eskort samsun

ÜNYENETHABER

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI…

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI…
17 Ocak 2017 - 23:03

DDD

Ülkemizdeki enerji tüketiminin bilinçli yapılmasını sağlamak için, her yıl 12 – 19 Ocak tarihleri arasında, Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla Enerji Tasarrufu Haftası olarak kutlanmaktadır.

 

Evet; Elektrik keşfedildiği günden beri insanoğlunun hayatında vazgeçilmez bir enerji kaynağı olmuştur. İnsanların bulunduğu, yaşadığı hemen hemen her yerde elektrik enerjisi ve cihazlar yer almıştır. İşyerimizde, evimizde, sokakta, taşıtlarımızda hatta yatağımızda bile girmiştir.

 

Günümüzde her alanda kullandığımız makineler, enerji ile çalışır. Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız.

 

Enerji denilince ilk akla gelen ise ELEKTRİK ki geçen hafta yaşanılan doğal afet, kar yağışı nedeniyle zarar gören elektrik direkleri ve iletim hatları kopması nedeniyle yaşanılan istenmeyen istem dışı oluşan elektrik kesintileri nedeniyle yaşadığımız mağduriyet ve sorumlu olarak görülen acımasız eleştirilen elektrik iletim dağıtım şirketi, oysa yaşanılan teknik olarak bir afet olayıdır.

 

Elektrik enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır.

 

Enerji verimliliğinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son 5 yılda önemli atılımlar gerçekleştirilmiştir.

 

Bölgenin enerji şirketi olarak, elektrik abonesi olan elektrik kullanan tüm müşterilerine, vatandaşlımıza kar kış demeden zor coğrafyada hiçbir engel tanımaksızın kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi vermek için çabalayan Çalık Yedaş A.Ş. adına Ordu İl Koordinatörü Sayın Ümit Yaşar Kışla ve çalışanlarına, İlçemizde de aynı şekilde hizmet anlayışında olan Yedaş Ünye İlçe Müdürü Derneğimizin de Onursal Başkanı olan Sayın Ali Kemal Yılmaz ve çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

 

Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkilemektedir.

Tüm vatandaşlarımızın, hemşerilerimizin kendilerini, çocuklarını, komşularını ve elektriğe bağımlı olarak yaşayan hastaları düşünerek, ortak kullanım ürünü olan elektriği verimli kullanmalarını istiyoruz. Bütün değerlerimiz ve zenginliklerimiz gibi enerjimizi de tasarruflu ve verimli kullanalım. Geleceğimizi israf etmeyelim.”

 

Günlük hayatımızda yapacağımız tasarruflar ile hem bütçeye katkı sağlayabiliriz hem de küresel iklim değişikliği karşısında hayatımızda büyük öneme sahip enerjinin ekonomik kullanımını sağlayabiliriz.

 

Enerji tasarrufu konusunda aslında kadın, erkek, çocuk her yaştan herkese büyük görevler düşüyor. Kadınlar günlük hayatında evi temizlerken, bulaşık, çamaşır yıkarken, ütü yaparken, meyve yıkarken… Evde televizyon izlerken, televizyonun sesini kısarak bile enerji tasarrufu sağlayabileceğinizi unutmayınız.

 

Elektrik enerjisinin sayısız faydalarının yanında bilinçsiz kullanımdan dolayı doğan acı izleri de vardır.

 

Elektrik bağlantılarının ve terminallerinin arızalarını önlemek için yapılan ölçümler ve alınan tedbirler, hem daha ucuz ve kolay, hem de basit ve pratik olacaktır.

Yerel idare ile ilgili kurumların ve Yapı denetimi, yapı müteahhitlerinin Bu denli hayati önem taşıyan Elektrik tesisat işlerinde çalışan kişilerin % 100 eğitimli ve diplomalı ya da mesleki yeterlilik belgesi aranması zorunlu olması gerekmektedir.

 

İlkokul ya da orta öğretim mezunları çıraklık eğitim ya da diğer özel kurslar sonrası elektrik tesisatçıları tesisat dışında teknik eğitim gerektiren proje v.b. teknik hesaplamalar yapmalarına izin verilmemeli, proje ve denetimler teknik eğitim alan tekniker ve mühendisler tarafından yapılacak denetiminde yapılmalıdır.

 

Kalkınma sürecini doğrudan etkileyen ve geniş kullanım alanına sahip olan enerjinin yaşamımızdaki vazgeçilmezliği de her geçen gün daha da artmaktadır.

Günümüzde enerjinin önemi gittikçe artıyor. Enerji için savaşlar çıkıyor.

