eskort samsun

ÜNYENETHABER

Başkan Koçan “Acilen ‘LİSANSLI DEPOCULUK’ Düzenlemesi Uygulamaya Konulmalıdır”

Başkan Koçan “Acilen ‘LİSANSLI DEPOCULUK’ Düzenlemesi Uygulamaya Konulmalıdır”
29 Nisan 2016 - 13:41

13115381_1018024168289836_570134371_n

Saadet Partisi Fatsa İlçe Başkan’ı İsmail Koçan’ın fındık hakkında basın açıklaması yaptı.

Koçan açıklamasında; Fındıktaki bütün suç, 1 kg fındıkla 22 adet ekmek almasını sağlayan 54. Hükümet Döneminin Başbakan’ı Sayın Merhum Prof.Dr. Necmeddin Erbakan’dır.

Milli Görüş; Tüketim ekonomisi değil üretim ekonomisi, tarım, hayvancılık ve ağır sanayi hamleleriyle, adaletli eşit adil paylaşım sistemine önem verir. Kısacası vatandaşının hak ve hürriyetini, alın teri ve emeğinin karşılığını bulması için mücadele eder.

Maalesef, 1999 yılında DSP, MHP-ANAP hükümeti döneminde, IMF ile yapılan 17. Standbay Anlaşması gereğince, Türkiye’deki tüm Tarım satış Kooperatifleri, etkisiz hale getirilmiş, tarımsal desteklemeler ürüne değil, toprağa verilmeye başlanmış, Türk tarımı ve çiftçisi küresel sermayenin insafına terk edilmiştir. Karadeniz’in önemli geçim kaynağı ve dünyanın ilacı olan fındığın cazip bir tarım ürünü olmaktan ziyade bu topraklarda yaşayan insanların geçimine artık cevap verememesi endişeye mahal vermektedir. Bu endişemiz; insanlarımızın göçe zorlanması ve toprakların ayağımızın altından kaymasıdır. Boşalan toprakların her türlü cazip teklife açık olduğundan dolayı uzun vade de toprakların terk edilmesi söz konusudur.

Üreticilerin kurduğu Fiskobirlik ne işe yarar?

Neden fındık alım konusunda üreticisine sahip çıkamaz?

Bu gün tabela kooperatifine dönüşmüş, marketçilik yapmaktan öte, fındık üreticisi için kılını kıpırdatacak durumu olmayan bir kurum haline neden geldi?

Hükümet, üretici kuruluşu olan Fiskobirlik’in yapısının ve işleyişinin ıslahı yerine, TMO’ni piyasaya sokmuş, ancak bu yanlış uygulamalar sorunları çözmek yerine daha da derinleştirmiştir.AKP hükümeti, 13 yıldır, bir yanlışı diğer bir yanlışla düzeltme politikasını fındık içinde uyguluyor.

Hükümet; fındığa taban fiyat verdi de, Anayasa mı? Karşı çıktı, yoksa parlamenter sistem mi?

Engelledi. 2015 yılında, Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı OLTAN FINDIK şirketinin, Avrupa’nın en büyük fındık alıcısı durumunda olan FERRERO isimli şirket tarafından satın alınması sonucunda, küresel emperyalist sermaye, iç piyasaya doğrudan müdahil duruma gelmiştir. TMO’nun piyasadan çekilmesi sonucunda, tamamen serbest piyasa koşullarına terk edilmesi bu sonucu doğurmuştur. Sermaye gücünü kullanarak talebi yavaşlatmış ve fiyatların, maliyetin altına düşmesine sebep olmuştur. Hükümet, Tarımda üreticisinin yanında olmalıdır. Özellikle gıdada dışa bağımlılığı azaltmak için üretime destek vermelidir. Bu doğru bir yöntemdir. Bu çerçevede Tarım Satış Kooperatifleri yeniden ıslah edilmelidir. Bu kapsamda FİSKOBİRLİK de ıslah edilmeli ve üreticinin, üretimden kaynaklanan gücünü kullanacağı, sermaye karşısında üreticinin pazarlık gücünü temsil edeceği kurum haline getirilmelidir. Saadet Partisi olarak daha öncedeki söylemlerimizi tekrarlıyor ve bu durumun muhalefetlik olarak algılanmasından öte çözüm önerisi olarak algılanıp derhal işleme konulmasını arzu ediyoruz. Bu gün hemen ve acilen, fındık piyasasına müdahale edilmelidir. Öncelikle Fiskobirlik aracılığıyla piyasaya, taban fiyat uygulaması ile müdahale edilmelidir. Bunu hemen ve acilen yapabilecek tek kurum FİSKOBİRİKTİR. Her türlü fiziki imkâna sahiptir. Fındığın geleceği düşünülerek köklü reformlar yapılmalıdır.

Bu çerçevede;

1-Derhal ve acilen LİSANSLI DEPOCULUK düzenlemesi uygulamaya konulmalıdır.

2-Lisansılı depoculukta tek yetkili kurum üretici kuruluşu olan FİSKOBİRLİK olmalıdır.

3-Yapılacak mevzuat düzenlemesinde, gerekli hallerde TABAN FİYAT uygulaması ile piyasaya müdahale edecek şekilde düzenleme yapılmalıdır.

4- Yabancı sermayenin doğrudan iç piyasaya girmiş olması karşısında, yerli sermayenin korunması, rekabetin tesis edilmesi, küresel emperyalist sermayenin ilerleyen zamanlarda yerli şirketleri ele geçirmesine mani olacak şekilde kanuni düzenlemeler yapılmalıdır.” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-