eskort samsun

ÜNYENETHABER

ARZANOĞLU’N DAN FERRERO YORUMU

ARZANOĞLU’N DAN FERRERO YORUMU
14 Aralık 2016 - 23:57

vrfdf

Fındıkta bir türlü yakalanamayan istikrar ve piyasanın yüksek fiyat beklentisi hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor.Ekonominin lokomotif sektörlerinden olan fındıkta beklenen hareketlilik olmayınca ekonomide ki kriz bir çok alanda kendini göstermeye başladı.Fındıkta fiyat paritesini elinde tuttuğu ve ürünün fiyatının düşük kalmasına sebep olduğu iddia edilen Ferrero firmasının yapmış  olduğu son açıklamasının ardından,Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

“Ferrero’nun açıklamalarını çok mantıklı buluyorum. Fındığın fiyatının düşük olmasını bizde istemeyiz. Çünkü fındık fiyatı düşük olursa köylü bahçeye girmiyor. Köylü bahçeye girmeyince de fındığın kalitesi aşağıya düşüyor.

Ferrero’nun sanayisinin öz malı fındık.  

Bazı açıklamalarında “Biz Türkiye’deyiz, Türkiye’den çıkmayacağız ve Türkiye’de çalışacağız.” Diyorlar. Çünkü başka ülkelerdeki fındıklardan Türkiye fındığı kalitesinde verim alamıyorlar. Giresun ve Ordu fındığının lezzetini ve verimi başka ülkelerde bulamıyorlar. Dolayısıyla Ferraro’nun açıklamasını beğendim. Fiyatın düşük olmasının iyi olmadığı gibi çok yüksek olması da iyi değil. 10-15 TL civarındaki fiyatlar oldukça makul.

Dolar farkı ürüne yansımadı 

Normalde dolarla beraber fındık fiyatının da yükselişe geçmesi lazımken fındık fiyatı yükselmiyor. Bir taraftan Ünye ekonomisinin itici gücü fındık. Vatandaş bana fındığını satıyor, diğer taraftan da alışverişini yapıyor. Eğer böyle bir hareketlilik yoksa demek ki fındığını satmıyor, alışverişini yapmıyor, ekonomide hareketlenmiyor demektir.”

Bu sene Avrupalıdan fındığa talep az

Yılbaşına doğru geçmiş yıllarda noel tatili için Avrupa kabuklu yemişe çok düşerdi. Yılbaşına yaklaştık fakat bu sene bununla ilgili hiçbir hareket göremiyoruz. Fındığı dışarıya dolarla, Euro ile satıyoruz. Neden yükselmiyor? Alıcı ile satıcı arasındaki dengede satış fazla yani adamların bizden fındık talepleri yok. Dolayısıyla malın fiyatını da onlar belirliyorlar.

Hava koşulları fındığın kaderini belirler

İşin birde şu boyutu var. Geçen senenin 200 Bin Ton fındığı 2016’ya devretti. Bu sene olanı da 400 Bin Ton desek, toplamda 600 Bin Ton fındık 2016 sezonuna girdi. Geçen yıllara bakıldığında afaki artışların Nisan ayında olduğunu görürüz. Dolayısıyla kış sonrasında hava şartlarına da bağlı olarak fındığın püskül vermesi durumuna göre fındık fiyatında hareketlenmeler olacaktır dedi.

cdert

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-