eskort samsun

ÜNYENETHABER

2017 Yılında Ehliyette Yeni Dönem

2017 Yılında Ehliyette Yeni Dönem
22 Kasım 2016 - 12:16

r

Yunus Emre Eğitim Kurumları Genel Müdürü Kenan Selim Argan, Karayolu Taşıma Kanununda yapılan ve 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle uygulanacak olan bir takım yasal düzenlemeler hakkında bilgiler verdi.

2017 yılında ehliyet ile alakalı birçok devriminde beraberinde geldiğini belirten Argan, geçtiğimiz günlerde Antalya’da geçekleşen, Sürücü ve Trafik eğitimlerinin dünü, bugünü ve yarınında yapılabilecek iş ve işlemlerin konu alındığı çalıştay hakkında yaptığı basın açıklamada şunları kaydetti;

Yunus Emre Eğitim Kurumları Genel Müdürü Kenan Selim Argan; “Geçen hafta Antalya’da Türkiye Sürücü Eğitimleri Konfederasyonu ve Milli Eğitim Bakanlığımızla beraber Sürücü Kurslarının ve sürücü eğitimlerinin dünü, bugünü ve yarını ile ilgili bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya TBMM’den 5 milletvekili, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ve Bakanların üst düzey bürokratları katıldı.  Burada Sürücü ve Trafik eğitimlerinin dünü bugünü ve yarınında yapılabilecek iş ve işlemler ile ilgili ciddi anlamda bir çalışma yapıldı. Sonucunda ise, sürücü kurslarını ilgilendiren çok önemli değişiklikler oldu.

  • 2017 itibariyle de e-sınav sistemi uygulanmaya başlanmış olacak.

Sürücü kurslarındaki teorik sınavlar yılda beş kez ve yazılı sistemle yapılıyordu. Türkiye’de pilot bölge olarak Ankara ve Eskişehir’de sınav sistemi ile ilgili yeni değişiklikler yapıldı.2017 yılı itibariyle ehliyet alımı ile ilgili e-sınav sistemi getiriliyor ve Ordu’da da uygulanacak. Dolayısıyla sürücü adaylarımız klasik yazılı sistemin yanında girmek isterlerse e-sınav sistemi üzerinden sınavlara girerek sonucunu da aynı gün içinde öğrenebilecekler. Millet olarak teknolojiye pek alışık olmadığımızdan birçok arkadaşım e-sınav sisteminin zorluğundan bahsedecektir. Bu konuda şunu özellikle ifade etmek istiyorum, e-sınav sistemiyle uygulanacak olan yöntem hepimizin akıllı telefonunu kullanırken kullandığımız biçimde. Tabletler önümüze gelecek ve parmaklarımızla hareket ettirmek suretiyle bir cevaplandırma yapılacak. Yanı düşünüldüğü gibi maus ya da klavye sistemiyle değil. Bu Ordu ilimiz için çok ciddi bir kazanç. İlerleyen zamanlara doğru klasik sistemin tamamen kaldırılması yönünde bir çalışma var. Çünkü bu sınav sorularının hazırlanması, sınav merkezlerine ulaştırılması, salonlara öğretmenler görevlendirilmesi gibi devlete ciddi bir maliyet ve zaman söz konusu. Bu yeni sistemle maliyet daha az ve zaman kaybı söz konusu olmuyor. Bunun yanında her yıl 5 defa yapılan sınav bu yıl 4 defa yapıldı. Çünkü 16 Temmuz’da yapılması gereken bir sınav vardı fakat 15 Temmuz Darbe girişimi nedeniyle ertelenmiş oldu. 2017 itibariyle de e-sınav sistemi uygulanmaya başlanmış olacak.

  • Valiliğin belirlemiş olduğu taban fiyatlarına indirim yapan sürücü kurslarına ceza var.

Sürücü Kurslarında 2017 yılı itibariyle uygulanan taban fiyatlar var. Bu taban fiyatların uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikte belirlenmiştir. Her il valiliğin belirlemiş olduğu taban fiyat üzerinden Sürücü Kursuna kayıt yapmak zorunda. Eğer Valiliğimiz belirlemiş olduğu bu rakamlar üzerinde tahsilat yapılmazsa, kurs bununla ilgili indirim yaparsa, Valilik yönetmelik gereğince kurslara 1 ay geçici kapatma cezası veriyordu. Bu uygulama daha önemsendi ve dikkate alındı. Eğer Valiliğin belirlemiş olduğu rakamda sürücü kursu indirim yaparsa ilkinde 15 bin para ve 3 ay kapatma cezası geliyor. Devlet bu uygulamayla, sürücü kurslarından eğitim alacak olan sürücü adaylarının haklarını gasp ettirmemeyi hedefliyor.

Yani bu şu demek ki, bir sürücü adayının teorik olarak alması gereken ders saati 34 saat, uygulama ders saati ise 16 saattir. Valiliğin belirlemiş olduğu rakam bu dersler karşılığındaki en taban minimum rakamdır. Eğer fiyat indirimi söz konusuysa, devlet eğitimden çalındığını düşünüyor. Dolayısıyla sürücü kurslarına kayıt olan arkadaşlarım fiyat indirimi istemesinden ziyade kaç saat eğitim alacağını, “Devlet bana 16 saat eğitim alma hakkı tanımız siz bunu tanıyor musunuz?” diye sormasını tavsiye ediyorum.

