eskort samsun

ÜNYENETHABER

KENT KONSEYİ YANLIŞ YAPTI ?

KENT KONSEYİ YANLIŞ YAPTI ?
01 Kasım 2016 - 1:01

ffff

 Zamanla kentlerin büyümesi, günlük yaşamda üretilen çöpün yok edilmesine ilişkin sorunları daha da arttırmıştır. Yerel yönetimlerde çöplerin atılabileceği ayrıştırabileceği arazi bulmakta zorlanmaktadır. Çöp sorun olmaktan ziyade aslında bir geri dönüşüm, enerji kaynağıdır diyen  Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı ,Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi Musa Kıranlı açıklamalarına şöyle devam etti.

 Akıl işi değil

Eskikızılcakesede yapılmak istenen, geri adım atılmaz, bu tesis buraya yapılacak diyen idare halkın sesine kulak vermiş, yanlıştan dönülmüş, eskikızılcakese turizm bölgesi olarak yeni yatırımlara açılmıştır. Öncelikle yöreye yaşadıkları yere sahip çıkan kızılcakese halkını, burada ortak sorun olarak bir arada tek yürek olan siyasi parti temsilcilerini velhasıl halkın sesine kulak veren Büyükşehir yerel yönetime teşekkür ediyoruz. Ediyoruz da işte, yeni yapılacak yeri kim hangi akıl ve gerekçe ile cevizdere havzası uygun görülmüş.

Bu mu kent konseyinin, Ünye de yaşayanları temsil edenlerin uygun gördükleri çöp yeri

… Bakınız; Eskikızılcakese tarım ve turizm alanı ilan edilmişse, cevizdere de aynıdır. Hatta hatırlayınız, yüksek verimli tarım arazisi diye Ünye’nin geleceğini değiştirecek olan OSB dahi cevizdereye kurulmadı. OSB nin kurulmasına izin verilmeyen yere çöp de konulmaz. Bu çöp ayrıştırma tesisinin cevizdereye kurulmaması için hukuki açık bir gerekçedir. Hukuçu kimlikleriyle hem Ordu Büyükşehir Belediye başkanımız hem de Ünye Belediye başkanımız bunu göz ardı edemez.

Yanlış yanlışla düzeltilemez. İki yanlış bir doğruyu götürür.

Bizler seçilmiş kişilere milletin kararına saygımız vardır. Ünyeli hemşerilerimiz ve seçilmişler bu konuda gereğini, yakışanı yapacaklardır. Varsa yanlış düzeltilecek, yanlıştan dönülerek doğrusu yapılacaktır. Dün Eskikızılcakeseydi, yanlış dedik. Oldu bittiye getirilmesin dedik. Bedava arazi diye, yatırım olacak diye insan hayatıyla oynanmamalı dedik. Hep beraber duyarlı insanlar olarak oradaydık. Sorun Eskikızılcakese sorunu değildi. Bugünde cevizdere, yine yanlış ve buradayız. Cevizderedeyiz. 

Otuz yıldır çözülemeyen OSB sorununun çözülmesi ile ilçemizin talihinin geleceğinin değişeceği müjdesi aldığımız bugünlerde çöp sorunun da uygun bir şekilde uygun bir yere yapılacağına inanıyoruz.   

Bakınız değerli yurttaşlar; Çevre: toprağı, suyu, havası ve canlı yaşamıyla bir bütünlük arz etmekte olup bu bütünün parçalarından birinin doğal yapısının bozulması diğer çevresel değerleri doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle katı atık depo alanları toprak ve su kirliliği açısından büyük tehlike arz eder.

Gelinen noktada gayretsizlik, iş bilmezliktir

Evet sayın yöneticilerimiz; çöp sorunu çözülmelidir. Çöp aslında kıymetlidir. Çöp enerjidir. Çöp gübredir. Çöp, tesisleri ile dönüştürülerek, zararlarından çok faydaları konuşulmalıdır. Ancak sahile yakın yada verimli tarım arazileri, tarihi doku, sit alanları yakın bölgelerine çöp ve benzeri tesisler yapmak çözüm değil, gayretsizlik, iş bilmezliktir.

Sorun çözülürken başka sorunlar oluşturulmamalıdır.

