eskort samsun

ÜNYENETHABER

70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası
03 Ocak 2017 - 11:56

asa

1-7 Ocak 2017 tarihleri arasında düzenlenen 70’inci Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, Bir toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.” dedi.

Verem (tüberküloz) hastalığı, hava yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. En başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilir.

Tüberkülozun (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu belirten Yeşilduman, “Verem hastalığı, tedavi almamış veya düzenli tedavi görmeyen verem hastasından öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında  ortama yayılan ve verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır” dedi.

 

Verem hastalığının belirtilerine değinen Yeşilduman, “Verem hastalığının genel belirtileri arasında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka çok hastalıkta da rastlanabilmesi nedeniyle, bu tür şikâyetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Birimi’ne müracaat etmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Tüberküloz hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da verem savaş dispanserlerine davet edilerek ücretsiz muayeneleri yapılmaktadır.

Yeşilduman, ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulandığını belirtti.

 

Koruyucu önlemlere değinen Dr.Yeşilduman,” Çocukları veremden korumak için doğumdan sonra 2. ayını dolduran bebeklere BCG aşısı uygulanmaktadır. Verem aşısı, İlçemizdeki  tüm Aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.

 

Diğer hastalıklarda olduğu gibi veremden korunmak için yeterli ve dengeli beslenilmeli, sigaradan uzak durulmalı, öksürürken  mutlaka ağız kapatılmalı, kullandığınız mendiller çöp kutusuna atılmalı, öksürdükten ve hapşırdıktan sonra eller su ve  sabunla yıkanmalı, bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen gösterilmeli” dedi.

cdert

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-