eskort samsun

ÜNYENETHABER

Hususi Aracı Olanlar Bu Belgeyi Almak Zorunda Değil !!!!

Hususi Aracı Olanlar Bu Belgeyi Almak Zorunda Değil !!!!
02 Ağustos 2016 - 10:25

frer

 

Karayolunda yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan sürücülerin mesleki yeterlilik eğitim kursunu alması zorunlu olmasının ardından, bu konu ile alakalı gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulunan Yunus Emre Sürücü Kursu müdürü Kenan Selim Argan şöyle konuştu;

“SRC belgesi, ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin alma zorunluluğu olan bir belgedir. 2003 yılında 4925 sayılı karayolu taşıma kanunu ile yer almıştır. Bu kanun kapsamında da mesleki yeterlilik eğitim kurslarının açılması ile ilgili düzenlemeler yapılmış ve bu kurslarda SRC, ODY ve ÜDY türünden mesleki yeterlilik eğitim merkezleri eğitim verdiler.

Ticari faaliyet yapan araç sürücüleri otobüs, taksi vb. gibi olan ticari araçların hepsi bu belgeyi almak zorundadır.

2003 yılından önce ticari faaliyet yapan araç sürücüleri bu belgelerini Türkiye şoförler ve otomobilciler federasyonuna bağlı meslek odalarından ticari araç kullanma belgesi adında alıyorlardı. Fakat ülkemizdeki karayolu trafiğindeki gelişmeler ve Avrupa ülkeleri müfredatı gereği çeşitli er cumanlar bir araya gelerek bu düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Bu anlamda da SRC belgesi dediğimiz mesleki yeterlilik eğitim merkezleri tarafından verilen belgeler verilmeye başlandı. SRC 1 uluslararası yolcu taşımacılığı belgesi, SRC 2 yurtiçi yolcu taşımacılığı belgesi, SRC 3 uluslararası eşya ve kargo taşımacılığı belgesi, SRC 4 yurtiçi eşya ve kargo taşımacılığı belgesi olarak 4 ana grupta SRC belgesi verilmeye başlanmıştır.

Hususi aracı olanlar bu belgeyi almak zorunda değiller.

SRC belgesinin verilmesi ile ilgili kanunun 5. Maddesinde “Karayolunda yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan sürücülerin mesleki yeterlilik eğitim kursunu alması zorunludur. “ der ve aynı kanunun 27. Maddesinde de bu belgenin verilmesi ile ilgili belgelerin kontrolleri, belgelerde eksik olması durumunda denetimin ne şekilde yapılacağına ilişkin usul ve esaslar yayınlanmıştır.

Ünye Yunus Emre Merkezi Yeterlilik Eğitim Merkezi olarak yaklaşık 5 yıldır ticari anlamda faaliyet yapan sürücülerimize bu belgelerin verilmesi ile ilgili işlemlerde yardımcı olmaktayız. Bu belgelerde bir takım aşamalar var. Doğrudan vergilendirme ile ilgili usul ve esaslar var. En son çıkan genelge ile 23.02.2003 tarihinden önce alınmış olan herhangi bir sürücü belgesi sahipleri için artık en azından B sınıfı için aranan 90 gün sigorta şartı kaldırıldı. B sınıfı ehliyeti olanlar SRC 2 ve SRC4 belgeleri alabilirler. Ağır vasıta dediğimiz C, D ve E sınıfı ehliyetleri varsa eski ehliyet sınıflarıyla söylüyorum bunları SRC 1 ve SRC 3 belgesi alabiliyorlar.

SRC de değişiklikler neler ?

23.02.2003 tarihinden önce herhangi bir sürücü belgesi almış olan A1 ile A2 sınıfı haricinde doğrudan SCR belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları kaplamış oluyor. Belirtmiş olduğumuz tarihten sonra ticari faaliyet gerçekleşmiş ise kanun kapsamında açılmış olan mesleki yeterlilik eğitim kurslarından 28 ve 32 saat olan kurslarımız var. Bu kurslardan birini tamamlayarak ardından da Ulaştırma Bakanlığımızın yapmış olduğu sınavlara girmek kaydıyla SRC belgesini alabilirler. SRC belgesi ile ilgili son 2 ayda yapılan en büyük değişiklik kursiyerlerimizi yazılı sınav yapıyoruz. 2 hafta boyunca teorik eğitimlere tabii tutuyoruz.

