eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIK HAKKINDA ÇOK ÖZEL AÇIKLAMALAR

FINDIK HAKKINDA ÇOK ÖZEL AÇIKLAMALAR
07 Mart 2017 - 0:04

eeeeew

Dünya üretim ve ticaretinin büyük kısmını elimizde bulundurduğumuz fındıkta, sektörün bilenen en etkili isimlerinin başında gelen Orhan Oltan, Ferrero adına üstlendiği fındık alım işini yakında bırakacağını açıkladı.Bu durumun fındık piyasaları üzerinde her hangi bir yansımasının gerçekleşme ihtimalini Ünye Ticaret Borsa Başkanı Mustafa Uslu’ya sorduk.Ayrıca Borsa Başkanı Uslu’ya fındık piyasaları hakkında merak edilen konuları yönelttik ve  gazetemize özel açıklamalar aldık.

Ünye Ticaret Borsa Başkanı Mustafa Uslu,

Oltanın çekilmesi piyasayı etkilemez

Oltanın piyasaya pek etkisi olacağını düşünmüyorum.Orhan  Oltan şirketi  Ferrero’ya sattıktan sonra onların kendi anlaşmalarında 5 yıl yöneticilik yapacaktı ve 5 yıl sonra devredecekti. Ferero’nun fındık gurubundaki yöneticilerinden biri gibi devam edecekti. Oltan böyle bir karar alarak görevini sadece 2 yıl erken bırakmış oluyor. Kendi açıklamalarına göre 2 yıl erken bırakıyorum, biraz kafamı dinlemek istiyorum diyor. Bunun için piyasayı etkileyeceğini sanmıyorum. Çünkü Orhan Oltan gider başka yönetici gelir.

Ferrero’nun Türk fındığına her zaman ihtiyacı var.

Ferrero yetkililerinin her zaman bahsettikleri Türk fındığına ihtiyaçları olduğu gerçeğidir. Her yıl rakamsal olarak Türkiye’den daha fazla fındık alıyorlar. Türk fındığına ihtiyaçları olduğunu zaten belirtiyorlar.   Bu durum piyasayı etkilemez diye düşünüyorum ,ama belli olmaz belki de daha da iyi olur.

Önümüzdeki sezon ile ilgili görüntüler oldukça iyi.

Şuan havalar iyi ve bazı insanlarda fındık çok olursa ne yaparız, bazılarında, ise şuan hava iyi ama Martı nasıl geçiririz telaşı var. Bu fındıkta normal bir süreç.  Piyasada ise satışlar iyi ve bu yüzden fiyatlar aynı civarlarda seyrediyor.  Şu süreci iyi atlatırsak gelecek sene bol fındık gözüküyor. Şuanda ekipler bahçede. Henüz rakamlar açıklanmaz ama piyasaya bir dedikodu yayılır. Bu dedikoduya görede fiyatlarda bir şekillenme olabilir.

Fındık fiyatı düşüyor

Şuanda fındık fiyatı  borsalarda 9,25 TL işlem görüyor. Üreticilerimiz eski fındıklarını rahatça satabiliyorlar ama esnaf eski fındığı satmakta çok zorlanıyor.  Eski fındığın durumu kötü.  Emanetteki fındık işlem görüyor ama yeni gelen eskilerde  sıkıntı çıkıyor.   Eğer gelecek sene fındık var denilirse ,elinde eski fındık olanların durumu daha da kötüye gidecek. Bu tamamen zamanla belli olacak bir konu.

Devlet müdahale değil ,lisanslı depo sistemi getirmek istiyor

Benim devlet tarafından fındığa  müdahale edilmesi anlamında hiçbir beklentim yok.  Devlet üreticinin yanında ve daha fazla destekçisi olmak istiyor.   Bence daha çok lisanslı depoculuk yönünde çalışma yapılıyor.  Devlet emanetçilik sistemini çözmek ve fındığın önünü açmak istiyor.Emanet sistemiyle bu işin yürümediği ön görüyorlar” dedi.

uuuy

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-