eskort samsun

ÜNYENETHABER

II. ULUSLARARASI YUNUS EMRE SEMPOZYUMU SONA ERDİ

II. ULUSLARARASI YUNUS EMRE SEMPOZYUMU SONA ERDİ
15 Mayıs 2016 - 23:19
faaabc35-1a89-48b7-adb8-72fbc794621e
Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında, geçen yıl “Yunus’un Çağrısı” temasıyla ilki düzenlenen Yunus Emre Sempozyumu’nun bu yıl uluslararası boyutta “Yunus’un Sesi” temasıyla ikincisi düzenlendi.
 “II. Uluslararası Yunus’un Sesi Temalı Yunus Emre Sempozyumu” 13-14 Mayıs 2016 tarihlerinde Ünye, Fatsa ve Altınordu ilçelerinde gerçekleştirilen etkinliklerle bir ilim şenliği havasında geçti.
ÜNYE PROGRAMI YUNUS EMRE TÜRBESİ’NDE DÜZENLENDİ
Programlar kapsamında Ünye Yunus Emre Türbesi’nde sempozyum açılış programı yapıldı. Programa Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ney dinletisiyle başlayan program; açılış konuşmaları, Kur’an tilaveti ve Cuma namazı sonrası yapılan yemek ikramıyla devam etti. Dernek Başkanı Yaşar Argan yaptığı açılış konuşmasında, gönülleri fethedip bölgenin İslamlaşmasında büyük rol oynayan Yunus Emre’ye duyulan minneti ifade etti, Yunus Emre’nin hoşgörü ve sevgiye dayanan öğretisinin sevgi dünyası yaratmada istifade edilebilecek temel kaynaklardan biri olabileceğini belirtti.
Ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu yaptığı konuşmada; “Ünyeli hemşehrilerimiz; Yunus Emre’nin maneviyatı, öğretileri ve yazdıklarından daha fazla istifade edilebilmesi, Ünyemizin ve Ordumuzun Yunus Emre vasıtasıyla daha fazla tanıtılabilmesi için Büyükşehir Belediyemizden talepte bulundular. Biz de Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla geçen yıl ‘Yunus’un Çağrısı’ temasıyla 1. Yunus Emre Sempozyumu’nu yaptık. Bu yıl da Yunus Emre, Türkiye’nin sınırlarını aşıp daha fazla insana anlatılsın diyerek uluslararası bir sempozyum düzenliyoruz. Türkiye ve Türkiye dışından akademisyenlerin Yunus Emre’nin öğretilerini, bizim ondan nasıl istifade edeceğimizi anlatmalarını istedik” dedi.
Dr. Çöpoğlu’nun konuşmasının ardından Kur’an tilaveti yapılıp dua edildi. Devamında da Cuma namazı sonrası vatandaşlara yemek ikram edilmesiyle sempozyumun birinci bölümü olan açılış programı sona erdi.
FATSA PROGRAMINA DA YOĞUN KATILIM OLDU
Sempozyum kapsamında yapılan etkinliklerin ikinci bölümü Fatsa ilçesinde gerçekleştirildi. Fatsa Kültür Sarayı’nda Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Demirci ve Dr. Fatih Koca’nın seslendirdiği “Yunus Emre İlahileri” konseri gerçekleştirildi.
Konsere AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh, AK Parti Fatsa İlçe Başkanı Abdullah Uçar, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Reyhan Mollaoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ekrem Cinoğlu, Fatsa Belediyesi Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Müzikal bir gösteriden ziyade manevi bir atmosferin oluştuğu konserde dinleyiciler duygu dolu anlar yaşadı.
Konser, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh’un sanatçılara çiçek takdim etmesiyle sona erdi. AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu tür programlardan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh, Yunus Emre’nin mirasını korumak ve aktarmak adına yapılan etkinliklerin önemine dikkat çekti.
