eskort samsun

ÜNYENETHABER

Şaka değil, gerçek…

Şaka değil, gerçek…
03 Şubat 2017 - 21:59

1112-1024x7681

Şaka değil, gerçek…

Vatandaş kimlik belgesi gibi binalarında Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınması gerekiyor.

02 Mayıs 2017 Sabahı birçok bina sahipleri Tapu dairelerinden Bina satışları yapamayacak hatta kiraya dahi veremeyecektir. Bu tarihten itibaren herhangi bir tapu devri veya bankalarda kredi olarak kullanmaları mümkün değildir.

Cari açığın en önemli nedenlerinden biri enerji ithalatımız.

Enerjinin yüzde 72’sini ithal eden Türkiye’de toplam tüketilen enerjinin yüzde 40’a yakın bir oranı binalarda kullanılıyor. Bu nedenle binalarda ısı yalıtımı yani mantoloma çok önemli. Şu anda Türkiye’de neredeyse 16 milyon konutta ısı yalıtımı bulunmuyor. Enerjinin verimli kullanılması için binaların ısı yalıtımı yaptırması gerekiyor. Bu kapsamda çıkarılan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne göre Türkiye’deki tüm binalar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunda.

Ülkemizde elektriğin yüzde 23’ü meskenlerde tüketiliyor. Günümüzde hemen herkesin evinde kullandığı buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi beyaz eşyalar, bu tüketimde önemli bir rol oynuyor. Tabi bunların arasında enerji verimliliği de tüketimi de yüksek olan eşyalar var.

Bugün ülkemizde rüzgardan üretilen elektriğin iki katından fazlasını sadece buzdolapları tüketiyor. Sürekli elektrik fişine takılı tek beyaz eşya olan buzdolaplarının sarfiyatı ülkemizdeki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sine tekabül ediyor.

Bu çok önemli olan hemen hemen her vatandaşı mülk sahiplerini ilgilendiren düzenlemeden çoğu kişinin haberdar olmadığını düşünerek, pek çok mülk sahibi Ünyeli hemşerilerimizin mağdur durumla karşılaşmaması için bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Mayıs 2017 itibariyle binanı satmak istediğinde veya herhangi bir işlem yapmak istediğinde büyük bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

EKB alınmazsa daire alım-satım ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemeyecek. Yeni binalar yapı kullanma izin belgesi alamayacak.

EKB ek masraf ya da mağduriyet değil tam aksine yapıya, mülkünüze değer katacaktır. Bu belge ile emlak verginiz düşecek, çöp vergisi alınmayacak. EKB ucuz enerji ve daha az vergi demektir.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile 01.01.2011 tarihinden itibaren yeni ruhsat alacak binaların EKB alması, mevcut binaların ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu kılınmıştır. Binalarda alım satım ve kiralama işlemlerinde binanın EKB’ye sahip olması binanın değerini artırır.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji kimlik belgesi, binalarda gerekli tertibatın alınarak enerji harcayan ürünlerin daha az enerjiyle çalışmasını sağlanması ve tasarruf sağlanarak enerji açığına son verilmesi için düzenlenen belgedir. Yani oturduğunuz binanın enerji tasarrufunu ne ölçüde sağladığını tespit edilir ve bu ölçütün ne oranda olduğunu belirtir binanın enerji kimlik belgesi düzenlenir.

-5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu yürürlüğünde Bina Enerji Performansı yönetmenliğin 4. Maddesine istinaden 01 Ocak 2011 de ruhsat almış tüm yapılarda enerji kimlik belgesi iskan aşamasında yapmaları zorunlu hale geldi. Mevcut binalar da ise 02 Mayıs 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirmiştir.

