eskort samsun

ÜNYENETHABER

SGK İl Müdürü Günay’dan Bilgilendirici Seminer

SGK İl Müdürü Günay’dan Bilgilendirici Seminer
14 Aralık 2016 - 13:48

dsc_0676

Ordu Sosyal Güvenlik Kurumu “Sosyal Güvenlik ve Kayıt Dışı İstihdam” konulu seminer düzenledi.

13.12.2016 salı günü Ordu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Şehit Ömer Halis Demir Konferans salonunda geçekleşen seminere Vali Yardımcısı Halil Karbuz katıldı. Ordu genelindeki tüm kamu, kurum ve kuruluş çalışanları olmak üzere 250 katılımcıyla gerçekleşen seminerde konuşmacı Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay zorunlu sigortalar, genel sağlık sigortası, kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları başta olmak üzere birçok konuda bilgilendirmede bulundu.

Konuşmacı Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay açıklamasında şunları kaydetti;

“Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik, bireylerin tüm yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı güvence sağlayarak koruyan politika ve sistemler bütünüdür.

Devlet tarafından idare edilen Sosyal Güvenlik sistemi vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi ve asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişilerin yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik, iş kazaları gibi çeşitli nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları korumayı ve bu risklerden doğan zararları ve ölüm halinde ise hak sahiplerinin gelir kaynaklarını gidermeyi amaçlayan sistemdir.
Ülkemizde Sosyal Güvenlik anayasal bir hak olarak anayasanın 60. Maddesinde yer alan “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” Hükmü ile güvence altına alınmıştır. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmalı hak ve aynı zamanda yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dahil olmak zorundadır.

Sosyal Güvenlik bu derece önemli ve öncelikli olmasına rağmen maalesef vatandaşlarımızın bir kısmının  sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise “Kayıt Dışı İstihdam” olgusudur. İşveren açısından haksız rekabet çalışanlar açısından hakkının gasp edilmesine neden olan kayıt dışılık sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenliği de sekteye uğratmaktadır.

Ülkemizde kayıt dışı istihdam ve mücadele kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda önemli mesafeler kat edilmiştir. 2002 yılında %52 seviyelerinde olan kayıt dışı istihdam oranı yapılan çalışmalar neticesinde bugün %34’lere kadar düşürülmüştür.

Kayıt dışı istihdamın makul seviyelere indirilmesi için kurumumuzca yürütülen çalışmalar 5 strateji çerçevesinde yürütülmektedir;

1-Sosyal Güvenlik Hizmetlerinin kalitesinin artırılması,

2-Kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımı ile yapılan çapraz denetim çalışmaları,

3-Denetim sisteminin daha etkin hale getirilmesi

4-Teşvik uygulamalar

5-Sosyal Güvenlik konusunda yapılan bilgilendirme çalışmaları.

Bu 5 stratejiden bilgi ve veri paylaşımı ile yapılan çapraz sorgulama çalışmaları ve mevzuatımız hakkında bilgilendirme çalışmaları tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kanun ile kurulmuş, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşları kapsamaktadır. Ayrıca bu faaliyetler meslek odalarını da kapsamaktadır.” Dedi.

cdert

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-