eskort samsun

ÜNYENETHABER

CUMHURİYET’E MUHASEBE DÜŞÜNCESİNDEKİ GELİŞMELER

CUMHURİYET’E MUHASEBE DÜŞÜNCESİNDEKİ GELİŞMELER
29 Mart 2017 - 0:04

DSC_8487

ORDU SMMM ODASI’NDA OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E MUHASEBE DÜŞÜNCESİNDEKİ GELİŞMELER SEMİNERİ YAPILDI.

28 Mart Salı Günü 13.00 – 15:30 saatleri arasında Ordu Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonunda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Muhasebe Düşüncesindeki Gelişmeler konulu seminer yapıldı. Seminere Oda Başkanı Bahadır Baş, Prof.Dr. Oktay Güvemli meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

Oda Başkanı SMMM Bahadır BAŞ; ‘‘Bugün değerli hocamız Prof. Dr. Oktay Güvemli ile bir aradayız, önemli bilgiler verecek. Ordu SMMM Odasının farkındalığı anlamında Osmanlıdan günümüze muhasebe düşüncesini, değişimini, dönüşümünü anlatacak. Bu anlar muhasebe tarihi için önemli anlar ve zamanlar olacak. Hocamızın bu eşsiz kaynaklarından toplantılarda, eğitimlerde yararlanıyoruz. Kendisine çalışmaları için teşekkür ediyorum’’ dedi.

KOSGEB teşvikleri hakkında açıklamalarda bulunan Baş;

KOSGEB Aralık ayında hayatımıza girdi, aralık ayından bu yana da çıkmadı. Aralık ayından bu yana KOSGEB’le yatıp, KOSGEB’le kalkıyoruz. Henüz ekonomiye reel bir faydasını görmedik. Ekonomiyi canlandırmak için KOSGEB aracılığıyla 50 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandıracağını açıklanmıştı. Buna göre, 460 bin işletmeye 50 bin TL.ye kadar değişik tutarlarda kredi faiz desteği hak kazandığına dair bildirimler yapıldı. Ekonomik krizden etkilenen işletmeler bir nebze olsun rahatlama imkanı sunacak olan bu krediyi kullanmak isteyenler birçok şartlar ile karşı karşıya kaldılar. Bankaya müracaat esnasında işverenlerden vergi, sgk, bağkur borcu bulunmadığına dair yazı istenildiğinde zaten borçlarını düzenli ödeyemeyenlerin kredi imkanları ortadan kalkmış oldu. Vadesi geçmiş borçlarını ödeyerek müracaatta bulunan esnaf bu seferde limitiniz yetersiz, mali uygunluk yok gibi sebeplerle olumsuz cevap aldılar. Zaten sorda olan işverenler kredi umuduyla ertelemeyi tercih ettikleri vergi,sgk borçlarını ödemek zorunda kaldılar ve şimdi de işletme giderlerini karşılamak için kaynak yaratma derdine düştüler. Bankalar KOSGEB yalnızca faiz desteği veriyor, kredi ana parası bankanın sorumluluğundadır demekte KOSGEB ise biz bankaların değerlendirmelerine karışamayız demekte böylelikle işverenler adeta iki arada bir derede kalmışlardır.

Oturum Başkanı SMMM Rüstem Gürler : Seminere katılanlara Prof.Dr.Oktay Güvemli’nin hayatı, mesleki kariyeri, kitapları, ulusal ve uluslararası çalışmaları hakkında kısa bilgilendirme yaptı.

Prof. Dr. Oktay GÜVEMLİ ise; Türkiye’de çok çeşitli yerlerde muhasebe tarihinden söz edilmesi, konuşulması beni mutlu ediyor. 1990 yıllarından sonra 30 yılımı muhasebe tarihine verdim ve uluslararası da birçok konferanslara katıldım, Ordu Mali Müşavirler Odası’nın da katıldığı Balkan Ülkeleri Muhasebe ve Denetim Konferansını düzenledik. Pacioli’nin yazdığı çift kayıt yönetimini tanıtan kitabının 500. Yılı dolayısıyla 1994 yılında İtalya’ya gittik. Herkes muhasebenin 500. Yılını kutluyorlar, bizde neyimiz var neyimiz yok bilmiyorduk. Bu sözümüz bizim misyonumuzu yarattı, biz var olduk. Bugün burada bulunmak beni fevkalade mutlu etti. Bizleri davet eden Oda Başkanımız Bahadır Baş ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. ‘’dedi.

Konuşmasının devamında ise Osmanlı’dan Cumhuriyet’e muhasebe düşüncesindeki gelişmeleri anlattı.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-