eskort samsun

ÜNYENETHABER

VALİNİN KONUŞMASINA KATILMIYORUM

VALİNİN KONUŞMASINA KATILMIYORUM
30 Kasım 2016 - 0:51

dsc_0892

Ordu’da serbest piyasada 9 günden bu yana 10.50 TL olan fındık fiyatı 25 kuruş artışla 10.75 TL’ye çıkmasına rağmen tüketicinin istediği rakamlara ulaşılmış değil.Bu karamsar bekleyişe birde Ordu Valisi İrfan BALKANLIOĞLU’nun yaptığı açıklama tuz biber oldu.Bu konuda görüşlerini aldığımız 22 yıllık esnaf Ersin Şahin Arzanoğlu ise şöyle konuştu.

Bugün fındık faturalı 11 TL iken yeni fındığı 10.50 TL’ye para ödüyoruz. Eski fındığı ise 1 TL düşük fiyatına alıyoruz.

VALİ YANLIŞ KONUŞTU

Ordu Valisi İrfan BALKANLIOĞLU’nun “Üretici yan gelip yatıyor, fındığın yükselmesini bekliyor” şeklinde yaptığı açıklamaya katılmıyorum. Vali bahçelere çıkıp baksın her bahçeden duman çıkıyor, üretici bahçede çalışıyor.

Valimiz yaptığı açıklamasında bahçeler yenilenmeli diyor. Bahçeler zaten iki yılda bir bahçelenerek yenileniyor, yoksa hiç mahsul vermez. Vali beyin bugün bir gazetede yer alan açıklamasına göre ise fındığı devlet desteklemeli diyor. Buna katılıyorum.

BU FİYATLARLA OYNAMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ.

Bazı kulaktan dolma bilgiler var. Mesela fındık alıcısı bugün 10 vagon fındık alacak diyelim, sen ona 15 vagon satmaya çalıştığında adam fiyatını düşürür.Ama piyasada 10 değil de 5 vagon fındık olursa o zaman fındığın fiyatı yükselir.

Müşterilerimiz bunda bir oyun var diyor. Nasıl bir oyun olabilir ki? Yüzlerce fındık fabrikası var. Fiyatı yükseltmeye ya da düşürmeye hangisinin gücü yetebilir. Ben bile 22 yıllık fındıkçılık yaptığım halde sezon basından beri fiyatın yükseleceği beklentisi içerisindeyim.

Gecen yıl Eylül ayında dışarı giden fındık 300 bin ton iken, bu yıl Eylül ayında giden fındık 150 bin ton yarı yarıya düşüş olmuş. Bu fındık nasıl yükselecek. Bir oyun vardı da, 3 yıl önce Bir Ferrara firması fındığı 23 TL’ye aldı. O halde deli miydi bu adam. Demek ki ihtiyacı vardı aldı. Şuan mal alalım demiyorlar ki, devamlı biz verelim diyoruz. Bunun için bu fındık fiyatları serbest piyasadır.

DEVLET FINDIĞI DESTEKLEMEDİĞİ SÜRECE FİYAT SIKINTISI DEVAM EDER

Devlet Rekabet Kurulunu görevlendirdi yani doğruluk payı olup olmadığını araştırdı. Araştırma sonucu yapılacak bir şey yok, bu serbest piyasadır dedi.

Bu konu devlet el atıp ben şu fiyattan fındık alıyorum diyene kadar böyle devam eder. Şimdi devlet 12 TL’den fındık alıyorum dese, bizde mecburen 12 TL’nin altına düşemeyeceğiz. Devlet bu işe el atana kadar serbest piyasanın getirdiği bu fiyatı kabul etmek lazım. Fındık rekoltesi geçen yıl ki kadar yüksek olsaydı, eminim şuanda fiyat 5 TL olurdu dedi.

gggg6

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-