 

 

 

Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu

5627 Sayılı Enerji verimliliği kanununa istinaden yönetmeliğin geçici 4. Maddesinin birinci fıkrasına istinaden 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir. 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan binaların iskan ruhsatı alınması aşamasında Enerji kimlik belgesi sunmaları gerekmektedir. Yoksa iskan ruhsatı da alınamamaktadır. Yani enerji kimlik belgesi bu kapsamda zorunlu hale gelmiş ve binaların enerji için denetim altına alınması gerekliliği şart olmuştur. Yine mevcut binanız var ve 01 Ocak 2011 tarihinden önce bina yaptırdınız bu binalar için de kanunun yürürlük tarihi olan 18.04.2007 tarihinden itibaren 10 yıl içinde enerji kimlik belgesi alınması zorunludur. Bina alıp satarken de bu kimlik belgesinin olması şarttır.

Enerji Kimlik Belgesi Gerekli midir?

Bir binanın asgari olarak enerji ihtiyacını ve enerji tüketiminin sınıflandırılması yani yalıtım özelleri ve ısıtma, soğutma sistemleri gibi verimle ile ilgili bilgilerin olduğu bir belgedir. Bu belgeyi her binanın edinmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi alındığı süreden itibaren 10 yıl bir geçerlilik süresine sahiptir. Bu sürenin bitimi ile birlikte yeniden Enerji kimlik belgesi hazırlanacak ve yeni bir rapor ile yeniden düzenlenmektedir. Enerji kimlik belgesi, Enerji kimlik belgesi vermeye yetkisi olan kurumlar tarafından hazırlanır ve ilgili yerlerce onaylanır. Enerji kimlik belgesi 1.000 m2 ve üzeri olan yeni binalar için yapı kullanım izin belgesinin de ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.1.000 m2 ve üzeri olan mevcut olan binalar için de 2017 yılına kadar Enerji kimlik belgesi alınma zorunlu bir hale gelmiştir.

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

Bina enerji performans yönetmenliği gereği binaları ikiye ayırmaktadır. Yeni bina ve Eski Bina olarak iki bölüme ayırmıştır.

Yeni binaları 01 Ocak 2011 yılından sonrakiler diye tanımlanır. 01 Ocak 2011 yılından önceki yapı ruhsatı almış binalar ise Eski bina olarak sınıflandırmaktadır.

EKB Belgesi yeni binalarda iskan aşamasında ilgili ruhsat veren kurum( Belediye, İl özel idare V.b.)  tarafından istemektedir.

Mevcut (eski) yapılarda ise02 Mayıs 2017’e kadar EKB belgeleri almaları zorunludur. Ancak yine de yapı sahiplerinin mağdur olmamaları için tavsiyemiz bu tarihten önce almalarıdır. Zira süre kısıtlı olup ciddi talepler olacağından EKB belgenin yetiştirmesi zaman alacaktır.

2011 yılından önceki yapı ruhsatı almış binaların enerji kimlik belgesi çıkartmak için mantolama yaptırmak zorunda değildir. EKB belgesi binanın enerji performansı sınıfı belirlemektedir. Enerji sınıfı G’nin altına çıkarsa bina ile ilgili iyileştirmeye gidilir. Bu iyileştirme için de en kapsamlısı Mantolama yapmaktır. Tavsiyemiz binanızla ilgili önce Enerji kimlik belgesi alın gerekli ise mantolama yaptırırsınız. İsteyenler enerji tasarrufu açısından Mantolama yapabilir.

Yönetmelikler gereği, gerekli şartları yerine getirerek, süresi içerisinde EKB enerji kimlik belgesi almak ek masraf değil tam aksine yapıya, mülkünüze değer katacaktır. EKB ucuz enerji ve daha az vergi demektir. Bu belge ile emlak verginiz düşecek, çöp vergisinden muaf olunabilecek.

Ülke olarak çok önemli ve zor bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için verilen sürenin uzatılarak mülk sahibi vatandaşlarımıza fırsat verilmesini aksi takdirde çoğu kişinin mağduriyet yaşayacaktır.

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı – Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

UGUR2

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-