eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye İsyanda: “ÇÖP İSTEMİYORUZ”

Ünye İsyanda: “ÇÖP İSTEMİYORUZ”
14 Ekim 2016 - 13:58

dddds

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ünye’de yapılması planlanan, fakat yapılacak alan konusunda bir türlü karara varılamayan çöp ayrıştırma tesisi krizi sürüyor.

Son olarak, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Kent Konseyi tarafından, Cevzidere mevkiinde yapılmasına karar verilen çöp ayrıştırma tesisi, Ünye halkı ve sivil toplum örgütlerini ayaklandırdı.

Ünye halkının bugünkü eylemine destek olarak, Ordu Doğa ve Çevre Koruma Derneği üyeleri, CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın ve Prof. Dr Sait Kapıcıoğlu da katıldı.

Cevizdere Muhtarı Adem Çırpı “Ordu Büyükşehir Belediyesinin değişik yerlerde çöp yeri yapma konusunda sıkıntılar yaşadı ve sonunda Ünye Kent Konseyi’nin de onayıyla, Cevizdere’de yapılmasına karar verildi. Fakat biz köy halkı olarak Cevizdere’de böyle bir pislik istemiyoruz. Çocuklarımız var, çevrede kirlilik yaratacak bu çöp. Şimdiden bunun önemlini almak istiyoruz. Hiçbir siyasi amacımız yoktur sadece çevre temizliği konusunda duyarlılıkla buradayız. Bizlere destek veren Prof. Dr. Sait Kapıcıpğlu’na, Sayın Ali Yalçın’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

ÇOĞUNLUKÇU BİR KOMİTE

Konuşmaya devam eden Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ali Yalçın:dsc_0488

“Arkadaşlar ben siyasi olarak hiçbir konuşma yapmayacağım. Çünkü bu alanda siyaset konuşmak ayrı bir tartışma konusu olur. Ordu Büyükşehir Belediyesi çöp yeri alanını belirlemek için çalışmalar içinde. İlki Eskikızılcakese’de yapıldı ve orada bu kadar sanayi yatırımı olmadığı için oradan vazgeçildi. Benim önerim şu arkadaşlar, bu yörede yaşayan insanların olurunu alarak, çevre derneklerinin de katılımıyla bir komite oluşturulsun. Bu komite her şeyi en baştan başlatabilir. Ünye Belediyesi, ardından Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi, buralar gezilerek, çöp yeri sorunu anlatılsın. Sizler de bu komiteye destek verin. Tüm bu işlemlerden sonra burası için bir karara varılsın. İlk önce yasal yolların tamamını en baştan başlayarak yapmalıyız.” dedi.

“SİT ALANINA ÇÖP DÖKÜLEMEZ”

Ünyeli Prof. Dr. Sait Kadsc_0495pıcıoğlu ise “Bu davaya çevreci bir insan olarak baktığım için buradayım. Cevizdere havzası Ünye’nin mabedidir. Kent ormanı, anıt mezarları ile burası sit alanıdır. Burada daha önce organize sanayi yapılmak istendi, mahkeme kararıyla iptal edildi. Aynı kararda çöp dökülemez maddesi vardır. Hukuki sorunu bitmiştir. Cevizdere’ye çöp dökülemez, sanayi yapılamaz. Çöpünüzü de alın gidin!” diyerek isyan etti.

Günde 100 tır çöp gelecek buraya, diyen Kapıcıoğlu “Çimento sanayi bu çöpü yakacakmış. Ancak %15-20 sini yakacak. Gerisi ne olacak? Çöpü yakacağız derken Ünye’yi yakacaklar. Burada kesinlikle çöp istemiyoruz.” dedi.

“ÜNYE’Yİ PEŞKEŞ ÇEKMEYİN”

Ordu Doğa ve Çevre Koruma Derneği Üyesi “Burada yapılacak olan çöp ayrıştırma tesisi Ünye çimento fabrikasına peşkeş çekilmek için yapılıyor. Ünye çimento fabrikası daha yakınıma getirin orada ayrıştıralım, tdsc_0497eklifinde bulunmuş ve şu anda buraya kurulmaya çalışılıyor. Burası zaten çöplük alanına çevrilmiş durumda. Kömür depoları, su arıtma tesisi, kanalizasyon ayrıştırma hepsi burada. Buranın rehabilite edilmesi, doğaya uygun hale getirilmesi gerekirken gerekirken, burası zaten bu halde, bunu da buraya yapalım kimse sesini çıkarma düşüncesiyle hareket ediliyor. Burada yapılması gereken, hem buraya yapılması istenen çöp ayrıştırma tesisine karşı çıkmak, hem de buradaki bu kirli yapıların kaldırılmasını talep etmek. Burası artık yük kaldıramaz hale gelmiş. Ne yapılacağına dair çözüm yolları üretmek, hukuki yolları takip etmek gerekiyor.” diyerek tepki gösterdi.

