eskort samsun

ÜNYENETHABER

Dr.Saliha YEŞİLDUMAN: “Hastalıklardan Korunmak Elimizde”

Dr.Saliha YEŞİLDUMAN: “Hastalıklardan Korunmak Elimizde”
29 Ağustos 2016 - 16:40

 

 

 

1

Toplum sağlığının korunması, su ve besinlerle bulaşan bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ve hastalıkların yayılımının önlenmesi konularında açıklama yapan Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Saliha YEŞİLDUMAN, “Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etken genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar” açıklamasında bulundu.

Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmanın kişisel hijyen kurallarının uygulanması ile ishal ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmuş olduğunu dile getiren Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, bu temel kuralların yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini belirtti. “Ellerinizin her tarafını ön, arka, parmak aralarını ve özellikle tırnak içlerini yıkayın.” diyerek vatandaşlara önerilerde bulundu.

Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, tuvalet temizliğine daha çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ayrıca tuvalet kağıdı kullanıldığında parmakların kirlenmemesine dikkat edilmelidir. Tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır.” diyerek vatandaşları uyardı.

Sözlerine yiyecek ve içeceklerin temiziliği ile önerileriyle devam eden Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, “Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz ve bol suyla yıkandıktan sonra yenilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan suları içmeyiniz gerekirse suyu kaynatıp soğutarak içiniz. Yiyecekleriniz ilaç, deterjan gibi kimyasal maddelerle bir arada saklamayınız.Çabuk bozulabilecek gıda maddelerini mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Et,tavuk balık ve sebzelerinizi tamamen pişirdikten sonra tüketiniz. Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır. Her türlü gıda maddesi güvenilir yerlerden satın alınmalı, üretim, son kullanım ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.” dedi.

Dr.YEŞİLDUMAN, tüm bu etkenlere dikkat edilmemesi sonucu oluşabilecek hastalıklar hakkında da bilgi vererek  “Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa hekime başvurulmalıdır. Kişiler, hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma ve temizlik yöntemlerine özen göstermelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

bbbbtt

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-