eskort samsun

ÜNYENETHABER

Kimler yeterlilik belgesi almak zorunda?

Kimler yeterlilik belgesi almak zorunda?
28 Mayıs 2016 - 0:27

ddddİnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.

İşsizliğe karşı çözüm arayan ülkemizde eğer çıkarılan bu yönetmelikte bir erteleme olmazsa şantiyelerde belgeli işçi krizi yaşanacağı ortadadır.

26 Mayıs 2016’da dolan belgesiz işçi çalıştırma zorunluluğu ileri bir tarihe erteleniyor. Ustalarımız bu süreyi iyi kullanmalıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yılsonuna kadar uzatılacağı yönünde haberler binlerce işçi için umut olmuştur.

Ünye Fen Adamları Derneği olarak; Hükümetin bu konudaki tutumu ve süreyi uzatmasını olumlu buluyoruz. Ancak uzatılan bu süre zarfında belge almayan ustalarımız işverenlerimizin teşvikleri ile mutlaka başvurularını yaparak belgelerini almaları konusunda dikkat göstermelerini bekliyoruz.

Ülkemizin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine ve hatta üstüne çıkarmak için; Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş olup, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgeler geçerliliğini kaybetmiştir.

İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.

Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümler bulunmaktadır. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) dan alınan bilgiye göre yalnızca, İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında ancak 50 bin usta belgesini aldı.

 

 

Buradaki sıkıntıyı fark eden Hükümet yetkililerimiz belirlenen süre içerisinde ustalarımızın belge alma imkanını sağlayacak ortamda eksiklikler olduğundan bu eksiklerin giderilmesi adına bu süreyi kesin tarih belli olmamakla en azından 2016’nın sonuna kadar uzatılacağı yönündeki duyumlarını sizler basın olarak bizlerin halkın sesi, dili ve kulağı olduğunuz için sizlerin aracılığıyla paylaşmanın faydalı olacağını düşünerek bu müjdeyi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

İnşaat sektöründe çalışılan ustaların büyük bölümü mesleki yeterlilik belgesi almazken, Hükümet binlerce ustayı çalışanı rahatlatacak adım atıyor. 

350 bin ustaya müjde!

26 Mayıs 2016’da dolan belgesiz işçi çalıştırma zorunluluğu ileri bir tarihe erteleniyor.

  1. Hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 26 Mayıs’ta dolacak belgesiz işçi çalıştırma süresinin yılsonuna kadar uzatılacağı yönünde müjde verdi. 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 TL cezadan kurtulacak.

Ustalarımız bu süreyi iyi kullanmalıdır.

  1. Hükümet “Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Fatma Güldemet Sarı, bir an önce ustaların eğitim almasının önünü açmak için bunun yapıldığını ifade ederek, “Bu hak sonsuz bir hak değil. Biz ustalık belgesi istiyoruz ama bu belgeyi sağlayacakları ortamı hazırlamadığımızı gördüğümüz için hemen müdahale ettik ve bir süre veriyoruz. Ama bu tekrarlanmayacak, o yüzden inşaat sektöründe çalışan bütün ustalarımızın, yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce ustalarını eğitimlere göndermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Ayrıca belirlenen branşlarda yaklaşık 40 saatlik ücretsiz bir eğitim verileceğini de ifade etti.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yılsonuna kadar uzatılacağı yönünde haberler binlerce işçi için umut olmuştur.

Tüm bu olumlu gelişmeler geleceğe dair umutlarımızı diri tutmamıza vesile olmaktadır, sebep olanlar sağ olsun, var olsun. Allah razı olsun..Ustalarımızın ustalık belgesi alması konusunda bu şekilde bir kolaylık sağlanması ustalarımız ve müteahhitlerimiz ve sanayicilerimiz için olumlu bir durumdur. Sanayi ve İnşaat sektörünün ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu herkes biliyor. Bu kapsamda müteahhitlik yapan ve sanayi ile uğraşan arkadaşlarımızın da belgesiz adam çalıştırmamak için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz.

Bu belgelerin usta arkadaşlarımıza nasıl sağlanacağı konusunda MK Yapı Teknolojileri artı enerji danışmanlık ile Ünye Fen Adamları Derneği 0 543 627 14 07 nolu telefonla irtibata geçerek bilgi alabilirler.

Yasalar, insan yaşamını kolaylaştırmak ve güvenli bir şekilde çalışmaları, yaşamaları için düzenlenen kurallardır. Hiç kimse çıkarılan yasalarla mağdur edilmez aksine yasalar, yaşanılan mağduriyetin önüne geçmek içindir.

Bundan böyle ‘mesleki yeterlilik’ kavramını sıkça duyacağız. Çünkü bazı mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışılması mümkün olmayacak.

Mesleki yeterlilik belgesi ile amaçlanan, işçilerin çalışacakları sektöre ilişkin eğitimli olmaları ve karşılaşabilecekleri kaza risklerine karşı tedbirli olmalarının sağlanması. Bu belgeyi alan işçi bir bakıma yapacağı işle ilgili gerekli bilgi ve beceriye sahip sayılıyor. Umarım bu sistem sağlıklı işler ve verilen belgeler gelişigüzel dağıtılmaz.

 

 

Kimler yeterlilik belgesi almak zorunda?

Mesleki yeterlilik belgesi ile çalıştırma zorunluluğu şimdilik bütün sektörler ve iş yerleri için geçerli değil. Ama zamanla bunun kapsamının genişletilmesi düşünülüyor.

Öncelikle kapsamda olan işyerleri, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanlar. Yani az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar için bu yükümlülük yok. Şimdilik sadece tebliğde yer alan işler için belge alınacak.

