eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜRETİCİYİ TÜCCARA TESLİM ETTİLER

ÜRETİCİYİ TÜCCARA TESLİM ETTİLER
18 Aralık 2016 - 23:16

deeee

Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Ayhan Ayyıldız bölge ekonomisinin can damarı olan fındıkta izlenen hükümet politikasını eleştirdi ve üreticinin mağdur edildiğini belirterek,bir an önce Fiskobirliğin tekrar faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Fındıkta istikrar olacaksa devlet destekli olacaktır.

Başkan Ayyıldız,Devlet destek vermeden fındıkta istikrar olmaz. Eğer hükümet devlet desteğini toprağa verdiği destek olarak algılıyorsa yanılıyor, çünkü toprağa destek diye bir şey yok. 57. Hükümet zamanında üretime destek olarak çıkan bir kanundur. Üretime destekte fındık 10 TL ise 5 lira da hükümet veriyordu, fındık 15 TL’ye satılıyordu. Üretici bir ton fındıktan 15 bin TL para alıyordu. Sonra da “çok güzel para aldım, fındığa daha iyi bakmam lazım” diye düşünüyordu. Bugünkü toprağa destekte ise köylü destek parasını aldıktan sonra o paranın köyde ömrü 1 aydır. O parayla bahçeye hizmet edemiyor ve Allah ne verdiyse diyor.

Vali geçtiğimiz günlerde fındık hakkında yaptığı bir konuşmada “Üreticimiz yan gelip yatıyor, fındık fiyatının yükselmesini bekliyor” dedi. Ama hükümet yan gelip yatarak, fındığın fiyatının yükselmesini bekliyor. Hükümete göre fındık 20 TL’ye çıkarsa kendilerinden kaynaklanıyor, 10 TL’ye düşerse üretici suçlu, gibi bir politika güdüyor ki bu yanlış bir politikadır.dsc_1076-1024x657

Hükümet FİSKOBİRLİK gibi 250 bin üyesi olan bir teşkilatı kapattı.

FİSKOBİRLİK’in hükümet kadar kendi yöneticilerinin de suçu var. Kendisiyle alakası olmayan işlere başladı. FİSKOBİRLİK’te fındık alımı sırasında,  köylüden fındığı alıp, depoya çekip sonra başkalarının karnesi üzerinden dışarı çıkaran çalışanlar vardı. Sonradan depolarını yaktılar, yıktılar tam bir rezillik. Tabi bu durumlar FİSKOBİRLİK’in kapatılasını gerektirmiyordu. Devlet el koymalıydı. Üreticiyi tüccarlara muhtaç etmeyecek yeni bir Fiskobirlik düzeni kurulabilirdi. Ama parasını alamayan köylüye FİSKOBİRLİK, “Fiskomar’a git alışveriş yap” dedi. Paraya ihtiyacı olan üretici böylece hep mağdur oldu. Sonra FİSKOBİRLİK’e devlet 200 milyon dolar parayı vermedi ve FİSKOBİRLİK o seneyi çeviremedi, köylünün parasını ödeyemedi, insanlar perişan oldu. Bugün bile Fiskobirlik’ten alacağı olan müstahsil var.

Biz dünya fındığının %70’ini karşılayan bir ülkeyiz. Fındık yıllık 2 milyar dolar getirisi olan bir ihraç mahsulüdür. Fındığın devlet desteği olmadan tüccarın inisiyatifine bırakılması AKP hükümetinin sadece fındıkta değil diğer mahsullerde de üretime değil tüketim yönüne doğru hareket ettiğinin göstergesidir. Hükümet, FİSKOBİRLİK’i yeniden revize ederek ya da toprak mahsulü ofislerini devreye sokarak sezon açılırken “fındık taban fiyatı şu kadar para getirin alayım” demelidir. Eğer tüccar “ Ben o paradan fındık alamam-satamam” diyorsa, devlet o sezon ne kadar fındık olduysa hepsini almalıdır. Üretici de böylelikle fındığında daha iyi bakacaktır. Devlet bu uygulamayı 2-3 sene yaptıktan sonra Avrupa fındığı 20 TL üzerinde alır.

Bunları uygulamayan bir hükümetin valisinin üreticiler için “ yan gelip yatıyorlar fiyat yükselmesini bekliyorlar” demesini ben çok yadırgadım dedi.

cdert

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-