eskort samsun

ÜNYENETHABER

AVRUPA’DA FINDIK BAHÇELERİNİ İNCELEDİLER

AVRUPA’DA FINDIK BAHÇELERİNİ İNCELEDİLER
01 Mayıs 2016 - 23:22

VFGXÜnye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu ve oda üyelerinin yapmış olduğu İtalya gezisini ardından,gazetemize açıklamalar yapan Başkan Uslu gezinin çok faydalı geçtiğini belirterek Carru adı ile anılan bölgede incelemeler yaptık ve avrupalı’nın fındığa nasıl baktığını gördük dedi.

Başkan Uslu İtalya ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu,Borsamız tarafından geliştirilen “Fındıkta tek dal sistemi” projesi kapsamında bu uygulamanın yapıldığı İtalya’yı yerinde görmek amacıyla bir gezi düzenlenmiştir. Gidilen fındık bölgesi Cenova ile Milano arasında, Cenova’ya 80 km, Milano’ya 160. Km mesafede Carru adıyla alınan bölgedir. Burada Punto Campagna Amıca adında bir şirket ile temas kurulmuş ve bu şirketin fındık üretimi yaptığı bahçeler ve üretim tesisleri incelenmiştir. Bu ziyarette şirket yetkilisi bayan Gianoglia Emanuela tarafından üyelerimize bilgi verilmiştir.

DEVLET TEK DAL SİSTEMİNİ TEŞVİK EDİYOR13140966_10207763821406893_1134776970_n

Yapılan incelemede; İtalya’da fındık üretim alanlarının yarıya yakınında bildiğimiz anlamda fındık ağaçlarının olduğu geri kalan %50’lik kısmında ise tek dal fındık sisteminin uygulandığı bilgisi verilmiştir. Ancak firma yetkilisini verdiği bilgiye göre son yıllarda İtalyan Hükümet görevlisi eksperlerin üreticilere tek dal fındık sistemine geçilmesi yönünde tavsiye ve telkinlerde bulundukları ve bu nedenle üreticilerin yeni fındık dikim alanlarında bu türü uygulamaya başladıkları öğrenilmiştir. Ayrıca adı geçen bölgede organik fındık üretimini yapıldığı ve herhangi bir kimyasal kullanılmadığı belirtilmiştir.

Verilen bilgilere göre; genel manada 1 dönüm bahçede 30 ağaç bulunduğu ve her ağaçtan 5 kg. olmak üzere bir dönümden 150 kg. bir hektardan 1500 kg. fındık üretimi gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Farklı bölgelerde tek dalda dönüm başı 400 kg fındık alınmıştır.

FINDIK HER YERDE AYNI FİYAT

Bu yıl fındık fiyatının bölgede 3-3,5 Euro civarında olduğu ancak bir önceki yıl bu fiyatın 6 Euro civarında gerçekleştiği belirtilmiştir.

Fındık üretim alanları karşılaştırıldığında tek dal sistemi ile olan bahçelerden daha fazla verim alındığı görülmektedir.

İtalya’da bir yandan da fındık üretim alanlarını genişletmek üzere yeni fındık bahçelerinin dikildiği görülmüştür.

Genel manada arazileri uygun olduğu için fındık toplama işlerinin makine ile yapıldığı görülmektedir. Bu iş fındıkların dökülmesinin beklendiği ve daha sonra makine ile toplandığı ancak bu toplama işinde aralara karışan diğer maddeleri ayırmak için daha sonra başka bir makine kullanılarak fındığın diğer maddelerden böylece ayrıştırıldığı izah edilmiştir dedi.13149956_10207763820886880_729315084_n

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-