kur müdürümüz İsa Kaymak’a ve diğer tüm katılımcılara en kalbi duygularımla sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarının başında işsizlik gelmektedir. İşsizlik sorunu altında yatan temel sebeplerden en önemlisi de mesleksizlik sorunudur. Bugün gençlerin önemli kısmı aldıkları eğitimden memnun değil ve çağın, iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olduklarını da düşünmüyorlar. Bu nedenle iş dünyamızın temsilcileri de nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadığını sık sık dile getiriyorlar.

Ünye’de düzenlenmiş olan toplantıda Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu “İŞKUR artık pasif işsizlerin ve işçi arayanların müracaat ettiği ve iş arayanla işçi arayanı buluşturduğu bir kurum olmaktan çıktığını, İnsanlar neden işsiz kalır, ona çözüm bulmaya çalıştığını daha da ilerisi çeşitli mesleki eğitimler verilerek nitelik kazandırıldığını ifade etmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki nitelikli eleman 3 ayda yetiştirilemez ve nitelikli eleman yetiştirmek Mesleki Eğitim Meslek Liselerinin MYO larının işidir.

Sayın Valimiz ve diğer mesleki yeterlilik kurulunda olanlardan, toplantıyı düzenleyenler ve ilgililerden de sorularımıza cevap istiyoruz.

Çok değerli Meslek Lisesi ve MYO öğrencileri ve velileri; yetkililerin ağzından dökülen söze bakınız; “Üniversiteyi bitiren bir kişinin kendi alanında iş bulamaması dünyanın sonu değil, lise ve üstü eğitim almış olup, çıraklık eğitimi yoluyla meslek edinmek isteyen binlerce gencimiz var.” Daha da üzüntü duyduğumuz açıklama “Üniversite mezunu olup iş bulamayan gençlerimize tavsiye, en yakın meslek eğitim merkezine başvurarak meslek edinmeleri.” Çok değerli kamuoyu, bizler acaba neden üniversite okumak için çatlıyoruz, ya da sizler ailelerimiz çocuğum üniversite okusun diye neden dersane dersane para akıtıyorsunuz? Demek ki boşuna çabalarımız, uğraşlarımız. Boşuna eğitimlerimiz.

Acaba Meslek Liseleri ve MYO larından haberdar değiller mi? Yoksa Meslek lisesi ve MYO larında verilen eğitimi mi, okuyan öğrencilerimi yetersiz görüyorlar?

Meslek Liseleri ve MYO larından mezun olan gençler, yetenekli, teknik bilgili, ülkesi için, insanlar için, hizmet etmek isteyen, üretmek isteyen, devletten iş mevki makam istemeyen, yalnızca çalışmak isteyen kendi işini kurmak isteyen nitelikli insanlardan haberdar değil misiniz?

Böyle toplantılar gerçek paydaşların olmaması bir eksiklik olup bu eksikliği de asla başkalarına değil kendi üzerimize alıyoruz. Bu eksikliğimizi inşallah gidereceğiz.

Yine toplantıda Sayın Belediye Başkanımız ; İlçemiz adına projeler sunumu yaparken, unutulmaya yüz tutmuş olan mesleklerden bahsetmiş, bakırcılığının yeniden gün yüzüne çıkması, çömlekçilikle ilgili olarak da yaşayan tek bir ustamızın kalmadığından yakarışda bulunmuştur. Acaba bunun nedeni nedir diye hiç araştırılmış mıdır? Neden insanlar mesleklerinden sanatlarından uzaklaşıyorlar? Çünkü mesleğe ve sanata sanatkara değer vermiyoruz. Bakınız tüm meslek sanat icra eden esnaf olan istihdam olan esnaflara küçük işletmelere bakın camlarında usta çırak kalfa aranıyor yazmaktadır. Bunun nedeni nedir? Bugün sanayici kalifiye eleman aramakta, teknik elemanlar da iş aramaktadır. Acaba burada sorun nerededir.

