eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye’de Bal ve Fındık Üreticilerine Eğitim Verildi

Ünye’de Bal ve Fındık Üreticilerine Eğitim Verildi
06 Nisan 2017 - 9:13

resized_01784-A775788_02

Ünye’de bal ve fındık üreticileri, “Bal Arısının Kivi Polinasyonunda Yaygınlaştırması Projesi” kapsamında bilgilendirildi.

Ordu ve Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yürütülen proje doğrultusunda, bal ve fındık üreticilerine eğitim verildi.

Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kuvancı, Ziraat Odası konferans salonunda düzenlenen programda üreticilere, kaliteli ve yüksek verim elde etmenin modern meyve yetiştiriciliğinin en önemli amacı olduğunu söyledi.

Kuvancı, “Bu amaçla teknik işlemler yanında tozlanma ve döllenmeye ilişkin sorunların bilinmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarının bulunması bir gerekliliktir. Aksi takdirde verim kaybının yanında şekilsiz, çarpık, tatsız ve pazar değerleri düşük meyveler oluşmaktadır.” dedi.

Kuvancı, bal arısının kivi meyvesinde verim ve kaliteyi arttırdığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Kivi ise dioik çiçek yapısında bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkilerde bulunmaktadır. Bitkilerde tozlaşma genel olarak rüzgar veya böceklerle gerçekleşmektedir. Polenler rüzgarla da taşınabilirler.

Ancak bitkilerin çiçeklenme zamanında arzu edilen rüzgarlar olmayabilir veya polenlerin bitkilere bu şekilde taşınmaları sırasında yolda kuruma ve dişi çiçek üzerine geldiklerinde çimlenme özelliklerini kaybetmiş olma tehlikesi vardır. Bu nedenle tozlanmada böcek ve arılar önem kazanmaktadır. Etkili bir tozlaşma için çiçeklenme zamanı 10 dönüm alana en az 3-4 arı kovanı bulunmalıdır.”

unye-de-bal-ve-findik-ureticilerine-egitim-verildi-8410838_b

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-