eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi’nden Eğitimcilere Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi’nden Eğitimcilere Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi
28 Haziran 2016 - 12:57

IMG_8081

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Müdürlüğü tarafından, ağız ve diş sağlığıyla ilgili öğretmenlere eğitim semineri düzenlendi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Seyfettin Sarıçam, ilçede görev yapan eğitimcilere ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.  

Bu semineri geçen yıl ilkokul ve anasınıfı öğretmenlerine verdiklerini bu yıl ise Ünye merkezdeki ve köylerdeki tüm lise öğretmenlerine toplam 5 seansta gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Seyfettin Sarıçam, “Değerli eğitimcilerimize diş hekimliğini a’dan z’ye anlatmaya çalışıyoruz. Faydalı oluyor. Sonraki hedefimiz de bu eğitimi öğretmenlerden sonra öğrencilere taşımak. “ diyerek şu şekilde bilgilendirme yaptı.

Diş Hekimi Sarıçam; “Çürüğünüz, diş taşınız yoksa da diş hekimine gidip muayene olun. Siz çürüğünüz yok sanırsınız, ama detaylı bir muayene olmadan çürük fark edilmez. Başlayan bir çürüğü diş fırçalamakla durduramazsınız, tedavi olmanız gerekir. Aynı şekilde ağzınızda diş taşı birikmişse, o taşları diş hekimi temizlemediği sürece dünyanın en pahalı macununu da kullansanız dişetleriniz kanamaya, ağzınız kokmaya devam edecektir. Tedavilerinizi ertelemeyin. Tedavileri ertelemek bazen tedavi maliyetini 20 kat artırır.

Dişlerinizi her gün düzenli fırçalayın. Gün içinde en önemli olan fırçalama gece yatmadan önce yapılan fırçalamadır. Çünkü gece tükürük salgılanması durur. Bu yüzden tükürüğün dişi yıkama desteği gece oluşmaz ve bakteriler daha rahat dişe etki ederler. Kesinlikle her gün diş ipi kullanın. Sadece fırçalamak dişleri temizlemez. Dişlerin aralarını sadece diş ipiyle temizleyebilirsiniz. Farklı kalınlıktaki diş iplerinden size uygun olanını seçin. Başlangıçta zor gelebilir, ama alıştıktan sonra bırakmak istemeyeceksiniz. Bazı insanların dişleri çürüğe karşı genetik olarak sağlam olabilir ve sizin diş yapınız çürüğe yatkın olabilir, ama bu sizin dişlerinizin kesinlikle çürüyeceği anlamına gelmez. Gerekli önlemleri alarak çok güzel dişlere sahip olabilirsiniz.” Dedi.

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Seyfettin Sarıçam, sorunlu dişlerin kalp kapağı ve mide problemleri, erken doğum ve düşük gibi çeşitli hastalıklara da sebep olduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Diş hekimi randevularınıza mutlaka dişlerinizi fırçalayarak gidin. Bu sayede ağzınızın açık kalacağı süreyi kısaltarak kendinize iyilik etmiş olursunuz. Daha önce yaptırdığınız bazı tedaviler başarısızlıkla sonuçlanmış olabilir, gittiğiniz diş hekiminden memnun kalmamış olabilirsiniz ama siz yine de tedavilerinizi yaptırmaya devam edin. Gerekiyorsa kendinize yeni bir diş hekimi bulun. Sorunlu dişler kalp kapağı problemleri, mide problemleri, erken doğum ve düşüklere sebep olduğunu unutmayın. Ne yediğinizden ziyade, yediğiniz yiyeceğin ağzınızda kaldığı süre önemlidir. Çikolata, şeker, cips gibi gıdalar, ancak dişler fırçalanmadığında dişleri çürütür. Antibiyotiklerin diş hekimliğinde kullanımı son derece sınırlıdır. Kendi başınıza antibiyotik içmeyin. Sadece doktor gerekli görürse antibiyotik kullanın. Ayrıca kullanacağınız antiyotik diş iltihaplarını tedavi etmez, sadece tedaviye hazır hale getirir. Bayanların gebelik dönemi başlamadan önce tüm diş tedavilerini yaptırmaları gerekir. Çünkü gebelik döneminde birçok ilaç kullanılamadığından diş tedavilerinin yapılması güçleşmektedir. Ayrıca bebeğe zarar gelecek korkusu hem hekimin hem de annenin elini kolunu bağlamaktadır. Zorunlu kalındığında 4-5-6. aylarda tedaviler yapılabilir. Çürük dişler düşüğe neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Gebe annelerin ağız hijyenleri hormonlar nedeniyle bozulduğundan, gebelik dönemini bir diş hekimi kontrolü ile devam ettirmeleri tavsiye edilir.”

20 yaş dişleri

20 yaş dişleri bazen çok eğri çıkar ve bu sebeple öndeki dişi de çürütür. 20 yaş dişleriniz çıkarken diş hekimine kontrol ettirin. Çocuklarınızın ağızlarını küçük bir ışık kaynağıyla her ay kontrol edin. Başlangıçta hiçbir şey bilmeseniz dahi bir zaman sonra çürükleri, çapraşıklıkları, apseleri, yeni çıkan dişleri fark edeceksiniz ve çocuğunuzun tedaviye ihtiyacı olduğunu zamanında görmüş olacaksınız. Diş minesi kristal yapıdadır. Çok sert olmasıyla birlikte son derece kırılgan bir yapıya sahiptir. Dişlerle fındık, ceviz kabuğu kırmayın. Gazoz kapağı açmaya çalışmayın” dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-