eskort samsun

ÜNYENETHABER

ELEKTRİKTE SOYGUN YASALLAŞTI

ELEKTRİKTE SOYGUN YASALLAŞTI
17 Haziran 2016 - 15:28

elektrik_2Elektrikteki kayıp-kaçak bedelinin vatandaştan tahsil edilmesini öngeren yasa teklifi 4 Haziran’da Meclis’ten geçti. Yasa teklifi şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde. Erdoğan yasayı onaylarsa, kaçak olarak kullanılan elektriğin bedelini milyonlarca vatandaş ödeyecek. “Hırsızlık yasal hale getiriliyor” diyen Tüketici Koruma Derneği ve Ordu’daki 300 bine yakın abone ise duruma tepkili. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan yasa teklifi, büyük ihtimalle kabul edilip yürürlüğe girecek.  Yürürlüğe girdiği andan itibaren elektrik faturaları yüzde 20’lere varan oranda zamlanacak.

Tüketici Koruma Derneği Ordu Şubesi Başkanı Meliha Şenocak, yasa ile tüketiciye kesilen 52 liralık elektrik kullanım bedelinin, kayıp-kaçak, sayaç okuma, satış hizmeti ve iletim masraflarıyla 102 liyara yükseleceğinin altını çizerek “Bu bedel, artık yasa ile tahsil edilecek, böylelikle iade alınmasının da önüne geçildi” yorumunu yaptı. Yasanın evrensel hukuk normları ile bağdaşmadığını savunan Yıldız, “Biz tüketiciler, bu kayıp kaçak bedelinin küçülmesini beklerken, tam tersi yasal dayanak alındı. Hem iade alınmasının önüne geçildi, hem de artık yasa ile tahsil edilecek” dedi.

“KDV, tüm bedeller üzerinden hesaplanıyor”

“Bu vicdanı yaralayan bir bedeldir” diyen Meliha Şenocak, elektrik faturalarına ilişkin şu örneği verdi: “52 liralık bir fatura, diğer bedeller eklenerek 101 liraya kadar çıkıyor. Kayıp-kaçak, iletim, sayaç okuma, bunlar dağıtım bedeli altında toplandı. Bu 101 liralık faturanın 29 lirası dağıtım bedelinin içine toplanmış durumda. Enerji payı dağıtım bedeli olarak. Bir de KDV, tüm bedeller üzerinden hesaplanıyor. Bu da kayıp kaçak bedelini yukarı çekiyor.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-