eskort samsun

ÜNYENETHABER

FETÖ İLE MÜCADELEDE SIFIR TOLERANS

FETÖ İLE MÜCADELEDE SIFIR TOLERANS
05 Nisan 2017 - 2:21

 deee

Ünyeli Samsun Bölge Adliyesi Başsavcısı  Fahri Gülay, Samsun’a bağlı 9 ilden gelen ve Bölge Adliyesi tarafından karar verilen tüm ceza davalarında son kararın ilgili ceza dairesi tarafından verildikten sonra Başsavcılık olarak kararların denetimini yaptıklarını söyledi.

Samsun Bölge Adliyesi Başsavcısı Fahri Gülay, Samsun’a bağlı 9 ilden gelen ve Bölge Adliyesi tarafından karar verilen tüm ceza davalarında son kararın ilgili ceza dairesi tarafından verildikten sonra Başsavcılık olarak kararların denetimini yaptıklarını söyledi. Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Yargıtay’ın yükünü azalttığını davaların çok hızlı sonuçlandığını belirten Başsavcı Gülay, “ Samsun Bölge Adliyesi’ne bağlı 9 ildeki yerel mahkemelerden gelen kararlar buradaki dairelerde inceleniyor ve karara bağlanıyor. Karara bağlanan dosyalar 6 ceza dairesinde görev yapan 6 Cumhuriyet Savcısı tarafından inceleniyor ve son karar veriliyor. Kararı hukuka uygun bulursa savcı arkadaşlarımız onaylar ve dosya kapanır hukuka uygun bulmazsa da temyiz eder dosyayı Yargıtay’a yollar. Bizde süreç böyle işler” dedi.

Başsavcı Fahri Gülay, Bölge İdare Mahkemeleri’nin kurulmasının yargıda devrim niteliği taşıdığını söyledi. Başsavcı Gülay, “ Yargının en büyük sorunu zamandı. Bölge Adliye Mahkemeleri’nde bu sorun aşılmış oldu. Her davanın mutlak bir mağduru oluyor. Onun için dosyanın bir an önce karara bağlanması, kesinleşmesi ve adalet duygusunun zedelenmemesi lazım. Bir dosya ne kadar kısa sürede kesinleşir ve karara bağlanırsa milletin gözünde de adalete güven o kadar çok artar. Bizim en önemli görevlerimizden biri de milletimizin gözünde hakettiği saygınlığı kazanmaktır. Yerel mahkemeden gelen kararlar en fazla 15 gün içinde Bölge Adliye Mahkemesi’nde karara bağlanıyor” diye konuştu. Başsavcı Fahri Gülay, Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulduğunda daire başı dosya sayısının ortalama 4 bin olarak hesaplandığını şu anada kadar doluluk oranlarının yüzde 80’lerde olduğunu söyledi. Gülay, “ Bölge İdare Mahkememize gelen dosyaların yüzde 85’i burada sonuçlanıyor ve karara bağlanıyor. En fazla yüzde 15’i Yargıtay’a gidiyor. Dosyaların bizde bu kadar çabuk karara bağlanmasından sonra her dosya temyiz de edilmiyor. Güven artışı oldu” şeklinde konuştu. Başsavcı Fahri Gülay, Türkiye’de FETÖ terör örgütü davalarında ilk kesinleşen dosyanın Samsun Bölge Adliye Mahkemesi’nce yapıldığını söyledi.

Gülay, “ Tokat Ağır Ceza Mahkemesi’nde FETÖ terör örgütü mensupları için verilen karar bizim mahkememizde ceza kurullarında incelendi onaylandı. Sonrasında ilgili dairenin savcısı da inceleyip kararı onaylayınca Türkiye’de FETÖ davalarında ilk kesinleşen dava olarak ta tarihteki yerini aldı. Bu verilen mahkûmiyet hükmünün büyük önemi vardı. O güne kadar ne anlatıyorsunuz kesinleşen bir karar var mı diyenler artık bunu diyemez oldu çünkü kesinleşen karar var ve o da bizim Bölge Adliye Mahkememizce onaylandı” dedi.

 

FETÖ ile mücadelede Adalet Bakanlığı ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun sıfır toleransla çalıştığını belirten Başsavcı Gülay şunları söyledi: FETÖ’den arınma ve tasfiye sürecini en hızlı gerçekleştiren kurum Adalet Bakanlığı oldu. Bu mücadele devam ediyor, bitmedi. HSYK seçimlerinde bizler FETÖ’cülerin listesine karşı mücadele ettiğimiz için içimizdeki FETÖ’cüler biliniyordu. 4 bin civarında yargı mensubu meslekten atıldı bu rakam toplam rakamın yüzde 35 lerine denk geliyor. Buna rağmen toplumdaki adalet duygusunu zedelemeden işini çok iyi yapıyor. FETÖ’den hızla arınmış ve hızlı kararlar veren yargımız milletimizin gönlünde hakettiği güvenilir yere gelmiştir.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-