eskort samsun

ÜNYENETHABER

Çiftçiye Müjde! Borç Yapılandırma Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Çiftçiye Müjde! Borç Yapılandırma Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı
10 Mart 2017 - 10:47

ciftci-borc-yapilandirma-kanunu-2017-728x410

Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden çektikleri kredilerin yapılandırılmasına ilişkin, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6824 sayılı 23/02/2017 tarihli Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TARIM KREDİ KOOPERATİFİ VE ZİRAAT BANKASI TARIMSAL BORÇLARINA YAPILANDIRMA

Bahse Konu Kanunun 08/03/2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kanunla çiftçilerimizin borçları nasıl yapılandırılacak, Tarım Kredi veya Ziraat Bankasına borcu olan nereye başvuracak. İşte detaylar..

MADDE 1: Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi tarafından kullandırılan, 31 ARALIK 2016 tarihi itibariyle, takip hesaplarında izlenen (kara listeye düşen) tarımsal kredi alacakları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar Tarım Kredi Kooperatifine veya Ziraat Bankasına başvuru yapılması sonucunda aşağıdaki şartlar dahilinde yapılandırılacak.

ziraat bankası tarım kredi kooperatifi çiftçi borcu yapılandırma kanunu

Yapılandırmanın Şartları

Yapılandırmaya esas tutar; yapılandırmaya konu kredi borcunun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık %11 oranında basit usulde yürütülecek faiz uygulanmak suretiyle hesaplanır. Yapılandırmaya konu olan kredi borcunun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık %5 oranında basit usulde yürütülecek faiz borçlu tarafından ödenir.

Yapılandırılacak kredinin; Bir kerede ödenmesi veya taksitlendirme yapılması durumunda, İlk taksit (hasat döneminde) 2017 yılının Ekim ayı sonuna kadar, sonraki taksitler ise 2018 yılının Ekim ayından başlamak üzere, her sene hangi ayda ödendiyse o ayda toplamda 5 eşit taksitle ödenecektir.

2017 Yılında Çiftçilerimize verilmesi planlanan Sıfır Faizli Tarım ve Hayvancılık Çiftçi Kredisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Çiftçi borç yapılandırmasına yıllık %11 oranında basit usul faizi uygulanacak. Eğer çiftçi borcunun tamamını öderse, faiz uygulanmayacak.

Daha önce Tarım Kredi Kooperatifi veya Ziraat Bankasından tarım ve hayvancılık kredisi çeken, bu krediyi yapılandıran kişiler, aynı zamanda halen ödemeleri devam eden vatandaşlarımızda talep etmeleri durumunda, kalan borçlarını yapılandırabilirler.

Eğer bu krediler için dava açılmış ise, çiftçinin davasından vazgeçmesi şarttır. Eğer bu borçlar nedeniyle Devlet icra işlemi başlatmış ise, bu işlem takip işlemleri başvuru süresi sonuna kadar bekletilecektir.

Çiftçi borç yapılandırma yasası kapsamında borcunu yapılandırır ve ilk taksiti öderse, veya borcun tamamını bir kerede kapatırsa, başlatılan icra takip işlemleri durdurulacaktır.

Yapılandırma taksitlerini ödeyemeyene 90 gün süre

Borcunu yapılandıran çiftçilerimiz, ödemeleri gereken taksitlerden herhangi birini ödemezlerse, ödenmeyen taksitin ödeme tarihinin son gününü takip eden 90 gün içinde taksitlendirme faizi ile birlikte ödeyebilir. Ancak çiftçilerimiz bu süre içerisinde de, yine taksitlerini ödemezlerse, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının  yapılandırılması iptal edilir ve borcun tahsili için yasal işlemler devam eder.

Çiftçi Borç Yapılandırma Kanununa Buradan Ulaşabilirsiniz.

Çiftçiye borç farkı ödenmeyecek!

Eğer bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce borcunu yapılandıran, taksitlerini ödeyen veya bir defada defaten ödeyen çiftçinin hesaplaması bu kanunun hükümlerine göre yapılabilir. Ancak borçlu lehine fark oluşursa eğer, herhangi bir geri ödeme yapılmaz.

Borç Yapılandırma Başvurusu Nereye Yapılacak?

Çiftçilerimizin yapılandırma başvuruları, borç nereye aitse o kuruma yapılacak. Tarım Kredi Kooperatifine borcu olanlar kooperatife, Ziraat Bankasına borcu olanlar ise yine Ziraat Bankasına başvuru yapacaklar. Başvuru esnasında çiftçilerimizden normal şartlarda tarımsal krediler için talep edilen evraklar ve belgeler talep edilebilecek.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-