eskort samsun

ÜNYENETHABER

KÜLLEMEDE İLAÇ FAKTÖRÜ

KÜLLEMEDE İLAÇ FAKTÖRÜ
10 Mayıs 2016 - 23:40

fer

Ünye Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Çalık, fındıkta görülen külleme hastalığına ve fındık kurduna karşı üreticilere koruma ve tedavi etme yöntemiyle ilgili tavsiyelerde bulunuldu.

Çalık, küllenme hastalığı sonucu dallarda gözle görülür bir eksilmenin olmayacağını ve hasat sonrası fındığın harmanlanmasının ardından üreticilerin ürün kaybı yaşayabileceğini söylerken fındık kurdu hakkında da bilgi verdi ve önlemlerini almalarını söyledi.

Ünye Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Çalık açıklamalarında şunları kaydetti;d

“Fındıkta külleme hastalığına karşı ilaçlama çok önemlidir. Külleme hastalığı şuanda birçok bahçede görmeye başladık ve buna yönelik koruma amaçlı ilaçları değil, tedavi edici ilaçları kullanmamız gerektiği kararına vardık. Bu konuda Karadeniz fındık araştırma enstitüsünün tavsiye ettiği ilaçlar var. Bu ilaçları çiftçilerimizin 15 gün ara ile bahçelerine atarak fındığa uygulama yapması gerekiyor.

Külleme hastalığının geçen sene olduğu gibi fındığı direk etkileyeceği görülüyor. Çünkü hava şartları külleme hastalığına tamamen uygun gidiyor. Hava sıcaklığı istenilen seviyede değildir. Külleme hastalığındaki en önemli özelliklerinden bir tanesi hava sıcaklıkları bunun için Karadeniz Araştırma enstitüsünün bize tavsiye ettiği ilaçları zirai ilaç bayilerinden temin edebilirler.

Bununla beraber fındık kurdu hastalığıda bu dönem mücadele etmemiz gerekenlerden bir tanesi. Fındık kurdu için kullandığımız ilaçları zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz. Ziraat odamız burada ve çiftçilerimize yardımcı olabiliriz. Fındık kurdu için mücadele etmenin şuan tam zamanıdır. Rekoltelerimizin düşük olduğunu düşünmeden ağaçlarımızı, yapraklarımızı ve bitkilerimizin bünyesini düşünerek hem gübremizi hem de zirai mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Bunun yanına toprak tahlillerimizi de yaparak topraklarımızda doğru gübrelemeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çiftçilerimiz kesinlikle “Fındık yok, bakım yapmayacağız” şeklinde düşüncelerini kafalarından silmelerini ve fındık bahçelerine bakımlarını yapmaları gerektiğini bilmelerini istiyorum.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-