eskort samsun

ÜNYENETHABER

PKK- TİKKO İŞBİRLİĞİ

PKK- TİKKO İŞBİRLİĞİ
08 Mayıs 2016 - 23:36

tikkoDoğu Karadeniz’de meydana gelen terör olaylarının ardından, bölgede geniş çaplı operasyonlar başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde Giresun’da meydana gelen terör olaylarının ayrıntılarına ulaşıldı. Alınan bilgilere göre bölgede PKK terör örgütünün eylem yapmak için 12 kişilik Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu’nun (TİKKO) grubuyla anlaştığı ileri sürüldü. Ayrıca grupların arasında DHKP-C’nin de bulunduğu alınan bilgiler arasında.

BASKI ALTINDALAR

İlk olarak 2 Ekim 2015 tarihinde yapılan saldırının ardından, kırsala çekilen örgütlerin eylem yapmadığı için PKK’nın üst kademelerinden baskı aldığı öğrenildi. Anlaşma yapılan örgütlerin ses getirici eylem yapmalarını istediği ortaya çıktı.  Bu doğrultuda ilk olarak baraja bomba yerleştirirken işçilere yakalanan terörist gruplar, bir işçiyi şehit ettikten sonra kaçmayı başarmışlardı. Daha sonra bir HES borularına bombalı saldırı gerçekleştiren örgüt, önceki gün ise jandarma karakoluna saldırarak, bir astsubayı şehit etmişlerdi.

Öte yandan asker ve polis tarafından başlatılan operasyonlarda, terör örgütü gruplarının bazı kişiler tarafından ihtiyaçlarının giderildiği de iddialar arasında.

TİKKO NEDİR?

1972 yılında kurularak, devrimin köylerden, kırsal kesimden geleceğine inanan örgüttür. Son yıllarda çok bölünme yaşamıştır. Daha çok Dersim, Ordu, Tokat illerinde faaliyet yürüten; yeni adı Halk Kurtuluş Ordusu (HKO) olan yasadışı radikal sol örgüttür. Örgütün silahlı yapılanması Tunceli merkezli olup son yıllarda örgüt büyük kopuşlarla ve bölünmelerle güç kaybetmiştir. Maonun kırsal kesimden şehirlere yayılarak örgütlenme prensibini temel edinmişlerdir. TİKKO, Sol örgütler arasında PKK ile en yakın olan örgüttür. PKK’nın kurucuları Tikko’dan ayrılmadır.

18 YILLIK RAPOR İLGİNÇ AYRINTILAR

1998 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporla bölgede terör örgütlerinin faaliyetlerini il il analiz etti  Emniyet Genel Müdürlüğü, terörün yeniden tırmandığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nin terör haritasını çıkardı. PKK ve TKP / ML, TİKKO başta olmak üzere terör örgütlerinin bölgedeki faaliyetlerinin değerlendirildiği raporda, Ordu, Amasya, Sivas, Giresun, Tokat ve Gümüşhane illeri tek tek analiz edildi.

Bölgede terörle mücadelede için durum tespitine yönelik olarak ilk kez hazırlanan raporda, halkın etnik ve maddi durumu da değerlendirildi. Raporda, bölgedeki arazi yapısının Güneydoğu’nun aksine sık makilik olduğu ve grup grup hareket eden örgüt üyelerinin barınmasına kolaylık sağladığına dikkat çekildi. Raporda, bölgedeki bazı dağ köylerinin istemeden yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek zorunda kaldığı vurgulanarak, Sivas ve Tokat’ın kırsalında PKK’nın, Ordu ve Giresun’da ise TİKKO’nun etkili olduğu belirtildi. Rapora göre bölgedeki altı ilin terör haritası şöyle:

TOKAT:

“İllegal yapılanmanın ilk döneminde Karadeniz’e açılım güzergahı üzerinde olması, Sivas, Malatya ve Güneydoğu Anadolu kentlerine intikal olanaklarına sahip olması ve Alevi – Sünni olgusu nedeniyle örgütlerin bölgede bulunmasına neden olmuştur.
TKP / ML – TİKKO ve DHKP – C Tokat’a yapılanmasını her dönemde sürdürmüş, muhtarları katlederek halkı sindirme yoluna başvurmuştur. Örgütler çatışmalarda üst düzey elemanlarını kaybederek suskunluğu tercih etmiştir TİKKO’nun Tokat Merkez, Almus, Reşadiye ve Niksar ilçelerinin kırsalında 50 dolayında silahlı grubu bulunmaktadır. Bu gruplar, hem köy hem ormanlık bölgelerde daha rahat saklanma ve konaklama imkanı bulmaktadır.
DHKP / C örgütünün SPB gruplarına bağlı 30 – 40 civarında militanının bulunduğu bilinmektedir. Operasyonlarda örgüt mensuplarından bir kısmı öldürülmüş ise de örgüt varlığını sürdürmektedir.
Örgüt militanları içinde Sivas ve Tokat nüfusuna kayıtlı kişilerin çoğunluktadır. Tokat – Sivas sınırında 30 PKK’lı bulunmaktadır. TDKP, TKEP ve TDP Zile, Turhal ve Niksar’da yapılanmaya çalışmaktadır.”
SİVAS:

“Koçgiri isyanını hazır zemin gören ve 1988’den sonra Sivas’ta keşif ve araştırma yapan PKK, Haziran 1994’ten sonra bölgeye geçmeye başlamıştır. Bölgede sayıları 125 – 150’ye yaklaşan örgüt mensuplarından 120’si yakalanmıştır. Köylerde propagada ve sindirme faaliyetinde bulunan örgüt, malzeme ve yiyecek depolamış, Sivas kırsalından Karadeniz’e açılım için keşif yapmıştır. Haziran 1995’te 160, Haziran 1996’da 42 olan PKK militanı sayısı halen 35 – 40 arasındadır.
1978’den bu yana Hafik, Ulaş, Zara ilçeleri kırsaında eğitim amaçlı faaliyet gösteren DHKP – C, 1992 tibarıyle Sivas il merkezi ve kırsalında bölgesel odak oluşturmaya çalışmıştır. Sivas – Tokat kırsalında DHKP – C’ye bağlı 18 – 22 kişilik grup bulunmaktadır.
MLKP, TİKB, TDKP ve TİKKO, son dönemde Sivas’ta hem şehir örgütlenmesi hem de kırsal faaliyetler açısından önem ve önceliğini korumaktadır. Tunceli kırsalındaki TİKKO militanları silah ve mühimmatlarını katırlarla Erzincan kırsalına aktarmış, Erzincan – Sivas güzergahını kullanarak Tokat kırsalına geçmiştir.
1983’te Adana eski müftüsü Cemalettin Kaplan’ın Köln’de kurrduğu İslami Cemiyet ve Cemaatler Birliği’nin faaliyetleri de devam etmektedir.”
GİRESUN:

“Haziran 1997’den bu yana bölgede faaliyet gösteren PKK, Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri kırsalıyla Alucra merkezindeki eylemleriyle kendini göstermiştir. PKK’lılar Giresun’a geçiş icin Gümüşhane’nin Şiran ilçesi kırsalını kullanmaktadır. Şiran’a bağlı bazı köyler, Çimen dağlarının eteklerinde ve ormanla kaplı olduğu için barınmaya uygundur. PKK paralelindeki TDP ise Doğankent ilçesinde örgütlenmektedir.

ORDU:

“Sivas kırsalında üslenen PKK, 1996 yazında Sivas’la sınır Mesudiye kırsalına sızmıştır. PKK’nın Sivas ve Gümüşhane kırsalında güçlenmesi durumunda bölge açısından tehlike teşkil edeceği düşünülmektedir.
DHKP / C’nin 1993 sonlarında yeniden bölgeye girerek Ünye ve Kumru ilçeleri kırsalıyla Fatsa ve Ünye ilçe merkezinde faaliyet gösterdiği belirlenmiştir. Örgütün faaliyetlerini Ünye, Akkuş, Kumru ve Aybastı kırsalında yoğunlaştırdığı görülmüştür.”

GÜMÜŞHANE:

“Tunceli – Sivas ve Erzincan’da faaliyet gösteren PKK ile TİKKO Erzincan üzerinden Ordu ve Giresun kırsalına ulaşarak karadeniz bölgesine ulaşabilmek için Kelkit ve Şiran kırsalını tampon bölge olarak kullanma gayretindedir. Kelkit ve Şiran ilçeleri konumu itibariyle siyasi yönden önemlidir. Bölgede yerleşik aşiret düzeyinde yaşayan Kürt ve Alevi kökenli köylerin bulunması örütlerin ilgisini çekmektetir.
Önümüzdeki dönemde örgütün kurtarılmış köyler ve milis güçler oluşturmak isteyeceği, Erzincan ve Tunceli’ye yakın sınır köylerinden örgütlere sempatizan kadro kazandırabileceği göz önüne alınmalıdır.”

AMASYA:

“Halkın PKK ve aşırı sol örgütlere sempati duymaması örgütler açısından dezavantaj sağlamaktadır. İl merkezinde Eğitim Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim gören öğrenciler arasında taban bulan örgütler, yayınlarıyla sempatizan kazanmaya çalışmaktadır. Tokat sınırındaki Karaçavuş, Hasabdal, Çengelkayı köylerinde Alevi ve Gürcü vatandaşların yoğunluktadır. Bu köylerin dağlık ve ormanlık arazide olması örgütlerin barınması açısından uygun konumdadır.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-