eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÇAMLIK PROJESİNDE DEVLET ZARAR MI ETTİ ?

ÇAMLIK PROJESİNDE DEVLET ZARAR MI ETTİ ?
18 Ocak 2017 - 1:17

SDDDD

Ünye’nin simgelerinden olan Çamlık bölgesinde 40 bin metrekare alan üzerine yap işlet devret modeliyle yapılacak tesisin ihalesininde ki bazı sorular halen aydınlanmış değil.

Ünye’de Çamlık Projesi’nin ihalesi yapıldı

40 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek 5 bin 711 metrekaresi kiralanabilir birimden oluşan projenin mevcut dokuyla uyumlu olacağı ve şehre büyük bir imaj katacağı öngörülüyor.

Ordu Büyükşehir Başkanı Enver Yılmaz, bölgenin eksiklikleri tespit edilerek geliştirilen projenin Ordu ve Ünye ilçesi için büyük kazanım sağlayacağında vurgulayarak şunları söylemişti,

“Proje Ordu Büyükşehir Belediyesinin kasasından bir kuruş para çıkmadan hayata geçirilecek. İhaleyi alan firma, ilk yıl Büyükşehir Belediyesine yıllık 106 bin 200 lira kira bedeli ödeyecek. Ayrıca yüklenici firma, yıllık ciro gelirleri üzerinden ilk on yıl %6.5, ikinci on yıl %8.5 ve üçüncü on yıl içinse %10.5 pay verecek. Yap işlet devret modeliyle inşa edilecek tesisler, 30 yıl süreyle yüklenici firma tarafından işletilecek. Bu sürenin sonunda tesislerin tamamı, bütün kullanım haklarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetine girecek.”

Projede Aydınlanmamış Noktalar Var 

Projenin görseli gün yüzüne çıkmış olsada ve Başkan Yılmaz’ın açıklamalarına rağmen halen kamuoyunda Çamlık Projesi ile ilgili merak edilen bir çok soru var.

İlk bakıldığında bölgemizin vitrin projelerinden olacak olan projenin ihale edilişi büyük bir başarı gibi görünse de acaba gerçekte bu düşünce ne kadar doğru akılları kurcalamaya devam ediyor.

İddialara göre Çamlık projesini alan firmanın bu ihaleyi alırken devletin çok büyük zarara uğratıldığı  ve paylaşım oranının çok düşük olduğu ,buna görede yerin Büyükşehir tarafından çok düşük rakamlara ihale edildiği belirtiliyor.

Büyükşehir Belediyesinin önceki yapmış olduğu yol ihalesinde de çok düşük bir kırım yaparak 100 milyon tl gibi bir rakam zarara uğratıldı iddialarını da göz önüne alındığı düşünürse ,buna birde Tedes uygulamasının ihaleyi alan firma yüzünden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından iptal ettirildi söylemleri de eklenince,Oski iddialarını hatırlatmaya hiç gerek yok derken,

İddiaların spekilasyonlara açık olduğunu da hesaba katarsak,Sütten ağzı yanan Vatandaş haliyle soruyor,

Çamlık ihalesinde hesap paylaşım oranları nedir ?

Öngörülen 30 Yıllık kiralama ve maliyet bedeli kaç tl dir ?

İhale alan firmanın 30 yıllık kazancı ,kira bedelinin kaç misli ?

Bir çok yap işlette ihale bedeli olarak en az %35 pay öngörülürken ,burada yüzde kaçtır ?

Hiç ağaç kesilmeyecek denilen projede,bugüne kadar ağaç kesildi mi ?

İhaleye kaç firma girdi ve hangi firma aldı ?

Devlet bu işten kar mı ettirildi ,yoksa  zarar mı ettirildi ?

Tüm bu soruların cevabını kamuoyu beklerken, bizde araştırmacı gazetecilik örneği göstererek elde ettiğimiz bilgileri önümüzde ki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız….

3-2

15878787_10209849060856576_1436579668_n

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-