eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIK ÜRETİCİNİN ELİNDE PARA ETMİYOR

FINDIK ÜRETİCİNİN ELİNDE PARA ETMİYOR
19 Şubat 2017 - 9:52

eae30b641ac7e478f9985070590cbf31

Fındık üreticilerinin elinden serbest piyasada 10 lira 50 kuruşa alınan kabuklu fındık, market tezgâhlarında 25 lirayı gördü. Aradaki 14 lira 50 kuruşluk farkın ise nereden geldiği bilinmiyor.

Fındık fiyatları arasındaki yaşanan farklılık ne üreticilerin ne vatandaşların ne de sektör temsilcilerinin gözünden kaçıyor. 2015 yılından bu yanan fındık fiyatlarında yaşanan farklılıkları dile getiren üreticiler, bu derdine çözüm bulamadı. Sezon başından bu yana fındık fiyatlarının 15 lira seviyesinde olmasını bekleyen ancak bu beklentisine de çözüm bulamayan üreticiler, piyasadaki marketlerin raflarında gördükleri iç fındık ve kabuklu fındık fiyatları karşısında şok oluyor.

Kabuklu fındık da büyük fark

Geçtiğimiz aylarda yaşanan iç fındık fiyatlarındaki farklılığa bu sefer kabuklu fındıklar da eklendi. Üreticinin serbest piyasada 10 lira 50 kuruş civarında sattığı fındık, market raflarında 25 liradan satılıyor. Üretici ve market arasındaki 14 lira 50 kuruşluk farkın ise nereden geldiği bilinmiyor.

İç fındık 60 ile 70 liradan satılıyor

İç fındık da ise markadan markaya yaşanan fiyat değişiklikleri gözlerden kaçmıyor. Bir marka kavrulmuş iç fındığın 1 kilogramını 60 liradan satışa sunarken, diğer bir marka ise 1 kilo kavrulmuş iç fındığı 70 liradan müşterilerinin karşısına çıkarıyor.

Kabuklu ve iç fındık fiyatlarındaki bu farklılığın, üreticinin elindeki fiyatlara yansımaması ise üreticilerin kafasında soru işareti oluşturuyor.

Fiyatlar hak ettiği seviyeye çıkmalıdır

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise fındık üreticilerinin elinden fındığın ucuza alındığını, piyasada afaki fiyatlara müşterilerin karşısına çıkartıldığını söyledi. Yaşanan bu fiyat farkının üreticinin elindeki ürüne de yansıması gerektiğini kaydeden Soydan, “Marketteki fiyatları görünce gerçekten şok oluyoruz. Üreticilerimizin elinden hakkı olan fiyattan alınmayan fındık, market raflarında vatandaşların cebini yakıyor. Biz buna karşıyız. Bu nedenle fındık fiyatları bir an önce hak ettiği seviyelere çıkmalıdır. Üreticilerimizin bu fiyatlar karşısında boynu bükülüyor. Devletimiz bu sorunu çözmelidir. Sektör üzerinde kim oyun oynuyorsa, kim üreticinin hakkını yiyorsa hesabını sormalıdır.” dedi.

kkk1

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-