Eğitimin ardından ön sınavımız var.

60 ve üzeri geçer not alan kursiyerlerimize mesleki yeterlilik eğitim kursunu tamamlama belgesi veriyoruz. Ardından Ulaştırma Bakanlığımızın hazırlamış olduğu sınava giriyorlar. En yakın sınav merkezi Samsun olduğu için kursiyerlerimiz Samsun’da sınava giriyorlar. Sınavda 100 tane soru soruluyordu. Sonrasında soru sayısı 50’ye düşürüldü durum böyle olunca tabi ki SRC belgesi alacak olan kursiyerlerimiz ticari faaliyet yaptıkları için okumadan, araştırmadan, çok fırsat bulamayan arkadaşlarımızın talep ettiği bir belge ve biraz zorlandılar.

SRC belgesininde, sürücü belgesi gibi 3 veya 4 hakkı var.

Bu hak dolarsa dosyalarının yanması söz konusu oldu. Bakanlığımız geçtiğimiz aylarda en son 50 olan soru sayısını 25’e düşürmek sureti ile sürücülerimizin günlük hayatta trafikte karşılaşacağı ne varsa buralardan sorumlu tutmak kaydıyla soru sayısında ciddi azalışa ve soru sayısında basitliğe gitti. En son kurumumuzda mesleki yeterlilik eğitim kursunda yapılan sınavda 226 kursiyerimiz girdi ve 211 tanesi başarılı oldu. % 95 oranında başarı var. Gerçekten çok ciddi bir adım atılmış oldu. 20-25 yıllık sürücünün E sınıfı ehliyeti var. Ama SRC belgesini almadığı için yük ve yolcu taşımacılığı yapamıyordu. Kursa yazılmış, eğitimi almış ama başarı alamadığı için insanları işten ettirme noktasına gelmişti. Ulaştırma bakanımız bu eksikliği gördü soru sayısını azaltarak ve biraz daha basitleştirerek kursiyerlerimizin mağduriyetlerini gidermiş oldu.

Mesleki yeterlilik belgesi alacak olan ticari araç sürücüsü kardeşlerimizin en ufak bir tereddütte meal vermeden bu işi yapacaklarsa, faaliyet göstereceklerse çekinmeden gelip başvuru yapmalarını tavsiye etmek istiyorum. Ağır vasıta ehliyeti olanlar SRC 1 alan SRC 2’yi, SRC 3’ü alan SRC 4’ü almış kabul ediliyor. Dolayısı ile ağır vasıta ehliyeti olan bir arkadaşımız SRC belgelerinin 4’ünü almış sayılıyor. Buda yine bakanımızın yapmış olduğu güzelliklerden biri. Daha önce burada sigortası olan ve olmayan diye bir ayrım vardı. Bu ayrımında ortadan kalkmış olması ticaret faaliyet yapacak olan arkadaşlarımızın işlerini daha çok severek yapmalarına vesile olmuş oldu.

Kurslarımızın başarı oranı yükşek

Ben SRC belgelerinin verilmesiyle ilgili usul ve yasalarının zaman içerisinde ihtiyaca ve çağın gerektirdiği şartlara göre yine değişeceğini ümit ediyorum. Bu eğitimlerin ticari faaliyet yapan sürücü adaylarımızın kesinlikle almalarını tavsiye ediyorum. Malumunuz kara yollarındaki gelişmeler çok fazla. Taşımacılık %90-%95 oranında karayollarıyla sağlanıyor. Bu kapsamda bizim karayollarında her konuyu kapsayan çok geniş müfredatımız var.

Mesela sürücü kurslarında araç tekniği, trafik, ilk yardım dersimiz varken, mesleki yeterlilik eğitim kurslarında dersimizin sayısı 10-12’lere çıkıyor. Bu anlamda ticari araç sürücülerimizin çok iyi yetiştiğini düşünüyorum. Ve herkesin bu kurslara yazılarak mesleki eğitim yeterlilik belgesi almalarını menfaatlerine olacağını düşünüyorum.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-