eskort samsun

ÜNYENETHABER

CUMHURBAŞKANININ ORDU ZİYARETİ ÖNCESİ NEFESLER TUTULDU

CUMHURBAŞKANININ ORDU ZİYARETİ ÖNCESİ NEFESLER TUTULDU
11 Nisan 2017 - 1:50

RGRR

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu ,Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 13 Nisan’daki Ordu ziyareti öncesi ,fındık piyasalarının beklenti içine girdiğini belirtti. Cumhurbaşkanının  ne diyeceğini bilemiyoruz, önümüzde bir seçim dönemi var ve ister istemez üretici beklenti içine düştü.Ama çokta fazla beklenti içine girilmesini doğru bulmuyorum dedi.

Başkan Uslu fındıktaki son durumla ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmeler ise şöyle,”Fındık fiyat gidişatı aşağı bakıyor. Bugün Ünye Ticaret borsasında fiyat 9 TL ve serbest piyasadaki fiyatlarda yaklaşık bu şekilde.

Fındıkta şuanda çok bir sıkıntı yok. Doğumlar normal, sahil kesimi sıkıntıyı atlattı. Yüksek kesimlerde şuan kar yağışı var. Ama o bile şuan çok sıkıntı yaratacak gibi görünmüyor.

TAHMİNİ REKOLTE 750 BİN

Şuanda ilk sayımlara göre 750 bin civarında fındık görünüyor. Fındıkta sadece doğum ile iş bitmiyor. Mesela geçen sene başlarda fındık güzel gözüküyordu. Fakat sonrasında küllenmeye bağlı olarak fındık döküldü. Fındık çuvala girene kadar önümüzde sıkıntılı zamanlar olacak.

Asıl fındık sayımı çotanak ile yani Temmuz ayının sonlarında yapılır. Şuanda konuşulanların hepsi olabilecek şeyler. Ama genel olarak baktığımızda fındığın durumu kötü değil. Hava koşulları da çok rahatsız edici değil. Bekleyip görmek lazım.

ESKİ FINDIKLAR ELDEN ÇIKMALI

Geçen yıldan elde kalan fındıklar var. Bu fındığın dönüşmesi yani bu fındıkların piyasaya girmesi gerekiyor. Seneye o fındıkları satamazlar. Daha da çok sıkıntıya düşerler. Şu anki eski fındık seneye işlem görmez.

Bugünün fiyatlarında piyasada iş görülüyor. Seneye fındık görülürse, sanayilerde, tüccarlarda ellerindeki malı boşaltırlar. Bundan sonraki süreç gelecek seneki fındığa bağlı ama şuan için yapılması gereken en doğru iş eski fındıkların satılması olur.

DEVLETTEN MÜDAHALE BEKLEMİYORUZ

Bu sene için devletim fındığa müdahalesi olacağını düşünmüyorum. Bir müdahale olacaksa bu gelecek sene olur. Bu müdahaleyi ben yine alım anlamında düşünmüyorum. Destekleme, depoculuk olabilir. Tarıma artık hükümet tarafından pek müdahale gelmiyor.

Geçen sene fındık az olduğu için incelenmeden alındı ama bu sene öyle olmayacak. Üreticilerin fındığı daha özenli şekilde temizleyip ,kurutmasını ve ürünün kalitesini artırmasını tavsiye ediyorum”dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-