eskort samsun

ÜNYENETHABER

”KADINA ŞİDDETE HAYIR”PANELİ DÜZENLENDİ

”KADINA ŞİDDETE HAYIR”PANELİ DÜZENLENDİ
28 Kasım 2016 - 9:58

15192651_582027065341256_5780999914170219497_n

Ünye Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin önerisiyle, Ünye Kent Konseyi ve Ünye Belediyesi’nin ev sahipliğinde Halil Efendi Sosyal Tesisleri’nde “Kadın ve Şiddet” konulu paneli düzenlendi.

Panelist Ünye Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yalın, “Biz bugün hep beraber kadına şiddete hayır diyoruz. Bu şiddeti yapan ruh sağlıkları bozuk insanlar mı, eğitimciler mi, idareciler mi, öğretmenler mi, siyasetçiler mi? Hepimiz bugün bu şiddetin var oluşundan sorumluyuz. Eğer sorumluğu bize aitse düzeltmemiz lazım” diyerek şiddete karşı mücadele çağrısı yaptı.

 

Ünye Halil Efendi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen panel Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Figen Taşkın’ın moderatörlüğünde, panelistler Ünye Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yalın, Türk Kadınlar Birliği Ünye Şubesi Başkanı Eczacı Neşe Tiyaloğlu ve Ordu Barasondan Avukat Rüveyde Kuzu Türk, katılımcıları bilgilendirdi.

 

Kadınlar güven duydukça destek alma oranı artacaktır

 

Panel öncesi konuşma yapan Ünye Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevindik Diktepe Demir, günümüzde kadına yönelik şiddetin tüm dünyada bütün acımazlığıyla devam ettiğini söyledi.

 

Kadınlara sadece eşleri ve aile bireyleri tarafından değil, devletleri tarafından da şiddet uygulandığına dikkat çeken Demir, “Savaşlarda uğradıkları zararları da çok ağır bir şekilde devam etmektedir. Son yıllarda kadınlar şiddeti saklamamaya, şiddetten kurtulmak için destek almaya başladılar. Gizli yaşanan, saklanan şiddet görünür olmaya başladı. Görünür olan şiddet hepimizi ürkütse de olumlu bir gelişmedir. Kadınlar korku duvarını aşıp, resmi kurumlara yaptığı başvuruların onları yeterince koruyacağına güven duydukça destek alma oranı artacaktır” dedi.

 

– “Bugün hep beraber kadına şiddete hayır diyoruz” –

 

Ünye Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda panelist Prof. Dr. Ayşe Haznedar Yalın, sevgi, hoşgörü değer verme yerine özellikle 20. yüzyıldan başlayarak, 21. yüzyılda korku ve öfkenin yüreklerde büyümesiyle yüzyılların getirisiyle şiddetin büyüyerek yaşamımızda egemen olduğuna dikkat çekti.

 

Kadına yönelik şiddetin en gelişmiş ülkelerde bile çağlardan bu yana var olduğunu ifade eden Yalın, “Korkuyu, öfkeyi bastırmak, sorunları çözmek için saldırma, genel geçer bir davranış haline geldi. Bu yüzden bugün hepimiz hep beraber kadına şiddete hayır diyoruz” dedi.

 

Yalın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Günümüzde tecavüz ve fuhuş aldı yürüdü, Adaletsizlik, kadına adaletsizlik, hakların çiğnenmesi, kölelik aldı yürüdü. Cinayet ve katliam aldı yürüdü. Kadının yoksuzluğu, işsizliği, çaresizlik be korkusu, eğitimsizliği ve cehaleti acı verecek kadar büyük. Onun için biz bugün hep beraber kadına şiddete hayır diyoruz. Bu şiddeti yapan ruh sağlıkları bozuk insanlar mı, eğitimciler mi, idareciler mi, öğretmenler mi, siyasetçiler mi? Hepimiz bugün bu şiddetin var oluşundan sorumluyuz. Eğer sorumluğu bize aitse düzeltmemiz lazım. Bütün bu olumsuz şeylere rağmen ben hayatımda umutsuzluğa düşmedim. Çünkü biliyorum ki kadına umutsuzluk yakışmıyor. Kadın umut eden, hayal eden ve istediğini elde etmek için bütün her şeyi ile çalışan varlık diye düşünüyorum. Tabi kadın hakları için devlet politikası çok önemli”

 

– Türk Kadınlar Birliği ilk kadın hareketidir –

 

Panelist Türk Kadınlar Birliği Ünye Şube Başkanı Neşe Akgül Tiyaoğlu konuşmasında, 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi) ve bu sözleşmenin tanınırlılığını arttırmak amacıyla Türk Kadınlar Birliği olarak yürüttükleri proje ve çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

 

Tiyaloğlu açıklamasında, “Türk Kadınlar Birliği olarak bizler 92 yıllık bir derneğiz. Amacımız, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit katılımının sağlanmasıdır. Dolayısıyla Türk kadın hareketinin de ilk ve en geniş ağa sahip olan bir sivil toplum örgütüyüz. Bugüne kadar pek çok projeye imza attık ve dedik ki elimizde İstanbul Sözleşmesi var. O yüzden ‘Tutunduklarımız, İstanbul Sözleşmesi’ diye bir İstanbul Sözleşmesi hazırladık ve yaptık. Projemiz Şubat 2016’da başladı Ocak 2017’de sona erecek” dedi.

 

– Kadınlara yasal hakları anlatıldı –

 

Ordu Barosunu temsil etmek üzere panelde bulunan Avukat Rüveyde Kuzu Türk ise kadınlara yasal haklarından bahsederek, sunumunu soru cevap şeklinde devam ettirdi.

 

Avukat Rüveyde Kuzu Türk, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun 2012 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun amacı şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesine amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir” dedi.

 

Kanunda yer alan koruyucu tedbir kararlarına ilişkin Türk, şunları kaydetti:

 

“Mülkî amir tarafından verilecek koruyucu tedbir kararı, hâkim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları, hâkim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları, suçlara ilişkin saklı tutulan hükümler, Tedbir kararının verilmesi, tebliği ve gizlilik, Tedbir kararlarının bildirimi ve uygulanması, Kolluk görevleri, Teknik yöntemlerle takip, Tedbir kararlarına aykırılık, Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin kurulması ve Destek hizmetleri” yer almaktadır.”

 

 

 

Program Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, CHP Ünye İlçe Teşkilatı ve Kadın Kolları üyeleri, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, kurum amirleri, Ünye Kent Konseyi üyeleri ve Ünyeli kadınların katılımıyla gerçekleşti.

gggg6

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-