“BÜYÜKŞEHİR KEYFİ DAVRANIYOR”

“Ayrıca ayrıştırma tesisiyle ilgili bir proje, resmi bir şey yok, Büyükşehir Belediyesi kafasındaki projeyi yapmaya kalkıyor, daha sonra resmiyete döküyor. Yani yasayla değil, kendi düşünceleriyle hareket ediyorlar. Dolayısıyla burada da öncekinde olduğu gibi aynı kararlılıkla karşı durmalıyız.” diyen dernek üyesi, kararlı olmak gerektiğini vurguladı.

“BU TOPRAK İÇİN ORTAK NOKTADA BİRİK OLMALIYIZ”

Ordu Doğa ve Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu adına konuşma yapan dernek üyesi ise:

dsc_0507

“Yaşadığımız deneyimlere dayanarak bir şeyler söylüyoruz. Her şeyin ilk kuralı kararlı olmak. Biz bugün burada kararlılığı görüyoruz. Bu birliğinizi bölmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Küçük farklılıklarla sizin yan yana gelmenizi engellemeye çalışacaklardır. Burası vatanımızdır. Vatana sahip çıkmak açısından aramızdaki farklılıkları bir kenara bırakacağız. Kim ne derse desin, kim size rüşvet verirse versin, kandırmaya çalışırsa çalışsın, önce bu toprağa sahip çıkmak adına, ortak noktamızı öne çıkarmalıyız.

Başka yöntemler bizi böler ve yenilgimize neden olur. Buranın çöp alanı olması konusunda  bir niyet söz konusu, henüz resmi olarak herhangi bir şey yok. Bu sadece söyleşide dile getirilen bir cümle. Elimizde sanayi bölgesi olmasını engelleyen mahkeme süreci önemli bir kazanım. Ama bu yeterli değil. Buraya çöp alanı yapıldığı an yeniden mahkeme süreci başlayacak. Sanayi bölgesi ile ilgili alınan karar, yeni davayı kazanmak için büyük bir avantaj olacaktır.” dedi.

“CEVİZDERE TARIM ALANIDIR”

Cevizdere halkından Hüseyin Beşlioğlu ise, “Çevre kirliliğine sebebiyet veren bu tür oluşumlar hep Cevizdere’nin başına bela edilmek isteniyor.  Bu Cevizdere’nin tarım alanından çıkarılıp rant alanına çevrilmek istendiği anlamına geliyor. Önceden organize sanayiyi kabul etmediğimizde de aynı çabayı sarf ettik ve başardık. Dedsc_0505nizbükü köyünün bir kısmının 1. sınıf tarım arazisi olduğuna karar verildi. Buraya çöp dökmek son derece yanlış bir durumdur.

Buraya çöp alanı yapmak için bir çivi dahi çakıldığı an gerekeni yapacağız. Hiçbir endişeniz olmasın.  Devizdere 1. Sınıf tarım alanıdır. Topraklarımız çok değerlidir. Son zamanlarda ülkemizde rant ekonomisi uygulanıyor. Taş ocağının üstünde mağara vardı. Bu mağarayı Çimento Fabrikası patlattı ve suç duyurusunda bulunduk. Burası bizim vatanımız ama bizi buradan göç etmeye zorluyorlar. Bizim büyüklerimiz, mezarlarımız burada. Gidersek hep gitmemiz gerekiyor ama köyümü bırakmıyoruz. Buraya çöp alanı yapmak bu köydekilere kalkın gidin demek. Bu anlamda biz buraya çöpü getirmemek için her şeyi yapacağız. Türkiye’deki bütün yargı yolları bittiği zaman Avrupa İnsan Hakları mahkemesine de gitmeyi göze alıyoruz. Biz çok kararlıyız. Bu oluşuma izin vermeyeceğiz.” dedi.

cdert

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-