Günümüz insan ihtiyaçları dahilinde yapılan araştırmalar sonrasında Mesleki eğitimde yeni meslekler yeni bölümler açılmalı, bu doğrudur. Ancak okullardan mezun olanlara da sahip çıkılmalıdır. İstihdam yaratılmalıdır. Aksi takdirde gençlerimiz farklı kötü alışkanlıklara yönelmekte, psikolojik bunalımlara girmektedir.

Her kim nerede ne olursa olsun Yönetim yerleri, asla şikayet etme, yaptıklarıyla övünme makamı değil, icra çözüm makamı, kutsal görev yeri olduğu unutulmamalıdır.

Yine Toplantıda bahsedilen 3 aylık sürede 36 kurs açıp bin 920 kişiyi çeşitli meslek edindirme ve iş başı eğitim kurslarına tabi tutulduğundan ve bu kursları bitirenlerinde istihdam edildiğinden bahsedilmesi iş bulan, ekmek sahibi olan insanların adına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz da şunu da söylemek istiyoruz;

Bizlerin asla kimsenin ekmeğinde kazancında mevki makamında gözümüz yoktur. Ancak var olan bir gerçeği ve o gerçeği görmezliği izah etmeye çalışıyoruz. Ülkemizde 2 milyonun üzerinde 160 farklı branşta Meslek Yüksek Okulu bulunmakta ve buradan yılda 2 yüz bin kişi mezun olmakta ve işsizler ordusuna katılmaktadır.

MYO larından mezun olanlar nitelikli insan topluluğudur. Bu topluluğu görmezlikten gelip meslek sahibi olmayanlara çeşitli mesleki eğitimler verilerek, ‘Ne iş olsa yaparız’ yerine, ‘ben elektrikçiyim, ben sıhhi tesisatçıyım, ben fayansçıyım, iş makinesi operatörüyüm’ diyebilecek nitelikler kazandırmaya çalışılması MYO larını yok saymaktır. MYO larının görevlerini yapamadığı, MYO mezunlarının yetersiz olduğu söylemektir. Eğer öyle ise yazık etmeyin ailelere, MYO öğrenci ailelerinin çoğu, işçi, çiftçi, dar gelirli ailelerdir. 2 yıl boşuna harcatmayın hem zamanlarını hem paralarını.. Bir an önce belli bir yaşa geldiklerinde zorunlu temel eğitimleri sonrasında gitsinler bir meslek kursuna ve meslek sahibi olsunlar, iş bulsunlar, Ülkemiz kalkınsın.. Bunu siz kamuoyu takdirlerine bırakıyorum.

Hızla değişen teknolojik gelişmeler, hızla artan iç göçler ve nüfus artışı ile beraberinde insanlarımızın ihtiyaç duyduğu konut, sağlık, eğitim, kültür ve yaşam yapıları ile bu yapıların, yol, su, elektrik, doğalgaz, telefon ve benzer ihtiyaç olan alt yapı talepleri de hızla artmaktadır. Artan bu talepleri karşılamak, kaynakları doğru ve verimli kullanmak için eğitimli nitelikli teknik kişilere ihtiyaç vardır.

Nitelikli insanlarda Meslek Liselerinde ve devamında MYO larında yetişmektedir. MYO ları teknik programdan mezun olan Teknikerler teknoloji ve bilimin ana elemanları olarak ülkemizin vazgeçilmezleridir.

Sözün kısası bu şekilde kısa süreli kursları bitirdikten sonra nitelik kazandırılarak istihdam edilenler gibi Meslek Lisesinden, Meslek Yüksek Okullarından mezun olan nitelikli insanlara da sahip çıkılmalıdır. Çıraklıktan başlayarak meslek kurslarını bitirenlere verilen değer ve yasal haklar ile istihdam hakkı MYO mezunlarına da verilmelidir. MYO larında okuyanlar mezun olanlar da bu ülkenin öz evlatlarıdır.

Ülke sanayisinin kalbi olmazsa olmazı Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulları, burada yetişen nitelikli “Teknisyen” ve “Teknikerler” dir.