Ülkemizde ısınma ve su ısıtma amaçlı yenilebilir enerji kaynakları olarak kullanılmaktadır. Ancak asıl mesele yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılması… Çünkü petrolde %90, doğalgazda ise %97 gibi büyük oranlarla dışa bağımlı olduğumuz bir yerde, tükettiğimiz elektriğin önemli bir bölümünü doğal gaz santrallerinden elde ediyoruz. Aslında, tek başına bu bilgi bile enerjide net ithalatçı olan ülkemizde, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılması için bütün yol ve imkanları denememiz açısından yeterli bir sebeptir.

 

Enerji verimliliği uygulamalarının en çok yerel yönetimlerin gelecek çalışmalarında yer alması gerekmektedir. Zira yerel yönetimler hem daha şık görünümlü şehirleri planlarlarken hem de ekonomiye dikkat etmek durumundadır.

 

Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak enerji tasarrufu sağlamada hem bireysel hem de yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Yerel yönetimler sadece enerji verimliliği değil çevreye duyarlı yatırım ve planlamaları ile de önemli bir aktör durumundadırlar.

 

Ülkemizde olduğu gibi İlimizin ve ilçelerimizin sahip olduğu temiz enerji potansiyeli çok yüksektir.

 

Yenilebilir enerji kaynaklardan etkin yararlanamama ve fosil yakıtların kullanımının getirdiği sorunlar oldukça fazladır. 

 

Aynı havayı teneffüs ettiğimiz birlikte yaşadığımız ilimizi ve ilçelerimizi her yönüyle yaşanabilir modern bir kent olarak daha huzurlu ve aydınlık görmek istiyoruz. Bunun için doğru yöntemleri ve teknolojileri kullanmalıyız.

 

Sonuç olarak enerji, geleceğimizi etkileyecek en önemli ihtiyaç başlığıdır. Gelecekte sürdürülebilir bir yaşam ve gelişme sağlayabilmek için planlama yapmak, teknolojiyi takip etmek ve yeni uygulamaları hayatımıza katmak gerekir. Yerel yönetimler gelecekte daha fazla enerji kullanmaya ihtiyaç duyacaklardır. Bunun için enerji yönetim birimleri oluşturmalı ve bu birimlerin çalışmalarını takip etmelidirler.

 

Şehir içi aydınlatmalarda ilave olarak güneş ışığı ile çalışan güneş hücreli (fotovoltaik pilli) aydınlatma direklerin kullanılmasını öneriyoruz.

 

Yerel yönetimlerin, park, bahçe, cadde ve sokak aydınlatmaları, belediyelere ait kültür merkezleri, sosyal tesisleri,  bahçe  ve otoparkları, sinyalizasyon ve güvenlik sistemleri, reklam panosu, otobüs durağı aydınlatmaları, benzin istasyonları, su depolarının ve arıtma tesislerinin aydınlatılması ve enerjisinin karşılanması ve şehir içi dekoratif aydınlatma sistemlerinin yenilenebilir enerjiye uygun hale dönüştürülmesi için proje çalışmaları yapılmalıdır.

 

Alternatif yakıt çeşitlerinden biri olan biyoyakıt ile şehir içi hava kirliliğinin azaltılması amacıyla çöp ve arıtma tesisi çamuruyla çalışabilecek bir biyogaz tesisinin kurulmasını ve bu konuda yerel yönetimlerin proje çalışması yapmasını öneriyoruz.

 

Gelişmişlik, az enerji kullanarak çok ekonomik değer yaratabilmekle ölçümlenebilir. Bu sebeple enerji yoğunluğumuzu artırmalı ve daha fazla işi daha az enerji ile yapabilmenin, bünyemizdeki kaynaklardan en fazla kazanç elde edebilmenin yollarını aramalıyız.

 

Unutmayalım ki, bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğine birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir.

 

Şehrin yönetiminin temel taşları tüm mülki amirlerimiz, yerel yönetimler, kent konseyi, tüm sivil toplum kuruluş ve dernek temsilcileri, kıymetli hemşerilerimiz; Yaşadığın kente sahip çıkmak uygarlıktır.  Birlikte yaşadığımız kentimize sahip çıkalım.

 

Bu duygu ve düşüncelerimizle;  Ünye Fen Adamları Derneği ve Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği olarak, Enerji üretiminde, dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmemiz ve tutumlu olmamız dileği ile Enerji Verimliliği Haftası’nı kutluyorum.  

 DDD

Bireysel mutluluktan ziyade toplumun mutluluğu ve geleceği daha önemlidir. Memleketimizin kalkınması için, vatandaşlarımızın yaşam standartlarının yükselmesi ve huzuru, güvenliği  için mesaisini harcayan çaba gösteren herkese saygı ve şükranlarımızı sunuyorum.

 

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı / Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-