Bu mesleklerden bazıları şöyle: Ahşap kalıpçı, Alçı uygulayıcısı, Alüminyum ve çelik kaynakçısı, Bacacı, Betoncu, Doğalgaz personeli, Duvarcı, Isı yalıtımcısı, İnşaat boyacısı, Makine bakımcısı, Sıvacı, Ses, su ve yangın yalıtımcısı….

İşte bunlar gibi tebliğde 40 tane meslek belirlenmiş ve hemen hemen hepsi de çok fazla işçinin çalıştırıldığı ana mesleklerden.

Daha önceden ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlardan mesleki yeterlilik belgesi almaları istenmeyecek.

Doğduğumuz memlekete ve birlikte yaşadığımız insanlara hizmet borcumuz olduğundan bu konuda da duyarsız kalamadık ve açıklama yapmaktayız. Teknikerler Birliği ve Ünye Fen Adamları Derneği ile Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İşkur Müdürlüğü, Meslek Yüksek Okulu, Milli Eğitim yada Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir çalışma ve protokol ile Ünye de de bu tür mesleki kurslar açılmalıdır.

İşverenler dikkat!

Bu yazdıklarımızdan sonra işverenler hemen telaşa kapılmasınlar. Evet, artık çalıştırdığınız bazı işçiler için mesleki yeterlilik belgesi istemek zorundasınız.  Artık belgesiz işçi çalıştıramayacaksınız.

Peki belgesiz işçi çalıştırırsanız ne olacak?

Şayet belgesiz işçi çalıştırdığınız tespit edilirse işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için 500 TL idari para cezası verilecek. Bu cezanın ne kadar caydırıcı olduğu ve ülkemizdeki denetim oranının ne seviyede olduğu ayrıca düşünülmesi gereken bir husus. Bu sebeple getirilen bu sistemin daha etkin kontrolü ve uygulanmasına yönelik önlemler alınması gerekiyor. İşte burada işin mutfağında yetişen, sorun problem çözme yeteneği olan, insan ilişkisi ve empati kurabilen, kontrol yapan, nitelikli teknik eğitim almış kişilere ”Teknikerlere” ihtiyaç hasıl olmaktadır.  Mevcut haliyle bu kuralların işverenlerce ihlal edilmesi yüksek ihtimalli görülüyor. Türkiye’nin yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyeli olan teknikerleri harekete geçirmek, bu kontrolleri rahatlatacaktır.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI GETİRİLEN 40 MESLEK DALI

 “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı” yer alıyor.

 

Türkiye (Tüm MYO Ön lisans mezunları) Teknikerler Birliği Ordu İl temsilciliği ve Ünye (Elektrik Elektronik Mekanik ve benzer Meslekler Yapı) Fen Adamları Derneği olarak,  meslek diploması,  ustalık belgesi, yetki belgesi  zorunluluğunun gelmesi ile ilgili birimlerce (ruhsat veren yerel idare, yapı denetimler) yapılacak denetleme ile ortak paydaş olarak yapılacak bir çalışma ile inşaatların daha kaliteli olacağını İnşaat yapı sektöründe belgeli çalışma sonunda yapıların sağlık ve fen kurallarına uygun ve insan yaşamı için daha sağlam ve modern ihtiyaca cevap verebilecek yaşam alanları, binalar yapılacağını ve modern kentler kurulacağına inanıyoruz.unye-fen-adamlari-dernegi-nden-hes-tepkisi-3802389_o

Ustalarımızın var olan niteliklerini daha da geliştirerek, nitelikli yapılarımızın, güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalarımız eliyle üretilmesi sağlayacak olan bu uygulamalar için ustalarımız ve işverenler için ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alabilmeleri ile ilgili bilgi için Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf ve  Sanaatkar odası ve Ünye Fen Adamları Derneği ile paydaş olarak MK Yapı Teknolojileri artı enerji danışmanlık olarak yardımcı olacağız.

Nitelikli insanların oluşturduğu toplumlarda çözülemeyecek sorun, aşılmayacak engel yoktur. Türkiye’nin yüksek öğrenimli teknik elemanı “TEKNİKER” potansiyeli hayata geçirildiğinde Ülkemiz hedeflerine daha çabuk ulaşacaktır. Ülkemiz yöneticileri kendi okullarında, üniversitelerinde yetiştirdikleri genç beyinlere, nitelikli insanlara güvensinler. Hizmet etmek için bekleyen teknikerlerin çalışmaları için, üretmeleri için önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Sevgili tekniker arkadaşlarım; Tekniker imza yetkin olmazsa, Sanayi de, imalatta, tarımda, sağlık da, veterinerlik de, eczacılık da, kısacası teknikerlik branşlarının olduğu her alanda amele de lazım. 14 yıl okuyarak hak ettiğin diplomanın karşılığına denk olmak üzere 3 günlük sertifikaya sahip ilkokul mezunu ameleyi Senin yerine çalıştırılabilirler. Tekniker olarak çalıştırılmak yerine, seni de amele olarak işe alır ve çalıştırırlar. Nasıl olsa birileri uğraşıyor diyerek geçiştirmeyin. Gelin Teknikerler Birliğine üye olun. Ömür boyu göğsünde taşıyacağın teknikerlik ünvanına sahip çık. Haklarını geliştirmek ve savunmak istiyorsan önce Teknikerler Birliği’ne üye olmak ve hemen akabinde de görev üstlenmek zorundasın. Aksi takdirde Sesini kimse duymayacak, elinden tutan olmayacaktır. Selam ve saygılarımla,

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı -Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

MK Yapı Teknolojileri artı enerji danışmanlık hizmetleri

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-