eskort samsun

ÜNYENETHABER

KIRANLI’DAN AHİLİK HAFTASI AÇIKLAMASI

KIRANLI’DAN AHİLİK HAFTASI AÇIKLAMASI
24 Mayıs 2016 - 7:42

DDRRAhilik; “Sevgi ve kardeşlik duygularının bütünleşmesi, alın teri, berekettir.”

En büyük kardeşlik projesi ahiliktir. Ahilik kardeşlik hukukudur. İnsanlar panik içerisinde yaşarken birlikte yaşamayı ve paylaşmayı ahilik hayata geçirmiştir.

Ahilik haftasında esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün Ünyeli hemşerilerimizin ahilik haftasını en içten dileklerimle kutluyor, hayırlı kazançlar diliyorum.

Ahi : “Huyları güzel olan, zekatını veren, anne ve babasına ihsanda ve itaatte bulunan, komşusunu ağırlayan, eline geçeni veren, işlerini güzelleştiren, sözlerinde doğru olan, amellerini en güzel bir hale getirmeye çalışan, sırlarını saklayan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, doğrulukta, arılıkta, muamelede bulunan, yalanı ve riyayı atan, helal kazanca koyulan, (bilgi yelpazesi.net) ulaşmak için arılaşan, haramı bırakan, halka ihsan eden, kendisinden çekilenleri dolaşan, ona vermeyene veren, zulmedeni bağışlayan, kötülük edene iyilik eden, hakikate giren, kardeşlerinin haklarını eda eden, komşularına karşı müsamahada bulunan,  onlardan uzak olanı soran, yakındakini dolaşan, hastayı ziyaret edip halini, hatırını soruşturan kişidir.”

Ahiliğin temel kuralı alın teriyle geçinmektir. Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma ilkeleridir.

Bugünlere kadar ulaşan ahilik sanat, ticaret ve diğer meslek alanlarında dayanışmayı ve yardımlaşmayı sevgi, saygı ve hoşgörüyü öne çıkarmıştır.

Ahilik bir meslek örgütü olmasının yanında manevi terbiye ocağıdır, ahilik insanlara elini, kapısını ve sofrasını açık tutmayı öğütlemektedir.

Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.

1981 anayasasında da Türkiye Cumhuriyetinin “Sosyal Hukuk Devleti” olduğu belirtilmektedir. Anayasamızın 5. maddesinde de Devletin temel amaç ve görevleri tanımlanırken “kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamak” olarak, devletin sosyal görevleri de belirtilmiştir.

Sosyal Belediyecilik de; Toplumun tüm yoksul ve ezilen kesimleri başta olmak üzere;  emeğiyle geçinenlerin, işsizlerimizin, köylülerimizin, esnafımızın, kadınlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin, engellilerimizin, sorun, ihtiyaç ve taleplerine öncelik veren, kentin sosyal yaşamının düzenlenmesinde insanı merkeze koyan, katılımcı, demokratik, emeğe ve sosyal adalete saygılı olmayı kılavuz edinen, barış içinde, dostça, kardeşçe birlikte yaşamayı, dayanışma ve sevgiyi öncelikleri olarak gören, hizmetlerde eşitliği ilke edinen, her düşünce ve eyleminde, halkın çıkarlarını titizlikle gözeten bir anlayış olarak tanımlanmıştır.

Muhtaç, çaresiz ve güçsüz vatandaşların yaşam şartlarını kolaylaştırıcı yardımları yapmak ve her türlü sosyal fonksiyon için altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek sosyal belediyeciliğin ana amacıdır. ‘Askıda Ekmek’, ‘İkram Çeşmesi’, ‘En Yakın Komşunuz Ünye Belediyesi’ gibi farklı sosyal projeleri hayata geçiren Ünye Belediyesi kimsesizlerin kimsesidir.

Bir yere hayır yapılırken yaşatılırken, diğer bir taraf mağdur edilmesi doğru değildir. Kermesler yapılmalı. Kimsenin mağduriyeti söz konusu olmamalı.

Kermesler sayesinde de; Toplumda dayanışma, kardeşlik ve sevgi bağları güçlenir. İnsanların arasında iyi ve olumlu ilişkilerin kurulması sağlanır.

Şehrimizi yönetenler, şehirde yaşayanların sağlığını ve güvenliğini sağlamalı, gerekli tedbirlerini almalı ve yasalara göre hareket etmelidir. Kermeslerde öncelikli olarak “kamu yararı ve hayırseverlik” ön planda olması gerekir..

Ne bu şehir, ne de esnaflarımız sahipsiz değildir. Ünye de yaşıyor, aynı havayı teneffüs ediyorsak, yaşadığımız kente sahip çıkacağız. Kentin sakini de olacağız sahibi de…

Halkımızın iş ve aş sorununu çözmek, eşitlikçi, adil, demokratik ve özgür bir toplum oluşturma yolunda ilerleyen, bugüne kadar çözülemeyen sorunları çözmek adına bundan önceki yöneticilerimizin yapmış olduğu kazanımları  daha da büyüterek geliştirmek için büyük bir özveri ve gayretle çalışan başta AK Parti İlçe teşkilatı ve Başbakan Yrd. Sayın Numan Kurtulmuş’a, Ordu Büyük Şehir Belediye Başkanımız ve Ünye Belediye başkanımız ve yardımcılarıyla birlikte personeline ve ilçemizdeki tüm oda ve Sivil toplum kuruluşları ile dernek temsilcilerine şükranlarımızı sunuyorum.  Bir il ya da ilçede Yerel yönetimler, kamu kurum kuruluş amir ve yöneticileri, Üniversite, Dernekler, Sivil toplum kuruluşları, esnaflar ve halk uyum içinde olduklarında orada başarı kendiliğinden gelecektir. Ünye’mizde bunun örneğini göstermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak İle çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi ile günümüzde esnaf ve sanatkârlarımıza kılavuzluk eden Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle anıyor, ahiliğe esas olan birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyorum.

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-