SEMPOZYUMUN FİNALİ ALTINORDU İLÇESİNDE YAPILDI
Sempozyumun üçüncü ve son bölümü ise Altınordu ilçesi Atatürk Kültür Merkezi’nde sempozyum bildirilerinin sunulmasıyla başladı. Sempozyuma Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çoruh, Genel Sekreter Dr. Mustafa Çöpoğlu, Daire Başkanları, Şube Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İki oturumda gerçekleştirilen sempozyumda Prof. Dr. Ünal Kılıç’ın başkanlık ettiği birinci oturumda; Prof. Dr. Ali Aksu “Yunus Emre’nin Risâltü’n-Nushiyye’sinin Şemseddin Sivâsî’nin Mir’atü’l-Ahlâk’ına Etkisi”, Prof. Dr. Âlim Yıldız “Münâcâtından Hareketle Yunus Emre’nin Fuzulî ve Cahit Zarifoğlu’na Etkisi”, Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi “Osmanlı Dönemi’nde Hz. Yunus Manzûmelerine Yapılan Klâsik Bestelerin Müzikâl Analizi” ve Doç. Dr. Siraceddin Hacı “Yunus Emre’ye Göre İnsanın Değeri” başlıklı bildiriyi sundu.
Oturumda Azerbaycan’dan sempozyuma katılan Doç. Dr. Siraceddin Hacı’nın, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki tarihsel, inançsal ve kültürel birliktelikle ilgili ifadeleri katılımcılar üzerinde önemli bir etki bıraktı. Birinci oturumun ardından kısa bir ara verilip ikinci oturuma geçildi.
Sempozyumun ikinci oturumunda ise Prf. Dr. Abdullah Kahraman’ın başkanlık ettiği oturumda; Doç. Dr. Hakan Yekbaş “Yunus Emre’nin Devriyyeleri”, Yrd. Doç. Dr. Hasan Aktaş “Bir Yort Savulcu Olarak Türk Şiirinde Yunus Emre”, “Doç. Dr. Fidan Kasımova “Yunus Emre İrsinin Azerbaycan’da Öğrenilmesi”, Doç. Dr. Vefa İbrahimova “Yunus Emre Şiirlerinde Ölüm Anlayışının Bedii İfade Biçimleri” başlıklı bildiriyi sundu.
TÜRK-AZERİ DOSTLUĞU HERKESİ DUYGULANDIRDI
Prof. Dr. Abdullah Kahraman’ın zaman zaman Azerice konuşmalar yapması ile salonda Türk-Azeri birlik ve beraberliği bir kez daha yaşandı. Türkiye ve Azerbaycan’dan sempozyuma katılan öğretim üyelerinin yaptığı birbirinden değerli sunumlarla Yunus Emre, bir kez daha anılmış ve hakkındaki bilgilere bir yenileri daha eklenmiş oldu. Bilginin toplumsallaşması konusunda önemli bir işlevi yerine getiren sempozyumların Ordu’da yapılması, ikinci yılını kutlayan Büyükşehir’in marka şehir olma yolunda attığı sağlam adımlardan biri oldu.
GENEL SEKRETER DR. ÇÖPOĞLU KATILIMCILARA TEŞEKKÜR ETTİ
Sempozyum bildirilerinin sunulmasının ardından il genelinde düzenlenen “Yunus’un Sesi Şiir ve Kompozisyon Yarışması” sonucunda ödül alan öğrencilere Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu tarafından ödülleri verildi. Öğrencilere ödüllerini vermeden önce bir konuşma yapan Genel Sekreter Dr. Çöpoğlu, konuşmasında Yunus’un Sesi temasıyla gerçekleştirilen “II. Uluslararası Yunus Emre Sempozyumu” vasıtasıyla Yunus Emre hakkındaki bilimsel bilgilere bir katkı sağlandığını, sempozyum ile bu bilgilerin toplumla paylaşılmasının önemli olduğunu ifade ederek sempozyuma katılım sağlayan herkese teşekkür etti.Devamında da Azerbaycan ve Türkiye’den sempozyuma katılan öğretim üyelerine sempozyum katılım belgeleri takdim edildi.
İki gün boyunca Ünye, Fatsa ve Altınordu ilçelerinde farklı etkinliklerle devam eden “II. Uluslararası Yunus’un Sesi Temalı Yunus Emre Sempozyumu” sona erdi.
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-