Söz konusu ayrıştırma ve benzeri tesisler yerleşim yerlerinden özellikle de Turizm merkezli yerlerden sahilden uzak, uygun jeoteknik, meteorolojik v.b. diğer çevresel araştırmalar yapılarak yapılmalıdır. Oldu bittiye getirilerek, bedava arazi diyerek, yatırım yapılacak diye insan hayatıyla oynanmamalıdır.

Kimse kimsenin yaşam hakkını elinden alamaz.

İlkel topluluklar, ürettikleri çöp yığınları dayanılmayacak ölçüye ulaştığında, sorunu başka bir yere göç etmekte bulurlarmış. Yani eğer büyükşehir buraya bu tesisi yapacaksa cevizdere halkını başka yerlere göçe zorlanmasıdır.

Cevizdere çöp ayrıştırma yeri için uygun olmayan birçok sebeplerle doludur.

Özellikle yeraltı su kirliliği açısından önemli tehlikeler arz eder. Bu nedenle depo yerleri Öncelikle jeolojik durum ve diğer veriler dikkate alınarak seçilmeli bu veriler doğrultusunda depo inşa edilmelidir. Cevizdere ırmağı ünlüdür, cevizdere tarihi mekanları yüz üstüne çıkarılmalıdır. Cevizdere verimli tarım alanıdır.

Dolayısıyla katı atık depo alanları ya da çöp ayrıştırma tesislerinin toprak ve su kirliliğine yol açmaması ancak depo alanı ve yakın çevresinin ayrıntılı jeolojisinin bilinmesi, yapının bu veriler dikkate alınarak inşaa edilmesiyle mümkündür. 

Şimdi sormak gerekmez mi?

Acaba hangi teknik inceleme, fizibilite ve diğer çevresel incelemeler yapıldı da sonuçlar cevizdereye çöp tesisi yapılması uygundur denilmiştir.

Sormak gerekmez mi? Acaba yer altı ve yer üstü suların parametreleri alındımı? Zemin etüdü, jeoteknik incelemeleri yapıldı mı? Ulaşım ve meskun mahal durumu araştırıldı mı?

Bu teknik analizler yapılmadan arazi mülk sahibiyim diyerek böyle bir yatırım yapılmaz. Bakınız evet ülkemizde ve Avrupa da bu tür tesisler var, Paris’in göbeğinde de var ancak ülkemiz insanı ve yerin alt yapısı hazır değil.

 

Sulakların olduğu Tarım arazileri ile sit alanı içerisinde ÇÖP ile ilgili herhangi bir tesis olamaz.

Yatırım olacak diye İnsan sağlığı ile geleceğimiz ile oynanmamalıdır. Eskikızılcakesede olduğu gibi Ünye Kent Konseyini, tüm STK ları, Siyasi parti temsilcilerini araştırmaya ve ortak duruş sergilemeye, seçtiğimiz kişileri de halkın sesine kulak vereceğini ümit ediyorum. Tüm Ünyelileri yaşadığı yere kentine sahip çıkmaya davet ediyorum. Yöneticilerimizi de masa başında değil yerinde incelemeler ile kararlar vermesini bekliyoruz.

 

Halkla iç içe olunmalı

 

Bir şehir geliştirilmek, daha ileriye götürülmek isteniyorsa, öncelikle o şehirde yaşayan insanlarla diyaloğa geçilmeli, o şehir halkının sorunları anlaşılmalı. .

Şehrin sorunlarını en iyi o şehirde yaşayanlar bilir. Bir şehirde yapılması düşünülen yatırımlar projeler yapılmadan önce orada yaşayanların fikir ve görüşleri alınarak yapılacağının doğru olacağını düşünüyoruz. Yatırımlar yapılırken, orada yaşayanlar hiçe sayılamaz. Arazi mülkiyet sahibi olmak, istediğin gibi inşaat yatırım yapmak anlamına gelmez. Kaldı ki imar yasasında tapu sahibi vatandaş arsasına yüzde yüz inşaat yapamıyor, istediği gibi kat çıkamıyor, izin almadan tadilat dahi yapamıyor.  İmar planı var. Dolayısıyla belediyeler imar planlaması yapmalı, burada ne nerede, okul hastane nerede, cami nerede, kamu binaları nerede olacak planlama yapılması belediyelerin görevidir. Yasalar vatandaşa ne ise kamu kurum kuruluşlarına belediyelere de aynıdır. Tapu mülk sahibi olmak, istediğimiz yaparım demek değildir dedi.

 

gggg6

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-