eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIK YOK

FINDIK YOK
14 Mayıs 2016 - 1:31

don_7Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta meydana gelen don afeti ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonrasında 500 ile 700 rakım arasında yüzde 20, 800 ile bin rakım arasında yüzde 80’e varan hasarın oluştuğunu söyledi. Soydan, üreticilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda fındıkta doğum sorununun da yaşandığını belirterek, bu yılki fındığın büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Hem ziraat odaları hem de tarım müdürlüklerinin yaptığı hasar tespit çalışmaları sona erdi. Yapılan çalışmalara göre özellikle 500 ile 700 rakım arasında kısmi bir zirai don görüldü ama 800 ile bin rakım arasında ciddi bölgesel zararların olduğu tespit edildi. Yüzde 20’lerden başlayan zararlar yüzde 80’lere kadar yükseldi. Bu da fındığın bu bölgelerde zirai dondan olumsuz etkilendiğini gösterdi. Ayrıca üreticilerimizden aldığımız bilgilere göre fındıkta ciddi bir doğum noksanlığı var. Bölgemizde bu yıl fındığın ancak iç ve dış piyasayı karşılayabilecek bir rekoltede seyrettiğini düşünüyoruz.”

ÜRETİCİ BU FİYATLARI KABUL ETMİYOR

Fındıkta müdahale alımları yapacak kurumlardan yapılan “fındık fiyatları düştüğünde müdahale alımları yapılacak” açıklamalarını da değerlendiren Soydan, “Şu anki fındık fiyatları, üreticilerin kabul ettiği bir fiyat değil. Fındık fiyatlarının sezon başı fiyatlarının en azından üstünde olması gerekiyor. Çünkü üreticimiz bu fiyatları kabul etmiş değil. Üreticiler bu fiyatları zaten kabul etmiş olsalardı pazara fındığını indirirdi. Hem TMO’nun hem de Tarım Kooperatifi Birliğinin fındık fiyatlarını makul seviyelere çıkarmasını bekliyoruz. Burada makul fiyatlardan bir taban fiyatın oluşmasını bekliyoruz. Üreticimiz şu anda maliyetine fındık satışı yapıyor. Bu açıklamaların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

FİYATLAR YÜKSELMEYE BAŞLANDIĞINDA OYUN BAŞLIYOR

Soydan, fındık fiyatlarının yükselmeye başlandığında  açıklamalarla fiyatın düşürülmeye çalışıldığını da kaydederek, “Fındık fiyatı yükselmeye başladığı zaman birileri çıkıyor, yabancı alıcılar Türk fındığına yönelmedi gibi açıklamalarda bulunuyor. Burada kamuoyunu yanıltıyor. Türkiye fındığına Gürcü fındığı rakip olamaz. Bir iki hafta önce televizyonlarda Gürcü fındığının, Azerbaycan, İtalya ve İspanya fındığının ne durumda olduğu paylaşıldı. İtalya, Gürcistan, Azerbaycan ve İspanya’da üreticilerin ellerinde yaklaşık yüzde 20 fındık kaldığı açıklandı ve bu ülkelerin fındık randımanı yüzde 37 ile yüzde 47 arasında değişiyor. Bu randımandaki bir fındık Türk fındığına rakip olamaz. Dünya piyasasını şu anda Türkiye’de düşen fiyatlar diğer ülkelerdeki fındık üreticilerini de mağdur etmiştir. Fındık fiyatları düştüğü zaman ülkemizde döviz kaybına neden olmuştur. Fındık ihracatımız böyle inişli çıkışlı fiyatlardan dolayı döviz girdisi etkilenmiştir. Şimdi biz üretici temsilcileri olarak istikrarlı bir fiyatın oluşmasını bekliyoruz. Çünkü istikrarlı bir fiyat ne ihracatımızı olumsuz etkileyecektir ne de Türkiye’deki döviz girdisini olumsuz etkileyecektir. Bu açıdan artık istikrarlı fiyatın oluşmasını bekliyoruz.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-