eskort samsun

ÜNYENETHABER

BÜYÜMENİN FORMÜLÜNÜ VERDİ

BÜYÜMENİN FORMÜLÜNÜ VERDİ
08 Şubat 2017 - 0:54

1112-1024x7681

Fındık + Lisanslı Depoculuk + Liman = İstihdam, Ekonomik Kalkınma ve büyüme

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un Ordu Valiliğini ziyaretinde bölgemiz için çok önemli olan fındıkta iki yıldır devam eden fiyat istikrarsızlığına karşı lisanslı depoculuğu öne çıkaracaklarını açıklaması bölgemiz adına bizleri sevindirmiştir.

Lisanslı depoculuk ki Ünyeliler olarak bu uygulamaya yabancı değiliz. Ancak Sayın Başbakan Yrd. Gururumuz Numan Kurtulmuş bu uygulama ile vatandaş ürünlerini buraya koyacak ve daha sonra da ürün senedi alacak. Bu ürün senediyle de bunu bir kredi unsuru olarak kullanabilecek, elinde ilave bir güç olacak. Aldığı kredinin maliyetlerin de önemli bir kısmını, yüzde 50’ye kadar olabilir, bunu devlet karşılayacaktır ifadesi iyileştirilmiş önemli bir gelişmedir.

Fındıkta arz fazlası ürünün depolanması amacıyla 3 yanlış hatırlamazsam 4 yıl önce kurulan lisanslı depoculuk, Türkiye’de pilot bölge olarak ilk kez Düzce ve Ordu’nun Ünye ilçesinde başladığını hatırlatmak istiyorum.

İnşallah bu sefer devlet desteğiyle birlikte üretici lisanslı depoculuğa sahip çıkar.

Okuduğum yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler sonrası Ünye’de 25 bin ton, Düzce’de 10 bin tonluk kapasite var. Ancak 4 yıl önce uygulanan lisanslı depoculukta Düzce’de 900, Ünye’de ise yalnızca 35 ton fındık toplanabilmiş. Lisanslı depoların bu duruma gelmesinde gerekli teşvikin yapılmadığı görüşü hakim. Depoların tüccarla (manavla) yarışamadığı da belirtiliyor. Üreticiye manav avans verirken, lisanslı depoculukta bu hizmet yok. Üretici aldığı avansla, gübre ve ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Maalesef o zamanlarda Fındıkta adeta bir kurtuluş olarak görülen ‘lisanslı depoculuk’ uygulaması vatandaşlarımız fındık üreticileri tarafından beklenilen ilgiyi görmemiş, yada tüccarlar baltalamış olabilir amma gerçek olan bu uygulamaya Lisanslı depoculuğa devlet bugün açıkladığı gibi destekler vermemiş kısacası Sistem, sektörün gerçeklerine göre oluşturulamadığı için uygulama Hayal kırıklığı ile sonlanmıştır.

Yeni uygulamada devlet destekleri açıklanmalıdır. Üretici açısından cazibeli hale getirilmelidir. Sektörün diğer tüm paydaşları, fındık tüccarları özelliklede zıraat odaları gereğini yapmalıdır.

Bölgemizin en önemli gelir geçim kaynağı olan milli ürünümüz Fındıkla birlikte ilçemizde büyük oyunlar oynanıyor. Bu oyunu oynayanlar lisanslı depoculuğun başarısız olmasını sağlamışlardır. Şimdi yeniden lisanslı depoculuk gündemde, umarım daha önceki uygulama başarısızlık nedenleri tespit edilmiş, bu sefer üretici açısından koruyucu, çözümcü olur. Ancak görüldüğü üzere lisasnslı depoculuk uygulaması ilçemiz dışında hayaller kuruluyor olması düşündürücüdür. Lisasnlı depoculukla birlikte olmazsa olmaz taşıma nakliye işlemleri yani Liman konusu gündeme geliyor. Çok tehlikeli bir senaryo var. Değerli Ünyeli hemşerilerimiz yaşadığımız kente sahip çıkalım. Bizden geçti banane demeyelim. Geleceğimiz çocuklarımıza modern, istihdam olan gelişmiş bir kent bırakalım.

Söz konusu Lisanslı depoculuk için yeni yer aramaya gerek yok, daha önce başarısız da olsa bunda üreticinin kabahati yoktur. Bu uygulama da Ünye alt yapı olarak hazırdır. Uygulamanın başka bir yerlerde başlaması, altyapı hazırlıkları gereksiz yatırım, masraftır. Lisanslı depoculuğun başka bir yere kurulması kamuoyundaki duyumlara bakılırsa limanımızın da gitmesi, çok ciddi kurgular var.

Lisanslı depoculuk üreticiyi koruduğu için bölgenin kalkınmasında ekonomisinde önemli bir adım olduğu için Ünye Limanı ile lisanslı depoculuğun birbirini tamamladığı için lisanslı depoculuğun başka bir yere yapılması ve akabinde de liman konusu konuşulacaktır.

Her zaman ifade ettiğimiz gibi ilçemizin tüm enstrümanları, herkes elini vicdanını koyarak bu meseleye sahip çıkmalıdır. Kapımızdaki, avucumuzun içindeki değeri kaybetmeyelim.

Ünye Fen Adamları Derneği olarak sesleniyoruz: kimse kendince senaryo yazarak boş hayaller kurmasın. Ünye’de lisanslı depoculuk alt yapısı vardır, üreticilerimiz bu konuda bilgilidir. Ünye’miz tüm siyasi temsilcileriyle, STK larıyla, Odalar dernekler, esnaf ve halkımızın birlikteliği tek yürek tek ses oluşuyla Üniversitemize, organize sanayimize, lisanslı depoculuğa, limanına ve yetiştirmiş olduğu vatan evlatlarına sahip çıkacaktır.

Fındık + Lisanslı depoculuk + liman = İstihdam, Ekonomik Kalkınma ve Büyüme… eeeee kim hangi il ilçe bunu istemez. Elbette herkes, her il ilçe bunun üzerine kurgu hayal kurabilir lobi oluşturabilir. Ancak; Türkiye’nin umudu, bizimde gururumuz olan Ünye’mizin yetiştirmiş olduğu ve Ankara’ya gönderdiği  başta çok değerli Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş ve isimlerini sayamadığım çok kıymetli etkin mevkilerde Ünyeli hemşerilerimiz var. Lisanslı depoculukla birlikte limanımızın başka yerlere konuşlandırma lafları boş laflardır. Bünye birlikteliği ile bunları çözmüştür. Çözülmeyen sorunumuz ÇÖP sorunumuz vardır. ÇÖP deyip geçmeyin çöp de çok değerlidir. Madem güçlü lobi çalışmaları var, alsınlar ÇÖP tesislerini yatırımlarını yapsınlar. Bizde hayırlı uğurlu olsun diyelim.

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

15878787_10209849060856576_1436579668_n8

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-