  • Herhangi bir sebepten dolayı ehliyetini kaptıranlar 34 saat ders görecekler.

Sürücü belgelerini herhangi bir sebeple kaptırmış olan sürücülerin trafik ve çevre eğitimi almalarıyla ilgili bir düzenleme var. Bu tabiki stajyerlik süreci içerinde olmayanlar için. Stajyerlik süresi içerisinde ehliyetini aldırmış olanların ehliyetleri iptal olmuş oluyor. Bu arkadaşların tekrar sürücü kursuna gelip eğitim alması ve sınavlara girmesi gerekiyor. Stajyerlik sürecini atlatmış olan bir sürücümüz herhangi bir sebeple ehliyetini kaptırmış olursa yasada ön görülmüş olan 16 saatlik trafik ve çevre bilgisi dersini almaları gerekiyor. Yeni uygulamamızda da Bakanlık bunu 34 saat olarak yeniden düzenlendi. Yani müfredatta öngörülmüş olan trafik, araç bilgisi, ilk yardım ve trafik adabı derslerinin tamamını alması gerekecek.

  • Direksiyon sınavında başarısız olanlara otomatik vitesle sınava girme hakkı tanınacak.

Şuan ki uygulamada bir sürücü adayının 4 kez test sınavına girme hakkı, 4+4 şeklinde yani 8 kes sınava girme hakkı oluyor. İlk 4 teorik sınav hakkını geçtikten sonra direksiyonun ilk 4’ünde başarısız olduktan sonra ikinci 4 hakkından bakanlığımız otomatik vitesli araçlarda sınava girme hakkı tanıyor. Daha önceden manuelle başlayıp manuelle bitmesi ya da otomatikle başlayıp otomatikle bitmesi gerekiyordu. Son dönemde direksiyon sınavlarından başarısızlığın çok artması sonucunda böyle bir yeni uygulamaya gidildi.

  • Sürücü Belgeleri Nüfus Müdürlükleri tarafından verilecek.

Son yayınlanan kanun hükmünde kararname ile sürücü belgelerinin verilmesi, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildi. 1989 yılından günümüze kadar bu işlemler Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Trafik ve Tescil Büro Amirlikleri tarafından veriliyordu. Bundan sonra Pasaportlar ve Sürücü Belgelerinin iş ve işlemleri il ve ilçelerdeki Nüfus Müdürlükleri bakacak. İlçemiz Nüfus Müdürlüğü ilçemizde bu uygulamanın çalışmalarını yapıldığını ve yılbaşından itibaren başlatılacağını belirttiler.

  • İlkokul çağındaki çocuklara trafik adabı dersleri verilecek

Bunlardan bir tanesi de bizim bağlı bulunduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı. Milli Eğitim Bakanlığının bu kanun kapsamında 3 sorumluluğu var. 1 ve 2’si sürücü kurslarının açılması denetlenmesi, sınavların yapılması, sertifikalanması gibi, 3. Maddesi ise okul öncesi, okul içi ve sonrasında trafik genel eğitim planının hazırlanarak, ilgili kurum ve kuruluşlarla bunun uygulanmasıdır.

Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile bizim bağlı bulunduğumuz Türkiye Sürücü Eğitimleri Konfederasyonu ile beraber ortak “Trafik Güvenliğinde Sosyal Sorumluluğumuzun Farkındayız” projesi kapsamında ilkokul çağındaki çocuklara 2017 yılı itibariyle adamı muaşeret denilen trafik adabı derslerinin verilmesi sağlanacak. Bu dersler sürücü kurslarında görevli olan trafik öğretmenleri tarafında verilecek. Adabı muaşeretten kastedilen empati, saygı, hoşgörü, nezaket gibi evrensel toplumda kabul görmüş bir takım kuralları içeren davranışların ilkokul çağından itibaren çocuklara aktarılmasıdır. Bakanlığımız bununla ilgili tüm işlemleri tamamladı ve 2017 yılı itibariyle faaliyete geçirilecek. Çünkü baktığınız zaman trafik kurallarına uymamak bilgisizlikten değil ilgisizliktendir. Dolayısıyla 27 milyon sürücünün, 22 milyon aracın olduğu ülkede keşke imkan olsa da bu 27 milyon sürücümüze de bu trafik adabı dersini verebilme imkanına sahip olsak. Bu anlamda sürücü kursları olarak biz sosyal sorumluluğumuzun farkındayız.

  • Mesleki yeterlilik kursları (SRC Kursları) Milli Eğitim Bakanlığına devredildi.

4925 sayılı kanun kapsamında kurulmuş olan meslek yeterlilik kurslarımız var. Halk arasında SRC kursları olarak biliniyor. Bu kanun kapsamındaki kursları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütüyordu. Yapılan protokolle mesleki yeterlilik kursları Milli Eğitim Bakanlığına devredildi.

Bu anlamda sürücü kursları olarak biz sosyal sorumluluğumuzun farkındayız.Yunus Emre Eğitim Kurumları olarak kazasız belasız bir ömür diliyoruz” Dedi

gggg6

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-