Teknikerler aldıkları teknik eğitim sonrasında bilgi ve becerilerini sanayiye üretime aktararak ülkemiz ekonomisine katkı sağlamakta, yurdum insanının yaşam standardının yükselmesinde önemli hizmetler üreten, tüm engellemelere rağmen serbest piyasada, masa başında değil sahada görev yaparak, iş, istihdam yaratan, ülkesini, milletini, bayrağını seven nitelikli insanlardır.

Hiçbir kimseye kırgınlığımız olmadığı gibi kimseyle de sürtüşme tarafında değiliz. Asla siyasi kimliğimiz yoktur. Biz çoğu, işçi, memur, çiftçi, dar gelirli ailelerin evlatlarıyız, zekiyiz, becerikliyiz, kimseden az zeki değiliz, biz aldığımız teknik eğitim sonunda bilgi ve becerilerimizi ülkemizin gelişmesinde yükselmesinde alın teri dökmek üretmek istiyoruz. Mevki, makam peşinde değiliz. Devletimizden ayrıcalık da istemiyoruz. Kimseden sadakada istemiyoruz.

Meslek yüksekokulu mezunu yaklaşık 2 milyon tekniker ülkemizin kalkınması için çalışmak istiyor. Türkiye’nin yüksek teknik öğrenimli nitelikli insan potansiyeli olan “TEKNİKER” lerin problemlerini ortadan kaldırmak, teknik eğitimli nitelikli insan potansiyelimizi harekete geçirmek ülkemizi daha yukarıya taşıyacaktır. Aksi takdirde millet uzaya üst kurarken bizler halen yerli ne yapabiliriz tartışması yaparız. Teknolojiyle iç içe olan ülkelerin altında ezilir. Bilim ve Teknoloji haftasında Meslek lisesi öğrencilerimizin, orta öğretim çocuklarımızın elinden tutulduğunda neler yapabileceklerini gördünüz?

Mesleki ve teknik eğitim, Meslek Liseleri, MYO ları daha cazip hale getirilmeli, Meslek liselerine ve MYO larına daha fazla öğrencinin gitmesi sağlanmalıdır. Türkiye’deki mesleki eğitimin AB’ye üye devletlerin mesleki eğitimine paralelliğinin sağlanması için çalışmalar yürütülmelidir.

Bakınız bu çok önemli ancak ilgililer bahsetmiyor açıklamıyor bilgilendirmiyor. Keşke bilgilendirilmiş olunsa da biz duymamış olsak. İlgili kurum yasa ve yönetmeliklerle “Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar ve ustalık belgeleri dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybedecek.

Merkezi yönetim yasa ve yönetmelikler uygulamayı zorunlu hale getirse de, uygulama iş dünyası için çeşitli kolaylıklar da sunuyor. Örneğin, ilgili meslek erbabı bir kişi, sınava girerek belgesini alacak. Sınav ücreti, 2018 yılına kadar İŞKUR’un işsizlik fonundan karşılanacak olup belge sahibi kişileri istihdam eden işletmelere de 48 ila 54 ay arasında İşveren Pirim Desteği sağlanacaktır. Öte yandan mesleki yeterlilik belgesi, teknikerlerin; mesleklerini ulusal standartlarda yapmalarına da imkan sağlayacaktır. Bu sayede ülkemizin uluslararası endüstride kalite standardını yükselterek, rekabet gücü artacaktır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme hakkında bilgilendirme için geç kalınmış sayılmaz bu bilgilendirme çoğu illerde Ticaret ve sanayi odaları ile Esnaf odaları tarafından kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmış olup Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da Türkiye’de 40 meslek dalına, yasal düzenleme ile getirilen ’Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) Zorunluluğu’ hakkındaki ÜTSO-Sanayi Kuruluşları, işveren ve işveren temsilcileri, Üniversite ve diğer Meslek kuruluşları ile ortaklaşa bilgilendirme toplantıları düzenlenmelidir..

Sorunlarla boğuşan kavga eden değil, dünya ile yarışan bir Türkiye düşüncesiyle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Musa KIRANLI

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-